Lacu Sărat ar putea renaște: a fost declarată stațiune de interes național

Stațiunea Lacu Sarat, sursa foto: Prefectura județului Braila, Facebook
Stațiunea Lacu Sarat, sursa foto: Prefectura județului Braila, Facebook

Vești bune pentru Stațiunea Lacu Sărat din județul Brăila: a fost atestată ca zonă de interes național. Renumită pentru nămolul său terapeutic, staţiunea a ajuns în ultimii ani în paragină. Mai grav este că, din cauza secetei, nivelul apei este cel mai scăzut din ultimii ani.

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi, 07 mai 2020, hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes național.

La solicitarea autorităților administrației publice locale, localitățile Tășnad (jud. Satu Mare), Lacu Sărat (jud. Brăila), cât și Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, jud. Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național.

„Pe termen lung și mediu, atestarea localităților mai sus menționate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creşterea numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Prefectura județului Brăila.

Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local.

Lacul Sărat, în pericol! Ministrul Apelor, la Brăila, pentru a căuta soluții

Lacu Sărat, cunoscut pentru calitățile sale terapeutice

Lacu Sărat de la marginea municipiului Brăila este cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate pentru calitățile sale terapeutice. Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni. Nămolul este de culoare neagă, ca păcura, este lucios și cu miros caracteristic foarte puternic.

În perioada interbelică, staţiunea  Lacu Sărat era una dintre cele mai căutate din ţară. Mii de oameni din toată țara veneau și se tratau aici de afecţiuni reumatismale, afecţiuni traumatice, artritele, scrofuloza, tuberculoza localizată, bolile sistemului nervos, afecțiuni ale măduvei spinării, albuminuria, sifilisul, dermatozele (psoriazisul în primul rând), “boli de femei”, paralizia infantilă, scleroza şi multe altele.

Principalii factori naturali de cură ai Lacului Sărat

  • apa sulfatata, clorurosodică, magneziana concentrată a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, si
  • favorizează dezvoltarea unei microfaune care îi conferă calităti terapeutice deosebite
  • namolul sapropelic ce se extrage din lac are un conținut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afectiuni reumatismale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.