Andrei Gerea: ”Moțiunea categoric nu trece, va fi un spectacol”

”Moțiunea categoric nu trece
Foto: ProArges.ro

Moțiunea categoric nu trece deși Opoziția pescuiește în continuare voturi. Curtați de liberali, parlamentarii ALDE fac mișto, prin intermediul vicepreședintelui Andrei Gerea, de PNL și USR: ”Acum nu mai suntem antieuropeni și cu penali. Dacă trădăm suntem buni”.

Puterea nu dă șanse moțiunii. ”Categoric nu va trece”, a decretat Andrei Gerea pentru ”Cetățeanul”. Asta chiar dacă Gerea știe că parlamentarii ALDE sunt prelucrați ”la bucată” de liberali. Vânarea parlamentarilor din partidul condus de Tăriceanu a fost confirmată și de liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, care a susținut la Antena 3 că aldiștilor le sunt promise funcții de miniștri sau locuri eligibile în viitorul Parlament. Cum însă ”toată lumea știe că Orban nu se ține de cuvânt”, ofertele liberale ar fi fost respinse fără excepție, spune același Zamfir.

Deși este greu de crezut că membrii unui partid de 4% se țin băț în fața unor oferte politice extrem de tentante, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea spune și el că acest partid rămâne bloc de partea alianței cu PSD-ul. Asta deși alianța cu pesediștii nu le-a priit deloc celor din ALDE la alegerile europarlamentare ci dimpotrivă, i-a băgat sub pragul minim de 5% necesar accederii în Parlamentele național și european.

Chiar și așa, ALDE a decis după cât e pare să meargă până la capăt cu pesediștii, motiv pentru care Andrei Gerea afirmă convins că forța coaliției PSD-ALDE nu s-a stricat în urma alegerilor europarlamentare și ca urmare coaliția de cenzură nu va trece în nicio formă. Asta deși Opoziția spune că această moțiune are cele mai mari șanse în comparație în comparație cu oricare alta depusă de la alegerile din 2016 și până în prezent.

Puterea nu dă șanse moțiunii. Andrei Gerea: ”Nu există motiv ca cineva din ALDE să defecteze”

Opinia este cea exprimată de Andrei Gerea pentru ”Cetățeanul”, la pachet cu o ironie: ”Cel mai probabil nu votăm, e păcat să-i încurcăm noi”. De asemenea, vicepreședintele ALDE apreciază și că varianta cea mai probabilă este ca parlamentarii acestui partid să-i imite pe partenerii din PSD, respectiv să participe la dezbatarea moțiunii dar să la final să rămână lipiți de bănci și să nu voteze. Caz în care, indiferent ce spune Gerea, este clar că Tăriceanu se teme și el, ca și Dăncilă, de neplăcutele surprize care pot apărea atunci când parlamentarii ajung în fața urnelor de vot cu cele două bile în mână.

”Moțiunea categoric nu trece. Noi am avut deja discuții în cadrul grupurilor parlamentare și lucrurile sunt clare: nu există niciun motiv pentru ca cineva din ALDE să <<defecteze>> , lucrurile nu se vor strica în ceea ve privește forța coaliției de guvernare.
Probabil că vom sta în bănci dar nu am luat încă o hotărâre în acest sens. Va fi totuși un spectacol și noi vrem să-i vedem pe cei care au depus moțiunea care ce votează și câte voturi vor scoate și e păcat să-i încurcăm noi, ca să zic așa”.

Tot într-o notă ironică a tratat Gerea și încercările liberalilor de a pescui parlamentari ALDE.

”Am auzit și eu că nu numai liberalii ci și cei din USR au dialoguri cu oameni din ALDE, ne iau la bucată. Nu am avut parte de o asemenea experiență directă dar apreciez faptul că atunci când vor să le votăm moțiunea nu mai suntem nici antieuropeni, nici cu penalii, suntem ok și suntem buni. Când suntem acolo pentru a trăda suntem proeuropeni, când suntem consecvenți și nu suntem de acord cu abuzurile care au existat în societate suntem antieuropeni. OK, am reținut și cred că numai ăsta este un motiv suficient pentru a nu le vota moțiunea”.

ALDE ține cu dinții de coabitarea cu PSD

Foarte posibil este ca Andrei Gerea să o nimerescă cu moțiunea de cenzură din moment ce, cu 24 de ore înainte de vot, nici inițiatorii nu sunt dornici să parieze pe trecerea ei. În schimb, vicepreședintele ALDE s-ar putea dovedi a fi mult prea optimist în aprecierea șanselor pe care le are ALDE la alegerile următoare. Pe scurt, întrebat de ”Cetățeanul” dacă rămânerea în combinația cu PSD nu va dăuna partidului și la localele și parlamentarele din 2020, Gerea susține că nu doar o comunicare proastă a fost de vină pentru scorul din 26 mai dar că ALDE și-a învățat lecția și totul va fi OK.

”Cred că pe 26 mai ne-am întâlnit cu furtuna perfectă. A fost mai degrabă un vot care a vrut să arate altceva, nu neapărat opinia populației vizavi de guvernaresau de proiectele prezentate de partidele/alianțele care au participat la alegerile europarlamentare. Cred că s-a înțeles mesajul și rămâne ca la alegerile viitoare să putem măsura cu adevărat care este impactul guvernării (actualei guvernări PSD-ALDE) asupra populației pentru că nimeni nu poate contrazice, nici măcar Eurostatul, faptul că în România lucrurile s-au îmbunătățit radical în ultimii ani.

În mod clar ALDE trebuie să arate mai mult din ceea ce face în această coaliție de guvernare și dacă reușește sunt convins că vom avea paret de voturile noastre. Am fost deficitari în felul în care ne-am comunicat realizările, planurile și acțiunile dar ne-am învățat lecția și ne vom recupera procentele la viitoarele alegeri”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*