MAE reacţionează după ce ministrul de Externe Rus a atribuit teritorii româneşti Ucrainei: Fantezist!

Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe respinge demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe reţelele de socializare „o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei”.

CITEŞTE ŞI: Dmitri Medvedev alocă României regiuni din Ucraina

Conform comunicatul transmis de MAE, astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după izbucnirea războiului.

Redesenarea aleatorie a graniţelor

„Astfel de aşa-zise „propuneri” şi „analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli” , se arată în comunicatul transmis de MAE.

Ministerul a reafirmat sprijinul României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. „România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, a subliniat MAE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here