BOR se pune pe anchetat corupţia din Biserică

Cancelaria Sfântului Sinod vrea să introducă Corpuri canonice de control juridic şi financiar pentru prevenirea faptelor de corupţie în Biserică, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

CITEŞTE ŞI: Bănescu, atac la USR în scandalul familiei tradiţionale

Cancelaria Sfântului Sinod a constatat că, deși în statului BOR este prevăzut să existe un Corp de inspecţie bisericească la nivelul Patriarhieiși unul la nivel de mitropolit, cu responsabilităţi de control, nu există o coroborare între aceste două prevederi statutare, arată un comunicat al BOR citat de News.ro. „Pentru realizarea acestei coroborări este necesar ca, la nivel patriarhal şi mitropolitan, să fie înfiinţate Corpuri canonice de control juridic şi financiar care să fie coordonate din încredinţarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh-vicar. Totodată, este necesar ca, în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic şi financiar, să fie încadraţi specialişti (jurişti şi economişti) cu experienţă, care să fie caracterizaţi prin corectitudine, profesionalism şi fidelitate faţă de Biserică”, se arată în comunicat.

Regulament

„În plus, este nevoie de redactarea şi aprobarea unui Regulament al Corpurilor canonice de control juridic şi financiar, care să prevadă atributele şi responsabilităţile acestor organisme de control juridic şi financiar, precum şi modul lor de organizare şi funcţionare”, mai arată Sfântul Sinod. De asemenea, instituția a constatat că în Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupţie materială, deturnarea de fonduri, obţinerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă. Rezultă, aşadar, că este necesară completarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu prevederi referitoare la aceste fapte de corupţie ca abateri ce trebuie sancţionate de autoritatea bisericească.

„Prin urmare, în şedinţa sa de lucru de joi, Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc a aprobat ca toate aceste propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancţionarea corupţiei în Biserică să fie prezentate, spre analiză şi aprobare, la următoarea şedinţă de lucru a Sfântului Sinod”, se mai arată în comunicat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.