Cum vrea Dăncilă să îi salveze companiile falimentare lui Firea

Codul Administrativ a devenit arma prin care Viorica Dăncilă urmează să îi dea Gabrielei Firea, prin ordonanță de urgență peste 600 de milioane de euro pentru companiile falimentare municipale. Dragnea și-a pus dulăii pe Dăncilă
Foto: Stirile ProTV

Codul Administrativ a devenit arma prin care Viorica Dăncilă urmează să îi dea Gabrielei Firea, prin ordonanță de urgență peste 600 de milioane de euro pentru companiile falimentare municipale. 

„Pentru București e vorba de 600 milioane de euro direcționați către companii falimentare, înființate ilegal, într-un oraș pe care actual administrație l-a băgat în faliment! Cum va obține Firea de la Dăncilă exact ce își dorește? Simplu: în noul Cod este eliminată majoritatea de două treimi necesară proiectelor privind patrimoniul. Asta însemnă că cele 20 de companii municipale declarate ilegale de instanță ar putea fi legalizate chiar săptămâna viitoare, printr-un nou vot în Consiliul General al Municipiului București. Pentru asta ar fi suficient votul consilierilor PSD și ALDE (care au mai mult de jumătate + unu în actuala configurație, 28 dintr-un total de 55)”, a declarat Ana Ciceală, consilier municipal.

Potrivit ei, dacă Dăncilă dă OUG pe Codul Administrativ, practic, consilierii PSD și ALDE vor putea decide discreționar soarta a sute de milioane de euro, chiar dacă pe 26 mai, votul a arătat că PSD și ALDE mai reprezintă, împreună, aproximativ 20% (o cincime!) din cetățenii Capitalei! Cât ar rămâne în vigoare (o săptămână, două, o lună), ar fi suficient pentru o nouă Hotărâre de Consiliu General, pentru a re-înființa companiile prin care peste jumătate de milliard de euro s-ar duce către clientela și apropiații Primarului Faliment.

„În proiectul de Ordonanță pentru Codul Administrativ, promovată de Dăncilă, sunt cuprinse toate prevederile declarate deja neconstituționale toamna trecută de către Curtea Constituțională la sesizarea USR și PNL, după ce majoritatea PSD și ALDE le-au votat în Parlament. Mai mult, Codul Administrativ (în forma pe care Dăncilă vrea s-o treacă prin OUG) a fost declarat neconstituțional CU TOTUL de către CCR. Cu siguranță, și această ordonanță va fi atacată la CCR, însă pentru Firea este suficient să fie în vigoare și o săptămână pentru tunul de 600 de milioane de euro la buget”, a mai spus Ciceala.

În plus, OUG pentru Codul Administrativ mai prevede: pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, relaxarea incompatibilităților pentru primari, organizarea de concursuri pentru funcții publice neanunțate publicului, reducerea atribuțiilor ANFP etc.

Firea a alergat tot mandatul după vinovați

Mandatul primarului Gabriela Firea a fost o continuă goană după vinovaţi, susţin reprezentanţii USR.

„Tot mandatul Gabrielei Firea a fost o continuă goană după vinovaţi. Mai întâi a fost greaua moştenire. Apoi a fost opoziţia. Apoi a fost Liviu Dragnea. Acum, Gabriela Firea dă vina pe Guvernul PSD. Cu toată lumea s-a războit actualul primar, mai puţin cu propria incompetenţă. Pentru că Gabriela Firea nu se pricepe deloc la soluţii, dar ştie de minune să găsească falşi vinovaţi. Despre asta este vorba în toate declaraţiile din ultimele zile ale actualului primar: despre un edil care n-a făcut nimic timp de trei ani, care a stricat tot pe ce a pus mâna, care nu a avut viziune, soluţii şi rezultate. Ei bine, acest primar vine astăzi şi spune că, de fapt, nu e vina lui, ci e vina oricui altcuiva. Or, asta este o minciună! Este o minciună jenantă pe care Gabriela Firea o foloseşte în speranţa de a-i mai păcăli o dată pe bucureşteni”, mai spun cei din USR.

Aceștia acuză administraţia PSD că nu a făcut nimic în Capitală.

A risipit banii fără responsabilitate, a dus RADET în faliment, a tocat bugetul pe bâlciuri şi statui, a dat sute de milioane de euro la companiile înfiinţate pentru camarilă şi a lăsat oraşul într-o stare mai proastă decât cea în care l-a preluat. Din acest motiv, Gabriela Firea, primarul faliment, trebuie să plece urgent”, mai susţin cei de la USR.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni că Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, este cel care a fost condus de facto Guvernul şi este vinovat de situaţia financiară de la Primărie, menţionând că premierul Viorica Dăncilă a spus într-o şedinţă că nu a fost lăsată să se implice şi că altcineva a făcut bugetul.

„Este adevărat că suntem într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, dar toate oraşele şi municipiile sunt în această situaţie. Nu mor caii când vor câinii, sunt convinsă că vom depăşi această situaţie de austeritate. În primul rând, din deficitul de un miliard de lei pe care îl avem la Primăria Capitalei, jumătate din sumă am contractat-o printr-un împrumut la Trezorerie şi sperăm ca miercuri să ne fie aprobat acest împrumut pentru a plăti o factură la gaze. Cealaltă jumătate de 500 milioane de euro vom găsi soluţii şi în interiorul Primăriei şi cu ajutorul Ministerului de Finanţe pentru a acoperi această sumă care nu ne-a fost repartizată, deşi este prevăzută în bugetul de stat de la Ministerul de Finanţe. Noi nu cerem favoruri, nu cerem ceva în plus”, a declarat Gabriela Firea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ