Ghid pentru comercializarea produselor „halal”

Un ghid de bune practici privind comercializarea produselor „halal” pe plan local va fi realizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), împreună cu Muftiatul Cultului Musulman din România.

Realizarea acestui ghid a fost discutată într-o întrevedere între preşedintele ANCPC, Horia Constantinescu, şi muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat.

Tema principală a întrevederii a fost modul în care Autoritatea poate verifica dacă produsele aflate pe piaţa din România, produse aici sau importate, sub marca „halal” respectă această tehnologie de producţie, nefiind vorba doar despre carne, ci şi alte produse care pot conţine emulgatori sau aditivi pe bază de grăsimi vegetale sau animale, care nu se încadrează în normele „halal”.

Temerea musulmanilor

„Muftiul Iusuf Murat a menţionat temerea membrilor comunităţii religioase pe care o conduce, că nu toţi comercianţii de astfel de produse deţin autorizaţiile speciale pentru comercializarea „halal”, care în România, sunt puse la dispoziţie de Muftiat şi de o serie de ONG-uri de profil, afişarea menţiunii, fără a fi în concordanţă cu calităţile produsului, constituind, de fapt, o practică comercială înşelătoare pentru consumator. Acest lucru este foarte important pentru coreligionarii săi, care doresc să respecte prevederile religiei islamice, din acest punct de vedere, şi care ar vrea să se asigure că pot avea încredere că ceea ce cumpără este conform cu eticheta afişată”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiei dintre cei doi oficiali a fost menţionată aflarea în stadiul de proiect, în Parlamentul României, a unui act normativ care să reglementeze strict piaţa produselor halal şi koşer şi care să adauge, astfel, pachetului legislativ privind protecţia consumatorilor în România, pentru a-l completa.  

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.