BOMBĂ.Un oficial EMA cere OPRIREA vaccinării cu AstraZeneca

Foto:vaccin-astra-zeneca
Foto:vaccin-astra-zeneca

Un înalt oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a estimat, într-un interviu publicat duminică, că ar fi de preferat că se oprească vaccinul de la AstraZeneca contra Covid-19 pentru toate tranşele de vârstă când sunt disponibile alternative.

Marco Cavaleri, responsabil cu strategia vaccinării la EMA, a mai declarat ziarului italian „La Stampa” că vaccinul de la Johnson & Johnson ar trebui utilizat de preferinţă pentru cei de peste 60 de ani.

Limitarea din Italia

Aceste două vacinuri cu vector viral au fost aprobate de organismul de reglementare european pentru cei de peste 18 ani, dar au făcut obiectul unor rapoarte cere vorbeau despre cazuri rare de cheaguri de sânge. UE a autorizat şi două vaccinuri ARN mesager, cele de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.

CITEȘTE ȘI: Badantă româncă din Italia: „Vaccinați-vă cu AstraZeneca, nu vă fie teamă!”

Italia a restrâns sâmbătă utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele de 60 de ani şi peste, din cauza riscurilor sporite pentru sănătatea celor mai tineri.

Întrebat dacă ar fi de preferat să se interzică AstraZeneca, inclusiv pentru cei de peste 60 de ani, dl Cavaleri a răspuns: „Da, şi este o opţiune pe care multe ţări, ca Franţa şi Germania, o au în vedere în situaţia disponibilităţii sporite a vaccinurilor cu ARN mesager”.

„Totuşi, incidentele au fost foarte rare şi au apărut după prima doză. Este adevărat că sunt mai puţine date privind a doua doză, dar în Regatul Unit (programul de vaccinare) merge bine”.

„La tineri, riscul de maladie scade şi mesajul pentru ei este să utilizeze de preferinţă vaccinurile cu ARN mesager, dar alegerea este lăsată la latitudinea fiecărui stat”, a adăugat el.

Alternative

El a estimat că vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson prezintă „mai puţine probleme decât AstraZeneca”, precizând că a fost mai puţin utilizat. „Cu o singură doză, el este util pentru anumite categorii dificil de atins, dar rămâne un vaccin cu adenovirus şi este preferabil să fie rezervat pentru cei de peste 60 de ani”, a spus el.

Tehnologia ARN mesager constă în injectarea în celulele noastre a unor fragmente de instrucţiuni genetice pentru a le învăţa să fabrice proteine sau „antigene” specifice coronavirusului. Aceste proteine vor fi livrate sistemului imunitar, care va produce anticorpi.

Vaccinurile cu „vector viral”, ca cele de la AstraZeneca şi de la Johnson & Johnson, utilizează drept suport un alt virus, care este modificat pentru ca să transporte în organism informaţii genetice care permit combaterea Covid. Ambele folosesc drept suport un tip de virus foarte curent numit adenovirus.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.