Lacul Sărat, în pericol! Ministrul Apelor, la Brăila, pentru a căuta soluții

Autoritățile din Brăila sunt în alertă și caută soluții după ce Lacul Sărat aproape a secat. Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a deplasat, joi, în județ, pentru a vedea la fața locului cum se prezintă situația Lacului Sărat.

Lacul Sărat din staţiunea cu acelaşi nume se confruntă în momentul de faţă cu un fenomen ciudat. Nivelul apei este cel mai scăzut din ultimii ani, iar existenţa Lacului Sărat ar putea fi pusă în pericol.

Situația în care se află Lacul Sărat este una critică, motiv pentru Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a venit la fața locului și a promis că va căuta soluții: împreună cu specialiștii, vom căuta soluții pentru salvarea lacului”.

Francisk Chiriac: procesul de salvare a Lacului Sărat începe de mâine dimineață

Președinte CJ Brăila, Francisk Chiriac, a transmis specialiștilor că trebuie salvat acest ecosistem unic in Romania si că nu va accepta un răspuns de genul “nu se poate”.

„Astăzi am găsit soluțiile atât pe termen scurt cât si pe termen lung, alături de ministrul Apelor si Pădurilor, dl. Ioan Deneș, specialisti din cadrul Apelor Române și specialiști de la Instititul Național de Recuperare, Medicina Fizică si Balneoclimatologie. Procesul de salvare a lacului si implicit a statiunii, începe de mâine dimineață prin recoltarea de probe care sa stabilească indicatorii fizico-chimici, indicatori care vor stabili la rândul lor câta cantitate de apa dulce e necesară pentru ca ecosistemul unic să nu se modifice. După deversarea apei în lac, vor urma alte analize care vor stabili din nou cantitatea de apă care mai poate fi deversată. Vă reamintesc că acest proces a mai avut loc o data, in anul 2011, iar atunci proprietatile lacului nu au fost modificate. Soluția pe termen lung este aceea de a face un studiu multidisciplinar, studiu care ne va spune cum să rezolvam problema, având în vedere ca alimentarea lacului se face natural, prin precipitatii, si prin izvoare naturale subterane, care cred specialiștii că în momentul de față sunt obturate. Pentru acest întreg proces de salvare a lacului, specialiștii vor avea sprijinul necontenit al Consiliului Județean Braila, dar și sprjinul investitorilor din statiune”, a transmis Chiriac.

Lacul Sărat, cunoscut pentru calitățile sale terapeutice

Lacul Sărat de la marginea municipiului Brăila este cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate pentru calitățile sale terapeutice. Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni. Nămolul este de culoare neagă, ca păcura, este lucios și cu miros caracteristic foarte puternic.

Încă de acum 100 de ani, mii de oameni din toată țara veneau și se tratau aici de afecţiuni reumatismale, afecţiuni traumatice, artritele, scrofuloza, tuberculoza localizată, bolile sistemului nervos, afecțiuni ale măduvei spinării, albuminuria, sifilisul, dermatozele (psoriazisul în primul rând), “boli de femei”, paralizia infantilă, scleroza şi multe altele.

Principalii factori naturali de cură ai Lacului Sărat

  • apa sulfatata, clorurosodică, magneziana concentrată a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, si
  • favorizează dezvoltarea unei microfaune care îi conferă calităti terapeutice deosebite
  • namolul sapropelic ce se extrage din lac are un conținut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afectiuni reumatismale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.