ÎPS Teodosie, prima apariţie publică după dojana primită: Ne pregătim de Postul cel Mare și fiecare zi din lume!

IPS Teodosie, sursa: Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie a avut o primă reacție, vineri dimineață, după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod cu „dojană sinodală scrisă” pentru „răzvrătire și indisciplină„.

CITEŞTE ŞI: IPS Teodosie, dojenit în Sfântul Sinod. Vasile Bănescu, izgonit de la Patriarhie

„Nu vorbim acum de mitropolie, ne rugăm. Ne pregătim de Postul cel Mare și fiecare zi din lume. Nu comentez acum, merg la slujbă”, a declarat vineri dimineață ÎPS Teodosie, potrivit Digi24.

Întrebat dacă este obosit din cauza programului încărcat, acesta a spus: „Nu, așa e tot timpul”.

Sancţionat

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a sancționat joi pe Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie cu „dojană sinodală scrisă” pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

„Sfântul Sinod aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, comunicatul precizează că dacă acesta va recidiva, va fi „trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. „Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă” . Fără a lua apărarea IPS Teodosie, solicitarea adresata Sfântului Sinod pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie este îndreptătită. Argumentul potrivit căruia Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist, nu este unul serios.
    Vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a aprobat înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului în 4 noiembrie 2005, prin desprinderea din Mitropolia Ardealului a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhiepiscopiei Ortodoxă de Alba Iulia, Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sǎlajului, Episcopiei Maramureșului și Sǎtmarului.
    Ulterior in 17 ianuarie 2012, la cererea adunărilor eparhiale, Episcopia Oradiei și Arhiepiscopia Alba Iuliei au trecut sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului prin aprobarea Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Daniel, ramânând in prezent Mitropolia Clujului Maramureșului și Sǎlajului.
    In schimb, in cazul IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a facut demersurile pentru înfiinţarea la Suceava a unei mitropolii prin scindarea Mitropoliei Moldovei, lucrurile au tărăgănat la fel ca in cazul IPS Teodosie. Din păcate, IPS Pimen a trecut la cele vesnice pe 20 mai 2020, fără să-si vadă visul implinit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.