Scandal la Vrancea după ceremoniile de Ziua Unirii. Oprișan cere anchetarea prefectului

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și primarul orașului Focșani, Cristi Misăila, solicită Ministerului de Interne să ancheteze modul în care prefectul județului, Gheorghiță Berbece, s-a implicat în organizarea ceremoniilor dedicate Unirii de la 1859.

Scandalul a pornit după ce Prefectura Vrancea a organizat o ceremonie de Ziua Unirii, în timp ce Consiliul Județean și Primăria au refuzat să participe la aceasta și au pus la cale propria lor manifestare.

Prin intermediul unui comunicat de presă, cei doi lideri PSD Vrancea spun că prefectul numit de Guvernul liberal a comis un abuz, prin încălcarea regulamentelor Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce a dus la crearea unui „climat de dezbinare şi minciună”.

„Prefectul să răspundă pentru abuzurile comise de 24 Ianuarie. Am aniversat astăzi 161 ani de la Unirea Principatelor Române într-un climat de dezbinare şi minciună! Un climat care se datorează exclusiv Prefectului PNL al Judeţului Vrancea care, din funcţia de reprezentant al Guvernului României, îşi permite să încalce prevederile regulamentelor Ministerului Afacerilor Interne şi să manipuleze în mod constant.Ultima ieşire de acest gen a avut loc chiar astăzi, 24 ianuarie 2020, când echipa de comunicare a PNL care s-a mutat la cabinetul Instituţiei Prefectului acuză conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Municipiului Focşani că au refuzat „orice colaborare” pe subiectul 24 Ianuarie şi că „au avut o atitudine total nepotrivită în mass-media, lucru ce a condus la îndepărtarea oricărui posibil invitat” la manifestările organizate de Instituţia PNL a Prefectului în Piaţa Unirii din Focşani”, se arată în comunicatul semnat de Marian Oprișan și Cristi Misăilă.

Prefectul Gheorghita Berbece, sursa: Vrancea 24

Cei doi lideri PSD îl acuză pe prefectul numit de liberali de abuz și lipsă totală de respect faţă de Municipiul Focşani, Oraş al Unirii.
„Ce l-a deranjat, totuşi, pe Prefectul Berbece? O întrebare la care dorim să răspundem, din respect pentru cetăţenii Românei! În primul rînd, pe Berbece l-a speriat faptul că autorităţile publice locale, respectiv Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani, s-au opus derapajului instituţional fără precedent al acestui reprezentant al Guvernului Românei în teritoriu care comite abuzuri repetate, fără ca organele în drept să se sesizeze pentru a putea fi tras la răspundere! (…) Aşa cum am arătat încă de zilele trecute, Instituţia Prefectului Vrancea are doar calitatea de participant la festivităţile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii. Conform regulamentelor, Ministerul Afacerilor Interne organizează festivităţi cu ocazia sărbătoririi următoarelor zile: Ziua veteranilor de război din Ministerul Afacerilor Interne, Ziua drapelului national, Ziua imnului naţional al României şi Ziua NATO. (…)Mai trebuie spus şi faptul că prefectul Berbece arată şi o lipsă totală de respect faţă de Municipiul Focşani, Oraş al Unirii. Suntem sideraţi că nici reprezentatul Guvernului şi nici consilierii lui nu cunosc istorie, şi nici limitele bunei cuviinţe faţă de vrânceni. Nu îi reproşăm prefectului lipsa educaţiei academice sau faptul că a terminat facultatea la 41 ani, însă nu îi permitem acestuia să vorbească despre Oraşul Unirii ca despre un „târguşor” pe care l-ar fi dezvoltat liberalul Ion Brătianu. Dacă domnia sa este atât de preocupat de istoria Brătienilor, îi recomandăm să se înscrie la concursul pentru poziţia de director al Muzeului „Ion Brătianu”, de la Florica, Argeş”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Ziua Unirii, sărbătorită la Focșani în locuri diferite.Ceartă între autorități

În finalul comunicatului de presă, președintele Consiliului Județean Vrancea și primarul municipiului Focșani cer mai multor instituții să se implice în rezolvarea problemei, iar prefectului îi solicită să-și ceară scuze.

„Pe această cale solicităm:

 1. Ministerului de Interne – să demareze o cercetarea adiminsitrativă a înatului funcţionar public, Gheorghiţă Berbece care, prin documentele semnate şi transmise în vederea organizării a 161 ani de la Unirea Principatelor Române, a indus in eroare autorităţile.

  2. Instituţiei Prefectului să prezinte documentul prin care solicită Garnizoanei Focşani – participarea la „festivităţile organizate de Guvernul României, autorităţile publice sau alte instituţii ale statului, cu ocazia Zilei Unirii”.

  3. Prefectului – să ceară scuze militarilor din cadrul Garnizoanei Focşani pentru faptul că a pus Armata României într-o lumină neplăcută, pe care militarii nu o merită.

  4. Prefectului – să îşi ceară scuze focşănenilor pentru faptul că a vorbit despre Oraşul Unirii ca despre un „târguşor”.

  5. Prefectului – să îşi ceară scuze pentru că a minţit şi a dezinformat cu privire la statutul de organizator al evenimentul de celebrare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

  6. Ministrului Educaţiei şi ISJ Vrancea – să publice rezultatele cercetării disciplinare ale directoarei Casei Corpului Didactic pe care, pe lângă încălcarea competenţelor şi atribuţiile date de legislaţia specifică, o bănuim de fals în acte publice şi inducerea în eroare a autorităţilor publice, deoarece a solicitat autorizarea unui eveniment public pe care de fapt nu l-a organizat Casa Corpului Didactic, ci două instituţii din sfera militară.

  7. Garnizoanei Focşani – să relateze dacă a avut cunoştinţă că va participa la un eveniment organizat de Casa Corpului Didactic”. (Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea și Cristi Misăilă, primarul orașului Focșani)

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here