Răspunsul Rovanei Plumb pentru Parlamentul European

Rovana Plumb a răspuns în scris la întrebările Parlamentului European, înaintea audierii în Comisia JURI, că vrea să contribuie la dezvoltarea unui sistem de transport optimizat la nivelul UE. Ea a precizat că va respecta Codul de Conduită şi prevederile legate de conflictul de interese.

Rovana Plumb a fost întrebată de către Parlamentul European despre competenţele generale, şi despre cum ar administra portofoliul transporturi în cooperare cu PE, potrivit unui document publicat pe site-ul instituţiei.

„Dacă voi fi confirmată în funcţia de comisar european, îmi voi asuma în totalitate răspunderea politică pentru activităţile din aria mea de competenţă. Acord mare importanţă principiului colegialităţii şi voi colabora pe deplin cu ceilalţi membri ai Colegiului comisarilor. Ca fost ministru al Mediului şi ca membru al Comisiei pentru mediu în Parlamentul European, sunt deplin conştientă de urgenţă adresării problemei schimbărilor climatice şi nevoia de a proteja mediul de poluarea aerului, apei şi fonică. Sunt mândră de viziunea Comisiei pe termen lung pentru Europa de a deveni primul continent netru din punct de vedere climatic până în anul 2050. Avem nevoie de acţiuni ferme, iar transportul joacă un rol esenţial, ţinând cont de peste un sfert de gazele cu efect de seră din UE”, a fost răspunsul oferit în scris de către Rovana Plumb.

„Construirea unei Europe puternice, unite şi incluzive, cu nicio diviziune între Nord şi Sud, Vest şi Est, cu un accent puternic pe egalitatea şi corectitudinea socială şi convingerea fermă că în unitate stă forţa, acesta este ceea ce mă motivează. Lucrul pentru integrarea ţării mele în familia europeană şi promovarea interesului general al UE, acestea sunt lucrurile care m-au motivat de-a lungul anilor.

Plumb a mai spus că se angajează să respecte, imediat ce va fi numită în funcţie, obligaţiile Tratatului legate de independenţă, transparenţă, imparţialitate şi disponibilitate, definite la Articolul 17 (3) din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene”, a completat Plumb.

Întrebată ce garanţii poate da Parlamentului European privind independenţa sa şi cum se va asigura că orice acţiuni din trecut, actuale şi viitoare va îndeplini nu ar putea ridica dubii asupra exercitării atribuţiilor în cadrul Comisiei, Rovana Plumb a răspuns: „Dacă voi fi confirmată în funcţia de comisar european, voi respecta întocmai scrisoarea de misiune şi spriritul Tratatului, în special obligaţia de a acţiona în interesul european şi fără să primesc instrucţiuni. De asemenea, voi onora Codul de Conduită al membrilor Comisiei Europene şi prevederile legate de conflictul de interese. Declaraţia mea de interese este completă şi accesibilă publicului, şi o voi actualizata rapid dacă va fi necesar acest lucru”.

Comisia pentru Transporturi şi Turism i-a adresat eurodeputatului PSD întrebări despre viziunea pe care o are asupra unor sisteme optime de transport de persoane şi mărfuri, luând în considerare pricipalele provocări ale digitalizării, competitivităţii, reducerea emisiilor de carbon, siguranţă, schimbările climatice, protecţia mediului, condiţiile de muncă şi oportunităţile egale pe piaţa muncii, inclusiv îmbunătăţirea drepturilor şi protecţiei pentru lucrătorii în transporturi (în special femei şi tineri) şi schimbările tehnologice (vehicule autonome, folosirea inteligenţei artificiale). Cei din Comisie au întrebat-o şi despre paşii concreţi în acest sens.

„Viziunea mea pentru un sistem de transport optimizat este una care combină sustenabilitatea, contribuţia emisiilor de dioxid de carbon şi reducerea poluării. Îmi doresc un sistem de transport optimizat care să fie sigur, inteligent, necostisitor şi accesibil. Sistemul de transport trebuie să fie modernizat pentru a face faţă fluxului de oameni şi infrastructurii depăşite. Pentru a pune în practică această viziune trebuie să investim în reţelele de transport şi să utilizăm inovaţia digitală. Inovaţia trebuie să fie însoţită de instruire a abilităţilor relevante. Condiţii de muncă echitabile sunt cheia asigurării unui sector care poate să atragă femei şi bărbaţi tineri în profesii legate de transport”, a explicat Plumb.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. Şi Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explică într-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb ar fi în potenţial conflict de interese şi există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi.

În replică, David Sassoli transmite preşedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb şi cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Anterior audierii de joi în forul legislativ european, Comisia JURI a trimis o scrisoare Rovanei Plumb, propusă comisar european, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

Comisia pentru Afaceri Judiciare din PE se va întruni luni în şedinţă extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potenţial al candidaţilor României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi. Şedinţa Comisiei urmează să aibă loc, luni, în intervalul orar 11.30 – 12.30, ora României, au spus surse europene, pentru MEDIAFAX.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.