ELCEN contraatacă: RADET şi Primăria Capitalei trebuie să elimine pierderile de pe reţelele de termoficare

Nu se scumpesc facturile pentru apă caldă şi căldură problema căldurii și apei calde

ELCENRADET și Primăria Capitalei trebuie să întreprindă de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare cu finanțare atât din surse proprii, cât și din fonduri structurale, pentru eliminarea pierderilor de energie termică pe rețelele de termoficare, care depășesc 38%, se arată într-un comunicat al Electrocentrale București (ELCEN).

„În ultimii ani, regia (RADET — n.red.) a renunțat la reviziile anuale programate și la probele de presiune hidraulică a rețelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice și a le soluționa. Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din București circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă și în pământ prin rețeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător și nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe rețele au ajuns la peste 38%. ELCEN consideră că, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET și Primăria Municipiului București trebuie să întreprindă de urgență măsuri de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțarea, atât din surse proprii, cât și din fonduri structurale”, se mai arată în comunicatul ELCEN.

Reacţia ELCEN vine după ce președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a avertizat asupra riscului ca populația Capitalei să rămână fără energie termică în sezonul de iarnă. „Afirmația domnului Gabriel Dumitrașcu, potrivit căreia <în București, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de 170 lei>, este falsă. În realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MWt oră pentru populație, respectiv 184,32 lei/MWt oră pentru consumatorii non-casnici. Prețurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015 prețurile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, prețul MW-ului electric/oră este de 340 lei”, se precizează în comunicat.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET București, Gabriel Dumitrașcu, a declarat joi că gradul de încasare pentru energia termică în București este de peste 95%, cel mai ridicat din țară, însă populația începe să își piardă încrederea în sistemul centralizat, având în vedere că riscă să rămână fără căldură în iarnă din cauza instalațiilor învechite.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.