Dăncilă și Iohannis se războiesc în declarații pe tema cazului Caracal

Ce au discutat Dăncilă și Iohannis la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că PSD este specialist în a tărăgăna lucruruile, sperând ca oamenii să uite de fapt cui revine responsabilitatea, referindu-se la răspunsul Guvernului la solicitarea sa privind luarea de măsuri în cazul Caracal. Şefa Executivului a spus că preşedintele Klaus Iohannis are o obsesie a blocajelor. Ea a afirmat că este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal şi că singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul

”Aşa arată o guvernare eşuată”, a spus preşedintele referindu-se la lipsa investiţiilor şi la lupta pentru putere din PSD. Iohannis a afirmat că ”PSD a făcut mult rău României”. Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că Guvernul va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului, ca urmare a faptului că nu a numit încă interimari. Şefa Executivului a spus că preşedintele Klaus Iohannis are o obsesie a blocajelor. Ea a afirmat că este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal şi că singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul. Răspunzând criticilor preşedintelui, Dăncilă a subliniat că nu statul trebuie resetat, ci preşedintele trebuie resetat.

”Guvernul va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, a anunţat Dăncilă.

„Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseste de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută, refuză nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României, o săptămână mai târziu domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru, generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui”, a afirmat premierul.

Dăncilă a spus că Iohannis are „obsesia blocajelor ” şi continuă să încalce Constituţia şi legile statului, „în total dispreţ faţă de interesele ţării”.

De asemenea, Dăncilă a spus că, prin întârzierea numirii miniştrilor interimari pe funcţiile vacante după demisia miniştrilor ALDE, şeful statului încalcă decizii ale Curţii Constituţionale.

Ea a afirmat că Iohannis se foloseşte de cazul Caracal.

„Este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal, într-un context politic definit de blocajul guvernamental pe care îl tot încearcă.  Este indecent să folosească această temă atât de sensibilă, această dramă, ca să-şi creeze premise pentru mişcări politice”,

Dăncilă a mai spus că Iohannis nu-şi înţelege nici măcar rolul de preşedinte al CSAT.

„Singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul uitând că este parte a puterii executive şi în egală măsură responsabil. Nu statul al cărui şef se pretinde trebuie resetat, ci preşedintele României trebuie resetat”, a spus Dăncilă.

Dăncilă a susţinut că Guvernul a luat măsurile necesare după cazul Caracal, „însă probabil fiind în vacanţă le-a omis”.

„PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile”

Preşedintele s-a referit la tragedia de la Caracal, despre care a afirmat că a dovedit ”incapacitatea statului de a salva vieţile propriilor cetăţeni”.

”Vreau să mă refer la un subiect care are implicaţii profunde asupra societăţii noastre, asupra societăţii româneşti. În urmă cu câteva săptămâni, tragedia cumplită de la Caracal ne-a arătat cât de multe şi de profunde sunt disfuncţionalităţile din interiorul unor instituţii ale statului. Incompetenţa, lipsa unor proceduri clare, corupţia, indiferenţa, toate acestea au dus la un deznodământ cutremurător: incapacitatea statului de a salva vieţile propriilor cetăţeni. Am cerut Guvernului ca până la finalul lunii august să adopte o serie de măsuri astfel încât, în situaţii precum cea de la Caracal, să nu mai existe întârzieri criminale în acţiunea organelor statului. Am şi indicat Guvernului în şedinţa CSAT din 30 iulie ce măsuri esenţiale ar trebui luate cu prioritate. PSD, preocupat însă de soluţionarea crizelor interne, continuă să ignore rezolvarea urgenţelor care sunt importante pentru cetăţeni şi care au un impact direct asupra vieţii şi siguranţei lor de zi cu zi”, a afirmat preşedintele, adăugând că a văzut doar ”câteva măsuri punctuale, luate la cald, sub presiunea publică, şi grija de a muta şefi de la o instituţie la alta, fără să-i sancţioneze pentru incompetenţa lor”, a spus Iohannis.

”Aşa cum ne-a arătat în nenumărate rânduri, PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând ca oamenii să uite cui îi revine, de fapt, responsabilitatea. Vedem în aceste zile doar o luptă politică surdă pentru a rămâne cu orice preţ la putere. Tot ceea ce avertizam la începutul anului despre buget din păcate s-a adeverit. Investiţii majore nu se fac, spitale şi autostrăzi nu se construiesc. PSD nu este preocupat de toate aceste lucruri, lucruri care sunt de maxim interes pentru oameni, ci doar de a-şi securiza puterea, scoţând funcţii la mezat. Aşa arată o guvernare eşuată”, consideră Iohannis.

El a subliniat că garantarea siguranţei publice de către stat este fundamentală, iar românii aşteaptă de la statul lor respect şi siguranţă, soluţii rapide, dar ”guvernarea PSD nu şi-a înţeles niciodată rolul”.

Preşedintele Iohannis a reproşat PSD că întârzie nepermis şi modificările legislative necesare pentru ca astfel de cazuri, precum cel de la Caracal, să fie tratate cu mai multă operativitate.

”PSD a primit mai multe propuneri concrete – pe unele le-am transmis chiar eu– însă acestea sunt pur şi simplu ignorate. Mai mult, pesediştii au abandonat propuneri de rezolvare a unor chestiuni sistemice atunci când baronii lor au înţeles că asta înseamnă, de fapt, renunţarea la controlul politic pe justiţie şi poliţie. Pentru că, dincolo de creşterea sau nu a pedepselor pentru diverse infracţiuni, vorbim şi de cum funcţionează instituţiile statului. PSD refuză să facă paşii necesari pentru a corecta gravele carenţe create prin propriile lor decizii în ultimii ani. Aşa se face că nici până acum, deşi a generat numeroase efecte negative, legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată. Cei din guvernul PSD au permis, prin incompetenţă şi inactivitate, ca imaginea instituţiilor statului să fie afectată”, consideră Iohannis.

El a afirmat că Poliţia Română – o instituţie fundamentală în România – are probleme de credibilitate din cauza politizării excesive.

”Am mai spus-o şi o repet – am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au fost daţi afară prea mulţi profesionişti şi au fost puşi în locul lor oameni incapabili. Guvernul PSD a făcut mult rău României şi ar fi trebuit să plece demult. Românii îşi doresc o altă guvernare şi o vor avea, o guvernare responsabilă, pentru ca împreună să facem România funcţională. Se impune, aşadar, resetarea statului, pentru că direcţia în care a dus PSD ţara în ultimii ani este una pur şi simplu greşită. Este o direcţie greşită şi românii o consideră greşită. S-a văzut acest lucru extrem de clar la referendumul din 26 mai. Este nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de drepturile românilor, de siguranţa românilor, de prosperitatea românilor”, conchide Iohannis.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here