Dosarul Mașini „clonate” la Țiriac Leasing. Poliția Română îi audiază pe șefii dealerului Expressline

Țiriac Leasing

Polițiștii IPJ Dâmbovița, care anchetează cazul autoturismului Range Rover cu seriile „clonate” de la Țiriac Leasing, vor audia mai mulți angajați ai Expressline Timișoara, dealerul din rețeaua Țiriac care a vândut bolidul de lux.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Bucureșteanul care l-a cumpărat „de nou” a rămas și fără mașină, și fără banii plătiți până atunci, după ce autoritățile bulgare au reținut mașina la graniță, iar Țiriac Leasing i-a reziliat abuziv, acuză el, contractul de leasing.

Potrivit surselor Cetățeanul, polițiștii dâmbovițeni au citat persoane din conducerea firmei Expressline Timișoara, pentru a încerca să afle cum a fost posibil ca o mașină vândută de nouă să aibă seriile schimbate și mai ales cine este autorul fraudei.

Anterior, anchetatorii i-au audiat pe reprezentații Țiriac Leasing – proprietarul mașinii „clonate”, care ar fi susținut că nu au cunoștință despre faptele incriminate.

Țiriac Leasing trage spuza pe turta victimei

Cu toate acestea, Țiriac Leasing, deși se consideră păgubită, la aproape un an de la descoperirea „clonei” din curtea sa, nu a depus nicio plângere la poliție pentru aflarea adevărului. Ancheta a fost demarată în urma plângerii depuse de utilizatorul mașinii, societatea Lent Optik SRL Dâmbovița, administrată de Marian Stoican, împotriva căruia Țiriac Leasing a pornit, ulterior, o adevărată vânătoare de vrăjitoare: i-a reziliat contractul deși mașina nu mai era în posesia sa, pe motiv că nu a plătit… ratele CASCO, și a încercat să-l execute silit de două ori, pe baza unei clauze abuzive din contract, cerându-i contravaloarea tuturor ratelor până la sfârșitul contractului.

Specialiștii în drept consultați de Cetățeanul au confirmat că respectiva clauză este abuzivă – potrivit art. 15.6 din contractul de leasing, „În caz de reziliere, la momentul rezilierii din orice cauză a prezentului contract, utilizatorul datorează următoarele sume de bani cu titlu de clauză penală: toate ratele de leasing până la sfârșitul contractului, precum și orice alte obligații ale utilizatorului născute în baza acestui contract, acestea devenind scandente, utilizatorul fiind obligat să achite cu titlu de daun interese toate aceste rate de leasing și sume aferente obligațiilor sale contractuale”.

Citește și: Dreptul la replică al Țiriac Leasing în cazul mașinii „clonate”

Țiriac Leasing a vrut să legalizeze „clona”. Registrul Auto Român a refuzat!

Frauda a fost confirmată nu numai de poliția bulgară care a reținut mașina la graniță în momentul în care Marian Stoican a vrut să meargă cu familia în Turcia în vacanță, ci și de Registrul Auto Român (RAR).

După ce poliția bulgară a clasat dosarul cu „autor necunoscut”, Țiriac Leasing a adus mașina în țară și a încercat să i-o bage pe gât utilizatorului, cu tot cu problemele de natură penală.

Țiriac Leasing
RAR a informat Poliția că Țiriac Leasing s-a prezentat cu mașina de mai multe ori pentru identificare

Mai întâi, Țiriac Leasing a dus mașina la RAR de mai multe ori, în încercarea de a obține autentificarea mașinii, dar și a Inspecției Tehnice Periodice (ITP), fără de care bolidul de lux nu putea circula. De fiecare dată însă inspectorii RAR au respins solicitările.

Când firma Lent Optik SRL a refuzat să preia mașina în aceste condiții, Țiriac Leasing i-a reziliat contractul, deși acesta era suspendat pâna la clarificarea problemelor de natură legală ale mașinii. Tertipul folosit a fost neachitarea în continuare a ratelor CASCO, deși, repetăm, mașina era în curtea proprietarului, adică Țiriac Leasing și nu se mai afla de luni de zile în posesia Lent Optik.

Țiriac Leasing
RAR a refuzat să ceritfice seriile de identificare ale mașinii

Victima, executată silit

Lent Optik s-a adresat instanțelor de judecată pentru a i se face dreptate, dar s-a trezit la ușă cu executorii judecătorești trimiși de Țiriac Leasing.

somatie executare silita Lent Optik Tiriac LeasingUtilizatorul păgubit de două ori a sesizat instanțelor de judecată și acest abuz, care au blocat executarea silită. Țiriac Leasing a deschis însă o altă acțiune de executare silită, la un alt executor, pentru blocarea conturilor personale ale administratorului Lent Optik!

Este evident, în contextul de mai sus, că nu pot fi suspiciuni întemeiate că vina clonării mașinii ar aparține angajaților de la Țiriac Leasing. Ceea ce este de semnalat este cinismul șefilor firmei din grupul Țiriac, care nu au fost nicio clipă interesați să apere interesul clientului,  ba dimpotrivă, au făcut tot posibilul ca paguba pentru mașina „clonată” să afecteze EXCLUSIV conturile cumpărătorului de bună credință!

Vom reveni cu detalii spectaculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ