Primăria Sectorului 1 vrea să dea finanțare de 3,7 milioane de lei pentru proiecte despre Marea Unire

Marea Unire

Primăria Sectorului 1 vrea să acorde finanţare de aproape 3,7 milioane de lei mai multor asociaţii sau organizaţii care desfăşoară o serie de proiecte cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Este vorba de realizarea unor filme documentare, organizarea unor concerte în Bucureşti şi în mai multe judeţe, organizarea unor expoziţii, o paradă a costumelor tradionale din Bucureşti şi restaurarea obiectelor de artă.

Pentru aceste proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, Consiliul Local al Sectorului 1 solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) acordul de a încheia protocoale de colaborare cu asociaţiile. Astfel, Consiliul Local al Sectorului 1 solicită CGMB împuternicirea expresă pentru a încheia un protocol cu Asociaţia Ance Europe. Pe baza acestui protocol, Primăria Sectorului 1 oferă asociaţiei o finanţare de 470.000 de lei pentru organizarea proiectului ”100 de ani de gândire filosofică românească”, în perioada 1 octombrie – 5 decembrie 2018.

Alți 500.000 de lei vor fi dați pentru o carte reprezentând un jurnal al Bucureştiului în Primul Război Mondial şi un film documentar pe aceeaşi temă. „Istoria Capitalei României în perioada Primului Răzvoi Mondial şi a Marii Uniri este, fără doar şi poate, una dramatică. Bucureştiul a avut de suferit poate mai mult decât celelalte regiuni ale Vechicului Regat. Capitularea Bucureştiului a fost un moment greu şi umilitor (…). Marea Unire avea să şteargă <<umbrele>> oraşului. (…) Anul Centenarului este momentul oportun pentru a vorbi despre toate acestea şi de a pune în valoare arhiva imagistică foto şi video a acestei perioade într-un triptic, album-film-site, care să fie accesibile tuturor segmentelor de vârstă şi a opţiunilor de informare”, arată societatea SC Raccourci SRL deţinută de regizorul Mihai Vişinescu, care solicită finanţare de la Primăria Sectorului 1.

Alţi aproape 600.000 de lei vor merge la Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), sumă care reprezintă 70 la sută din cheltuielile necesare proiectului propus de această asociaţie. Concret, proiectul „100 de ani în 100 de concerte” se va desfăşura pe parcursul a trei ani de zile, finalul fiind în martie 2020, şi constă în stagiuni de concerte, conferinţe şi producţii foto-video documentare, având ca temă evocarea personalităţilor culturale ale Marii Uniri, concerte-emisiune „Arts District – 100”, cu momente dedicate eroilor din Primul Război Mondial.

Se vor mai aloca 177.000 de lei pentru „Caravana Centenar” – conferinţe culturale, ateliere pentru copii, concerte de muzică clasică, promenade culturale şi pictură murală. Proiectul despre Marea Unire este propus de Fundaţia Calea Victoriei 2007 şi presupune realizarea a 10 conferinţe culturale pe tema istoriei naţionale şi a evenimentelor istorice din ultimii 100 de ani, 13 ateliere de arte plastice pentru copiii cu vârste între 6 şi 10 ani şi alte 13 pentru copiii cu vârste între 11 şi 15 ani în Parcul Bazilescu şi Parcul Kiseleff, două concerte de muzică clasică românească susţinute de Symphactory Orchestra şi dirijorul Tiberiu Soare, trei concerte sau recitaluri de muzică clasică în săli de spectacole din Sectorul 1, 12 promenade culturale în zone istorice din Sectorul 1, precum şi realizarea unei picturi murale cu tema Centenarului Marii Uniri.

Vor mai fi dați 700.000 de lei pentru „Destinul european al României” – un film documentar care să prezintă istoria României ultimilor 100 de ani, prezentat la Bucureşti şi la Bruxelles. Asociaţia pentru Educaţie Teofor, deţinută de regizorul Mihai Vişinescu, solicită Primăriei Sectorului 1 sprijin financiar de 700.000 de lei (din suma totală de 780.000 de lei cât este valoarea proiectului) pentru realizarea, în colaborare cu Ministerul de Externe, a unui film documentar de o oră care să prezinte istoria României în ultimii 100 de ani, până în ianuarie 2019, când ţara noastră va prelua preşedinţia Uniunii Europene. Conform descrierii proiectului, filmul va fi vizionat prima dată la Bucureşti, apoi la Parlamentul European din Bruxelles şi va fi trimis la toate ambasadele străine din România.

Aproape 346.000 de lei vor fi alocați pentru parade de costume tradiţionale specifice anului 1918 şi pentru conferinţe. Fundaţia Lowendal solicită Primăriei Sectorului 1 un ajutor financiar de aproape 346.000 de lei pentru proiectul intitulat „100: Scenografie. Pictură. Costum”. În cadrul acestuia vor fi realizate, printre altele, albume foto digital, expoziţii cu costume populare, republicarea, în mii de exemplare, a Ziarului Unirii, o paradă a costumelor tradiţionale din 1918, realizarea unui film documentar numit „Parada Unirii” (care ar fi, de fapt, documentarul evenimentului paradei) şi expoziţii cu lucrările pictorului George Lowendal, atât în Bucureşti, cât şi în Chişinău.

„Elevi şi studenţi în anul Centenarului” – colaborare între Primăria Sectorului 1 şi Universitatea din Bucureşti – este un alt proiect despre Marea Unire. UB solicită finanţare de 540.000 de lei de la Primăria Sectorului 1 (reprezentând 90 la sută din valoarea proiectului de 600.000 de lei) pentru proiectul „Elevi şi studenţi în anul Centenarului”.

Vor mai fi dați 152.200 de lei pentru o arhivă fotografică a celor 100 de ani de la Marea Unire. Asociaţia Salonul de proiecte cere Primăriei Sectorului 1 un sprijin financiar de 152.200 de lei (valoarea totală a proiectului este de 343.000 de lei) pentru proiectul „Arhiva fotografică şi istoria în desfăşurare”.

O altă sumă de bani va merge către Asociaţia Art Conservation Support, pentru proiectul său „Paşi către renaşterea Muzeului Teatrului Românesc”. Proiectul urmăreşte conservarea şi restaurarea unei părţi din patrimoniul de arte plastice al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale”. Teatrul a fost deschis în 1942 şi distrus de bombardament doi ani mai târziu. Obiectele de artă au fost şi ele afectate, arată Asociaţia, iar de doi ani se desfăşoară inventarierea lor şi depozitarea lor în condiţii cât mai bune. Şi lurările din perioada Marii Uniri ale unor pictori importanţi au fost afectate de timp. Costul total al proiectului este de 219.000 de lei, din care 196.500 de lei ar urma să fie acoperiţi de Primăria Sectorului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.