Aberațiile ministrului Justiției în cazul asasinatului de la Arad: Dă vina pe cartele prepay

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat marți că ar trebui reanalizată foarte serios soluția referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin, după recentul asasinat cu bombă de la Arad, dar și după o nouă amenințare cu bomba la Curtea de Apel București.

„O să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorități. Ar trebui să vedem care este soluția legală, constituțională, astfel încât să se poată.”, a spus acesta.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Justiției solicită Mexicului extrădarea interlopului Rechinu

Ministrul Justiției (USR-PLUS), Stelian Ion, a fost întrebat marți seara dacă investigațiile în legătură cu cazul de la Arad au adus ceva concret în legătură cu autorii.

„Dacă ar fi fost chestiuni clare în sensul acesta ați fi aflat. Pe de altă parte este un caz delicat, complex, și urmărirea penală trebuie realizată cu discreție. Este foarte important să nu fie afectate pistele pe care lucrează anchetatorii, așa încât eu aș privi cu rezervă discuțiile din spațiul public și toate teoriile care se vehiculează. Este foarte important ca cei mai buni anchetatori să afle adevărul cât mai repede în această cauză care este îngrijorătoare.”, a spus ministrul.

Cartelele cu buletinul

Întrebat dacă poate s-ar impune anumite modificări după ce s-a întâmplat acolo, ministrul Stelian Ion a precizat că ar trebui reanalizată foarte serios soluția referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin.

„Întotdeauna după ce se întâmplă anumite tragedii, pentru că până la urmă este o faptă extrem de gravă și o tragedie, se poate analiza, inclusiv sub aspect legislativ dacă este cazul să se propună anumite modificări. Eu însă spun altceva – pornind de la faptul că ieri, a fost printr-un telefon din nou amenințare cu bomba la Curtea de Apel București și s-a dat peste cap toată activitatea acolo, cred că trebuie să luăm foarte în serios reanalizarea soluției referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin.

Este o chestiune pe care ar trebui să o gândim foarte atent și o să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Se ajunge iată la tragedii și vă reamintesc și de cazul Caracal, când a fost și atunci o situație și iată că nu s-a rezolvat nici până acum. Deci este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorități. Ar trebui să se poată, să vedem care este soluția legală constituțională astfel încât să se poată.”, a spus ministrul Stelian Ion.

Bărbatul care a decedat, sâmbătă dimineaţă, după ce i-a explodat maşina în parcarea unui supermarket din Arad, este un cunoscut om de afaceri local, Ioan Crişan. Maşina omului de afaceri a explodat când el a vrut să plece. Ancheta în acest caz a fost preluată de către Parchetul General.

Scandalul cartelelor prepay

Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost declarată neconstituțională în luna februarie 2020

Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul adoptată de Guvernul Dăncilă a fostb declarată neconstituțională în data de 18 februarie 2020 de către Curtea Constituțională.

Amintim că după cazul Caracal Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112, dar și reducerea timpilor de intervenție.

Curtea Constituțională s-a pronunţat în data de 18 februarie 2020 asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind Ordonanța de Urgență care modifică legislația legată de sistemul pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice. Sesizarea a fost depusă în septembrie 2019 de către Avocatul Poporului, care susținea, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 „afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că OUG este neconstituțională, în ansamblul său.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here