Sorin Lavric, senator AUR: România pare o vietate muribundă, lovită simultan din două părți

Sporul natural în România s-a menţinut negativ (-10.486) în luna decembrie 2023, numărul persoanelor decedate fiind aproape dublu decât cel al născuţilor-vii, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Plecând de la această tristă realitate, Sorin Lavric, senator român și președinte al Senatului partidului AUR, a analizat declinul demografic al țării.

„România a intrat în zodia macabră a deceselor pe bandă rulantă. Se moare pe capete: din cauza bolilor, accidentelor, crimelor și sinuciderilor. Citeam stupefiat ultima statistică a INS (Institutul Național de Statistică), potrivit căreia în luna decembrie 2023 numărul persoanelor decedate a fost dublu față de numărul nou-născuților. Am intrat într-o vrie în cursul căreia ritmul galopant al mortalității nu mai poate fi oprit. Parcă nici nu mai e nevoie de un război, de un cataclism, sau de altă nenorocire pentru ca numărul nostru să scadă îndrăcit. Parcă o piază rea ne urmărește fără milă. Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu auzi ba de o crimă, ba de o sinucidere (la metrou sau sub influența drogurilor), de o moarte subită (post vaccin) sau de un accident rutier.

Ne împuținăm văzând cu ochii ca sub un blestem în fața căruia suntem neputincioși. La asta se adaugă neglijența crasă pe care statul român o arată față de acei cetățeni care merită sprijinul lui. La mijloc e un paradox sinistru, cei care muncesc sunt nedreptățiți financiar, iar cei care nu muncesc se bucură de statutul de asistat social. Dacă ne gândim la cohortele de refugiați străini căruia statul le asigură în chip gratuit cazare, școală, locuri de muncă atunci întrezărim adevărata dramă a lumii noastre: de o parte refugiați și asistați social, cărora statul le poartă de grijă necondiționat, de cealaltă parte o masă de salahori sufocați de taxe.

România pare o vietate muribundă, lovită simultan din două părți: de o mortalitate nefastă și de o penurie cronică”, spune senatorul AUR Sorin Lavric.

După cauza principală de deces, în luna decembrie 2023, la fel ca în luna precedentă, cele mai multe decese au avut drept cauză: bolile aparatului circulator (12.007 persoane, reprezentând 54,8%), tumorile (4.028 de persoane, reprezentând 18,4%) şi bolile aparatului respirator (1.934 persoane, reprezentând 8,8%), arată INS.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.