Parohia Sfânta Treime Ghencea, loc dăruit de Dumnezeu cu creștini iubitori și milostivi

Parohia Sfânta Treime Ghencea

Într-o societate tot mai secularizantă, în care dragostea de Dumnezeu și credința în El sunt tot mai uitate, așa cum pare a fi societatea noastră de astăzi, în parohia Sfânta Treime Ghencea, din sectorul 5 al Capitalei, oameni minunați știu cu adevărat ce înseamnă milostenia și ne învață și pe noi, păcătoșii.

Părintele pr. dr. Ion Grădincea, parohul de la Biserica “Sfânta Treime Ghencea”, este un adevărat luptător nu numai al credinței în Hristos ci și pentru a-i ajuta pe cei sărmani și aflați în grele nevoi, precum și pentru ridicarea sufletească și spirituală a enoriașilor din parohie. Cu adevărat, așa cum se spune, părintele Ion Grădincea, sfințește locul în care l-a adus Dumnezeu pentru a-L sluji!

Motto: “Din păcate, în lumea de astăzi este foarte puțină omenie. Aproape că fiecare om e hrăpăreț, trage la sine să fie plin de cât mai multe milioane, iar altul nu are nici de pâine.” (Părintele Sofian – Smerenia și Dragostea, însușirile trăirii ortodoxe, ed. Doxologia, 2018)

Tradiția milosteniei în Ghencea

Într-un dialog pe care a avut bunătatea să-l aibă cu noi, părintele Ion Grădincea ne-a povestit, cu smerenie, grijă dar și cu bucurie, despre unul dintre proiectele parohiei și ale sale, dragi sufletului părintelui Grădincea. “După ce am venit aici, am început un proiect de asistență socială în care în fiecare zi am dus o masă – prânzul, la aproximativ douăzeci de familii. Lucrul ăsta îl facem și acum. De 15 ani de zile am dus prânzul printr-o firmă de catering. Finanțarea a venit din veniturile bisrricii, nu am avut o sursă externă pentru a finanța proiectul acesta.

Parohia Sfânta Treime Ghencea

Și atunci ne-am gândit să facem asta la un nivel înalt, profesionist. Să avem noi construcția noastră, să ne implicăm în activitatea socială.

Este tradiție în așa ceva, în perioada interbelică, până prin 1950, biserica noastră a avut un cort, un spațiu unde se dădea mâncare la câteva sute de oameni pe zi! Deci, milostenia și filantropia au tradiție aici!  Copii femeilor care mergeau la muncă erau găzduiți aici. Prin anii ‘50 s-a dărâmat construcția aceea. Și de aceea am zis să ne implicăm, mai ales acum când este atâta nevoie de implicarea Bisericii în activitatea socială. Adică Biserica vine în societate și se manifestă în societate!”

Sprijin temeinic de la Primăria și Consiliul local ale sectorului 5

„Și-atunci am pornit la construirea așezământului social – <<Ansamblul rezidențial pentru Asistență Socială Sfânta Treime – Izvor de milostenie>>.  

Actualul proiect este opera arhitectului Călin Bălașa.

Am început din septembrie 2016 și ne-am străduit să finanțăm lucrarea. N-a fost ușor dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor cu dragoste de Dumnezeu și cu dragoste de semenii lor, cu dragoste de societate, am reușit să aproape finalizăm lucrarea.

Pe scurt, lucrarea este făcută cu sprijinul Primăriei Generale, care ne-a susținut prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și mai ales prin Primăria sectorului 5.

Parohia Sfânta Treime Ghencea

Și trebuie să recunosc că ultimii doi ani, sprijinul a venit mai mult de la Primăria sectorului 5. (…) O terminăm datorită sprijinului dat de Primăria sectorului 5, de domnul primar, de Consiliul local, cărora le mulțumim cu toată prețuirea! Repet, nu vreau, nici pe departe, ca mulțumirile noastre să fie interpretate în contextul acesta al campaniei electorale! Dar drept este, indiferent de vremuri, să-i mulțumim lui Dumnezeu și celor care ne-au sprijinit! Pentru că altfel n-am fi scos-o la capăt!”, povestește bunul părinte Ion Grădincea.

Adăpost binecuvântat pentru nevoiași

„Aici vom asigura cazarea pentru maximum 50 de persoane nevoiașe, care nu au unde să stea în altă parte, și care vor primi trei mese pe zi. Și în plus vom asigura masa pentru încă 50 de persoane, care vor veni din afară.

Sunt module cu câte trei paturi în cameră și baie.

La subsol vor fi spații tehnice de depozitare și o capelă mortuară, la parter sala de mese cu bucătăria și oficiul cu birourile adminsitrative, la etajele unu și doi vor fi spațiile de cazare, cu spații pentru medic și asistentă medicală și pentru personalul care va acorda asistență socială, iar la etajul trei avem spații pentru diverse activități recreative, de recuperare și mai ales pentru activități culturale, educative, sociale. Cu o terasă frumoasă.”

Ridicarea sufletească a credincioșilor cu implicarea Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”

„Noi aici avem în derulare numeroase proiecte culturale educative și sociale. Deci, o sală sau două le vor folosi tinerii noștri credincioși din parohie, implicați în aceste proiecte. Într-o lună sau două, Așezământul va fi gata.

Trebuia să fie gata până acum, dar firma cu care am colaborat foarte bine, firma de construcții Alpin SA., au mai avut și ei probleme, dar vom termina repede construcția!

Toate proiectele astea le facem într-o foarte bună colaborare cu Centrul Cultural și de Tineret <<Ștefan Iordache>> Și pe această cale vreau să mulțumesc doamne directoare Mariana Stoica, care are inimă mare și, de asemenea, crede în proiectele noastre, le preia și le susține! Începând de anul trecut, proiectele s-au derulat cu spijinul Centrului Cultural <<Ștefan Iordache>>  al Primăriei sectorului 5.

Centrul Cultural a sprijinit și alte proiecte ale parohiei. „Simt și mă îmbrac românește, un festival al portului popular românesc, cu spijinul Centrului Cultural al sectorului 5, îl ținem în curtea bisericii noastre. Are loc de Ziua Iei, pe 24 iunie, de Drăgaică. Suntem la a IV-a ediție.

Noi avem și un grup de fete și femei care fac săptămânal un atelier de cusături, iar la Festivalul nostru invităm și formații de muzică tradițională și alți artiști valoroși, cum sunt <<Trei parale>>, Vlad Miriță și mulți alții.

Tot cu sprijinul Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5, avem o tabără culturală, proiect de asemenea susținut de Centrul <<Ștefan Iordache>> și de doamna directoare Mariana Stoica. Tinerii au fost în Sebeș, Alba Iulia, la Câmpia Turzii, în multe locuri istorice”, a povestit bunul părinte dr. Ion Grădincea.   

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.