Bucureștiul, în faliment. Se vrea majorare de taxe, nu micșorare de personal

Bucureștiul este în pragul falimentului și asta din cauza gestionării defectuoase a resurselor financiare, dar și a faptului că municipalitatea are peste 45.000 de angajați,
Cele mai aglomerate orașe din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul

Bucureștiul este în pragul falimentului și asta din cauza gestionării defectuoase a resurselor financiare, dar și a faptului că municipalitatea are peste 45.000 de angajați, mai mult decât orice altă instituție locală din Europa.

Acum, când situația financiară pare a fi una aproape ireversibilă, primarul Gabriela Firea, dar și alți primari de sectoare din București, îl învinuiesc pe Liviu Dragnea, fostul lider PSD care a intrat la pușcărie acum două săptămâni. Ce-i drept, acesta și câțiva apropiați ai săi, care încă mai sunt în poziții cheie din Guvernul Dăncilă, au făcut bugetul pe 2019, acesta fiind întârziat cu 3 luni.

Singura soluție viabilă pentru a nu fi afectată populația ar fi reducerea aparatului bugetar local, dar primarii nici nu vor să ia în considerare această soluție. Acestora li se pare mai la îndemână să mărească taxele pentru a susține tot acest aparat bugetar greoi.

Povestea „falimentului nedeclarat”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara zilele trecute că primăria se află în „faliment nedeclarat”, alături de primăriile de sector. Atunci, Firea cerea un miliard de lei pentru a-şi asigura activitatea.

„Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât Primăria Capitalei, cât şi primăriile de sector, cât şi multe municipii şi oraşe din ţară au un buget mult mai mic decât cel care ni s-a promis şi s-a prognozat, când a fost unul pe hârtie. Îmi pare rău că ai mei colegi primari m-au lăsat singură anul trecut să mă bat cu ştiţi dvs cine, pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toţi suntem în faliment nedeclarat”, declara Firea.

Astăzi, primarul general declara că fără banii de la stat, primăria nu mai poate acorda subvențiile pentru transportul în comun și nici pe cele pentru agentul termic, lucru care va duce la blocarea a doua sisteme importante din București.

Negoiță dă vina pe Dragnea

Primarul sectorului 3 din București, Robert Negoiță, un membru PSD și vehement oponent al lui Liviu Dragnea, l-a acuzat pe acesta că din cauza lui Bucureștiul este acum în prag de faliment.

„Liviu Dragnea ne-a promis că ne dă bugete mai mari pentru primării, dar în schimb, ne-a furat banii pe primele trei luni. Unul dintre obiectivele vizitei la Guvern este să ne dea înapoi banii pe care ni i-a furat, minţindu-ne, pe primele trei luni ale anului. Ne-au promis că ne vor da 60% dintr-un impozit pe venit mic, pe care ei l-au făcut mic, către municipii. Ne-au minţit, pentru că ni i-au furat pe primele trei luni. Acesta este un aspect pe care îl vom discuta foarte serios, pentru că sunt foarte multe primării care nu-şi pot achita facturile de funcţionare, nu discutăm de investiţii, pentru că aşa ceva nu prea ne-au mai lăsat”, spunea Negoiță.

Nicușor Dan: acuze de iresponsabilitate

Prinși în mrejele populismului, primarii din partidul de guvernământ au devenit tot mai iresponsabili, în ultimii doi ani mărindu-și și salariile, atât ale lor, cât și ale angajaților. Potrivit deputatului Nicușor Dan, este absurd ca o primărie care are un buget de un miliard de euro să intre în faliment şi a arătat că veniturile totale de 6,7 miliarde de lei pe care le-a estimat Primăria Capitalei pentru acest an au reprezentat o „sumă mult supradimensionată”.

Deputatul a explicat că în cadrul proiecţiei bugetare pentru acest an, votată pe 23 aprilie, 3,27 miliarde lei au reprezentat banii de la stat, iar 3,5 miliarde de lei – venituri proprii.

Nicuşor Dan a atras atenţia asupra faptului că sumele obţinute de PMB din impozitul pe venit au avut variaţii relativ mici de-a lungul anilor, reprezentând: 3,34 miliarde lei în 2016; 3,57 miliarde lei în 2017; 3,71 miliarde lei în 2018 şi 3,27 miliarde lei în 2019. Astfel, în 2019, faţă de anul anterior, s-a înregistrat o scădere de doar 440 de milioane de lei, a spus el.

Pe de altă parte, conform aceleiaşi surse, în 2019 veniturile proprii prognozate au reprezentat 3,5 miliarde lei, în condiţiile în care în anii anteriori veniturile au fost de: 0,48 miliarde de lei în 2018; 0,3 miliarde lei în 2017 şi 0,38 miliarde lei în 2016.

El consideră că, în acest moment, este necesară „o reducere la sânge” a cheltuielilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.