Klaus Iohannis cere din nou abandonarea demersurilor privind graţierea şi modificarea codurilor penale

Klaus Iohannis

După ce, duminică, peste 90.000 de oameni au inundat pur şi simplu străzile marilor oraşe, preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

“Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă”, se arată într-un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis postat luni pe Facebook.

Ministerul Justiţiei a organizat, tot luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane. Dezbaterea are loc la o zi după ce aproape 50.000 de oameni au manifestat în Bucureşti împotriva celor două proiecte. Manifestaţii la care au participat, în total, peste 40.000 de oameni au avut loc duminică şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, în 25 ianuarie, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

LĂSAȚI UN MESAJ