Miron Mitrea: „Știu că am furat mult ca ministru, dar am uitat unde am ascuns banii”

Miron Mitrea
Miron Mitrea

După ce a ieșit din închisoare, Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, s-a jurat că nu se mai apropie de politică. Zilele trecute, însă, s-a răzgândit. A acceptat să fie consilierul Vioricăi Dăncilă, liderul PSD.

 
„M-a rugat Viorica, ne cunoaștem de o mie de ani. Avem și o relație personală veche, în afara partidului. M-a rugat să o ajut un pic în campania electorală. Și am cedat cu greu să vin. Bineînțeles, cum m-au văzut, toți au spus: Mitrea conduce campania. Mihai Fifor este cel care conduce campania. În campanie  mă plimb, discut cu oamenii și spun ce cred eu că se întâmplă. Oamenii fiind echipa de campanie, analiștii ..Dau sfaturi, îmi spun punctul de vedere. Dar constat că am început să lucrez mai mult decât voiam. Eu speram ca în povestea asta să stau liniștit într-un birou, să-mi beau cafeaua și să folosesc numai pixul. Dar, e mai complicat. PSD-ul e mai dificil decât era, ca să fiu elegant. Mai puțin organizat..Mai puțin solidar”. A declarat Miron mitrea într-un interviu pentru EVZ.

„Dacă mâine mă supăr, îmi iau bagajele și plec acasă”

Întrebat de ce a revenit în zona politică, în condițiile în care în 2016 spunea că nici nu vrea să mai audă de așa ceva, Mitrea spune că îl râcâia un pitic: „ Sunt în ceartă cu soția mea din cauza asta. Mi-a fost, însă, greu să refuz. Și bănuiesc că așa, undeva, un pitic mă și râcâia. Chiar nu îți bagi tu nasul un pic? Asta e. Să vedem dacă rezist până la sfârșit. O fac prietenește, benevol. Dacă mâine mă supăr, îmi iau bagajele și plec acasă. Dacă nu mă supăr, stau. Dar eu nu sunt supărăcios. Am început să mă trezesc un pic acum. Vă dați seama că și de asta m-am mișcat. E greu. Știu că am furat mult ca ministru, dar am uitat unde am ascuns banii”.

Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

În februarie 2015, instanţa supremă l-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 – 2004 şi parlamentar PSD la data trimiterii în judecată, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Instanţa l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals şi a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea şi a fost menţinut sechestul asigurător pus de procurori.

Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Nicolae Popescu, fost arhitect şef al Primăriei Voluntari, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru fals în acte şi două luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a decis să cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de închisoare, dintr-un alt dosar. Judecătorii au constatat că pedeapsa de trei ani de închisoare a fost executată.

„Foloase necuvenite”

Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ