Insula Belina revine la Apele Române, a decis Consiliul Județean Teleorman. La fel și Brațul Pavel

Insula Belina revine la Apele Române Dosarul Belina

Insula Belina revine la Apele Române, în domeniul public al statului, în urma unei decizii de luni a Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman. La fel şi Braţul Pavel.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni a CJ Teleorman s-a aflat un proiect de hotărâre privind revenirea unor părţi de imobile din domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean în domeniul public al statului şi administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române.

Este vorba despre Insula Belina şi Braţul Pavel care au revenit, în urma hotărârii CJ Teleorman, statului. Insula Belina şi Braţul Pavel au intrat în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care le-a închiriat, la numai o zi după hotărârea de guvern semnată de Victor Ponta şi asumată de Liviu Dragnea, companiei Tel Drum.

În iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului premier Sevil Shhaideh, actual consilier al premierului Viorica Dăncilă, în Dosarul Belina, fiind acuzată de abuz în serviciu comis în perioada în care a fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). În acelaşi dosar vor fi judecate alte patru persoane, între care un director din MDRAP şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman Adrian Ionuţ Gâdea. În cazul ministrului Rovana Plumb, procurorii au solicitat încuviinţare pentru începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, cerere respinsă de Parlament, astfel că s-a dispus clasarea.

Insula Belina revine la Apele Române. Cinci persoane, trimise în judecată

Conform unui comunicat al DNA, în Dosarul Belina s-a dispus trimiterea în judecată a cinci persoane, respectiv Sevil Shhaideh, la data presupuselor fapte secretar de stat în cadrul MDRAP), Ionela Stoian, fost director în acelaşi minister, Adrian Ionuţ Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria şi Rodica Guşă, tot asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria.

Sevil Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, Ionela Stoian este acuzată de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, iar Gâdea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi participaţiei improprii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Mariana Sanda Gheorghiu şi Rodica Guşă sunt acuzate de fals intelectual, respectiv fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în anul 2013, ”prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice”, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, ”au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”.

Acum, insula Belina revine la Apele Române, la fel ca Brațul Pavel al Dunării.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here