Județul Mureș se remodelează pentru turiști

Județul Mureș se remodelează pentru turiști

Județul Mureș  se remodelează și face pași importanți pentru dezvoltarea turismului local iar investițiile publice și private din ultimii ani sunt doar o mică parte dintre elementele ce contribuie la creșterea numărului de turiști români dar și străini ce ajung anual în stațiunile din județul Mureș.

Autoritatea judeţeană a reluat în ultimii doi ani participarea la târguri de profil, iar în programele anuale de investiţii au fost introduse obiective importante atât legate de infrastructura turistică cât şi de reabilitarea unor clădiri monument din judeţ.

Aeroportul Târgu-Mureş, poartă de acces în Transilvania

Datorită reabilitării complete a pistei de decolare/aterizare a Aeroportului Transilvania din Târgu Mureș și redeschiderea acestuia la mijlocul anului 2018, județul Mureș a fost repus pe harta turistică a României, accesul redevenind mai facil pentru turiști, ridicând astfel potențialul turistic al regiunii.

Aeroportul este în plin proces de creștere și își propune diversificarea rutelor, în acest moment deservind 4 destinații externe, cu 10 curse pe săptămână, iar în timpul sezonului de vară funcţionând o cursă charter către Antalya. De asemenea, până la finalul acestui an se va reintroduce cursa Bucureşti-Târgu-Mureş.

Conducerea Aeroportului urmărește atât creşterea numărului de curse şi de destinaţii accesibile cât şi dezvoltarea facilităţilor cargo, anul acesta fiind adoptată o Strategie pe termen mediu şi lung în acest sens.

Bani europeni pentru renovarea clădirilor monumente istorice din județul Mureș

Trei proiecte ale autorităţilor publice din județul Mureș au câștigat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 pentru renovarea unor clădiri monumente istorice. Pe de o parte Primăria Saschiz a câștigat un proiect în valoare totală de 8,491 de milioane de lei pentru renovarea cetății Saschiz parte din Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe de altă parte Consiliul Județean Mureș a semnat contractele de finanţare pentru reabilitarea Palatului Culturii, simbolul orașului Târgu Mureș și a Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, o clădire construită în stil neoclasicist, cu o valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei.

Sovata, staţiune balneară în continuă dezvoltare

Sovata este una dintre perlele judeţului Mureş, o staţiune balneară renumită atât pentru tratarea problemelor de sănătate, precum şi datorită posibilităților de agrement şi recreere, care atrage anual zeci de mii de turişti. Oraşul este în continuă dezvoltare datorită investiţiilor publice şi private din ultima perioadă.

Amenajarea Lacului Tineretului, a Lacului Tivoli, a Drumului Sării, deschiderea pentru public a turnului de observare de 28 metri, alături de o infrastructură bine pusă la punct sunt doar câteva dintre proiectele finalizate în ultimii ani la Sovata. Aceste investiţii facilitează accesul turiștilor și le oferă multiple opţiuni pentru petrecerea timpului liber în această staţiune balneară de interes național. Sovata are un grad de ocupare de 100% în lunile de vară, majoritatea turiștilor provenind din România, urmați de cei din Republica Moldova, Ungaria, Germania și Israel.

Creșterea numărului de turiști și dorința de a menține acest trend a dat naștere planurilor de investiții pentru sezonul de iarnă  urmând să fie construit un complex pentru sporturi de iarnă cu 4 pârtii de schi şi cu o lungime totală de 12 km.

Totodată sunt planuri şi pentru construirea unui Aquapark, respectiv crearea unei clădiri care va cuprinde facilităţi de agrement funcționale pe tot parcursul anului, precum şi  amenajarea împrejurimilor acesteia  în vederea realizării unui ștrand în aer liber destinat utilizării în sezonul de vară.

Județul Mureș se remodelează

Sângeorgiu de Pădure – locul în care s-a născut stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Puțini cunosc istoria castelului Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, construit în secolul al XVII-lea, de către contele Rhédey László pe locul unui castel mai vechi. Aici s-a născut Claudia Rhédey de Kis-Rhéde, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Naţionalizată în 1948, clădirea este ocupată de birouri administrative, iar din 1960 de şcoala generală din Sângeorgiu de Pădure.

În 2011 cu ajutorul Ministerului Culturii şi Cultelor a început renovarea castelului. În prezent la parterul renovat al castelului funcționează Centrul de Informare și Promovare Turistică, la etaj conform planurilor primăriei, se va amenaja un muzeu în memoria contesei Rhédey Claudia, iar la subsol o cramă pentru vinurile obţinute din viile din interiorul arcului carpatic.

Transilvania Motor Ring la Cerghid

Circuitul Transilvania Motor Ring este singura pistă de profil din Transilvania şi cel mai mare complex de profil din România, fiind o investiție realizată de Consiliul Județean Mureș a cărei valoare este de aproximativ 55 de milioane de lei. Lucrările la această investiție au fost finalizate în cursul anului 2018, parcul auto fiind administrat de un serviciu din cadrul autorității publice.

„Transilvania Motor Ring” este proiectat pe o suprafaţă de peste 35 de hectare, este prevăzut cu un circuit de viteză de peste 3708 metri, cu sistem de cronometraj, control concurs şi punct de informare, o clădire centrală cu spaţii pentru oficiali şi presă, boxe duble, tribune, restaurante, depozite, parcări, dar şi spaţii de lucru pentru echipe.

Parcul auto pentru sporturi cu motor a găzduit deja un eveniment, etapa finală a sezonului ROTAC 2018, o competiție de Time Attack. În data de 10 noiembrie 2018 Transilvania Motor Ring va găzdui un nou eveniment, deschis publicului spectator pentru mediatizarea circuitului cât și pentru familiarizarea piloților atestați și organizatorilor motorsporturilor cu particularitățile tehnice ale circuitului.

Circuitul oferă o largă posibilitate de utilizare atât pentru sporturile cu motor cât şi pentru ciclism, fiind adecvat pentru toate tipurile de competiţii iar pasionaţii sporturilor care se pretează a se desfăşura pe o astfel de pistă (auto/moto/ciclism) au posibilitatea de închiriere a pistei pentru efectuarea de teste sau pentru agrement, conform regulamentului Complexului.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.