Sorin Lavric, senator AUR: Amprenta de carbon va fi un mijloc sigur de a ne înrobi financiar

Sorin Lavric
Sorin Lavric

Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) care a fost în inspecție, săptămâna trecută, la București a făcut o serie de recomandări Guvernului Român pentru a reduce deficitul bugetar.

Între aceste recomandări se găsește și „Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor şi construcţiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili”.

Față de această propunere, Sorin Lavric, senator AUR, a luat poziție.

„FMI vrea să-i aducă pe români la sapă de lemn. Dovada: de curând această instituție tiranică i-a cerut Guvernului să ne pună bir pe orice emisie de CO2 avându-și originea într-un combustibil fosil (gaze, cărbuni, derivați din petrol). Ce nu știu mulți este că tot ceea ce înseamnă producție, transport și construcție în această lume se face cu emisie de CO2. De la haine la aparate casnice, de la mâncarea gătită la apa îmbuteliată, totul presupune o activitate ce e însoțită de eliberarea de CO2, din care majoritatea provine din arderea de combustibili fosili. Vorba proverbului, nu iese fum fără foc.

Aberația merge până într-acolo încât ni se reproșează că indirect, prin cumpărarea unor produse ca cele amintite mai sus, suntem răspunzători de gazele emise în trecut, în cursul procesului de producție. Deci vom plăti taxe pentru o vină care își are originea într-un trecut la care nu am contribuit cu nimic. Probabil că va veni o zi când vom plăti o taxă pentru depășirea unui anumit număr de respirații zilnice, căci, ce să-i faci, și ele emană CO2. Apoi se va trece la taxa pe toalete publice (nevoi fiziologice: micțiune, defecație, flatulență), ele însele fiind o sursă indubitabilă de CO2.

Iată unde ne va împinge această sinistră obsesie ecologică: amprenta de carbon va fi un mijloc sigur de a ne înrobi financiar. Ceea ce părea neverosimil acum câțiva ani a început acum să fie perceput ca ceva firesc. Totul se răstoarnă cu fundul în sus. Diavolul s-a travestit în heruvim ecologic, purtând pe frunte, în loc de nimb, afurisita amprentă de carbon”, declară senatorul AUR Sorin Lavric.

Calculul specialistului

În situația în care s-ar aplica taxa de carbon, cheltuielile la nivelul populației ar crește cu circa 8% pentru gospodăriile din mediul urban și cu circa 10% pentru gospodăriile din mediul rural.

Un român care folosește o mașină Dacia Logan ar trebui să mai scoată din buzunar cam  800 de lei pe an.

Îngrijorător este faptul că odată cu aplicarea acestei taxe, conform estimărilor realizate, gospodăriile din mediul rural s-ar găsi în imposibilitatea de a și achita toate cheltuielile la veniturile actuale. Astfel, chiar dacă această taxă ar reduce deficitul bugetar, ea ar determina o importantă creștere a nivelului de sărăcie al românilor. Soluția nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Uniunea Europeană a agreat introducerea unei taxe de carbon în construcții și transporturi din 2027.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.