Nelu Tătaru: Cei care vin în ţară trebuie să prezinte test negativ de coronavirus sau să intre în carantină

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Nelu Tătaru anunţat, luni seară, la finalul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre se impun o serie de reguli.

„În urma şedintei s-au luat o serie de decizii. Sunt aceleaşi reguli pe care le-am impus la inceputul pandemiei. Suntem pe un trend ascendent. In această perioadă am avut o creştere a cazurilor. S-au făcut evaluări. 

Pentru cetățenii care vin din țările cu un indice ridicat de infectare se impun o serie de reguli. Pentru cei care vin să stea trei zile în România, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile. Cu posibilitatea ca a opta zi să efectueze la cerere un test. Testul fiind negativ și omul asimptomatic, la 10 zile pot ieși din carantină. Ceilalți rămân 14 zile în carantină.

„Evaluarea fiecărui caz, fiecarui focar, se va face prin anchete epidemiologice”

Evaluarea fiecărui caz, fiecarui focar, se va face prin anchete epidemiologice”, a declarat Nelu Tătaru la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Vicepremierul Raluca Turcan declara, luni dimineaţă, că nu se poate discuta de restricţii la nivel economic. Dar va avea loc o şedinţă de Guvern si o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţăşi în cadrul cărora vor fi anunţate măsuri de creştere a rigurozităţii în prevenirea extinderii pandemiei de coronavirus. Turcan preciza că lasă de dorit conformarea purtării măştii de protecţie în instituţii publice. Ea a cerut direcţiilor de sănătate publică să facă controale.

„Purtării măştii în proximitatea şcolilor cu titlul obligatoriu, poate să fie o discuţie la nivel naţional”

„În ceea ce priveşte extinderea purtării măştii în proximitatea şcolilor cu titlul obligatoriu, poate să fie o discuţie la nivel naţional. Dar vă reamintesc că autorităţile locale au libertate de decizie locală şi pot să aplice măsuri care în context de focar local epidemiologic să prevină infectarea şi să prevină sănătatea publică. Nu pot să vă spun că am luat în calcul extinderea la nivel naţional a obligativităţii purtării măştii. Dar constat, rugăm oamenii să poartă mască, în toate contextele cu putinţă pentru că masca este cel mai eficient mijloc de protecţie”, afirma Raluca Turcan.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 1.591 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a 6.537 de teste. Bucureştiul atinge un nou record de cazuri. 562 de îmbolnăviri în 24 de ore. Cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în Bucureşti fusese anunţat în 2 octombrie – 517. La Terapie Intensivă sunt internaţi în prezent 592 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. De asemenea, 45 persoane infectate cu coronavirus au murit.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here