Predoiu, luat la rost de CSM: Magistraţii să fie sancţionaţi!

Consiliul Superior al Magistraturii, dar și partidele politice nu doresc eliminarea sancțiunilor pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale.

CITEŞTE ŞI: Predoiu în vrie: Număr URIAŞ de amendamente la Legile Justiţiei!

Propunerea fusese făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. În plus, PNL și AUR contestă prevederea prin care ședințele CSM ar urma să fie secrete.

Consiliul Superior al Magistraturii, dar și patidele politice au propus amendamente al noile Legi ale Justiției. Cea mai contestată prevedere este aceea prin care judecătorii și procurorii nu vor mai fi sancționați dacă nu respectă deciziile Curții Constituționale. Se solicită ca aceste sancțiuni să fie menținute în noua lege și să se aplice și în cazul nerespectării deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene. CSM susține că existanța unor sancțiuni disciplinare este absolut necesară.

Şi AUR achiesează

Această propunere este susținută și de UDMR și AUR, dar și de PSD care a anunțat că susține poziția Consiliului Superior al Magistraturii.

Eliminarea sancțiunilor a fost propusă de ministrul Justiției Cătălin Predoiu. Dacă PSD își menține decizia actuală, atunci această prevedere va trebui eliminată, pentru ca Legile Justiției să primească voturile necesare în plenul Parlamentului.

„În cuprinsul proiectului nu se regăsește o abatere disciplinară similară celei de la art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare. O propunere legislativă prin care se propunea abrogarea dispozițiilor mai sus menționate a fost analizată la nivelul Consiliului, fiind exprimat un aviz negativ.

În esență, s-a reținut că prevederea legală în vigoare nu ar putea reprezenta un risc pentru independența judecătorilor, aceștia având libertatea de analiză a fiecarei situații juridice pe care o implică soluționarea unui litigiu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.