MUREŞ: Sărbătoarea rabarbărului, la Saschiz

rubarbă

După doi ani în care Sărbătoarea Rabarbărului a fost blocată de pandemie, evenimentul revine în acest weekend la Saschiz, după același program tradițional.

Sărbătoarea este dedicată promovării valorilor locale de patrimoniu cultural și gastronomic locale, la care participă doamne din comunitate cu preparate proprii pe bază de rabarbăr, producători și artizani locali, din Saschiz.

Pe toată durata evenimentului, vizitatorii pot degusta și cumpăra preparate locale din rabarbăr.

Reprezentanta Vecinătății Femeilor din Saschiz, Florentina Călugăr: „Preparatele sunt pregătite de membrele Vecinătății Femeilor din Saschiz, mai vin și alte femei din localitate, cu prăjituri după rețete proprii. Vom avea și standuri ale producătorilor din Saschiz, producători cu brânzeturi, dulcețuri, artizani locali, broderie, doar localnici, punem în valoare produsele locale”.

Bucate cu rabarbăr

Ibi Macarov vine la fiecare ediție cu produse specifice și este prima care a introdus pe lista exponatelor ciorba de rabarbăr:

„Pregătim pizza cu rabarbăr, lichiu cu rabarbăr, prăjitură cu rabarbăr, ciorbă de rabarbăr și, extra, facem sarmale pentru că vine foarte multă lume și nu prea au unde să mănânce. Sperăm să vină foarte multă lume. Mai fac fetele și compot de rabarbăr”.

Rabarbărul era o plantă aproape ignorată până a ajuns să fie atracție turistică.

Locuitorii nu o cultivau special, iar pe cea care le răsărea în grădină o foloseau la gemuri și compoturi.

 Ibi Macarov: „Nu cultivăm, are lumea așa, în grădină, de exemplu la mine nu se face în grădină. Nu cultivăm foarte mult, dar toată lumea are un pic de rabarbă, cât să folosească în gospodărie. Am văzut că prinde la public, aduce turismul la noi, așa că l-am promovat și am făcut din ea un brand”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, între orele 11:00 și 15:00, în curtea Bisericii Evanghelice Fortificate Sf. Ștefan din Saschiz, transmite RADIO TÂRGU MUREŞ.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here