Un consilier PNL îl desființează pe primarul Nicușor Dan: A premeditat anularea PUZ-urilor și nu a pus nimic în loc

Nicușor Dan

Un consilier general liberal îl acuză pe primarul Capitalei Nicușor Dan că a premeditat anularea Planurile Urbanistice Zonale ale sectoarelor și nu și-a respectat promisiunile din camopania electorală legate de urbanism.

Consilierul general PNL Costin Hazarian îl face praf pe primarul Capitalei Nicușor Dan. Edilul ar fi premeditat anularea PUZ-urilor de sector, nu a promovat alte PUZ-uri în loc, așa cum a promis, nu a făcut nicio analiză a zonelor cu probleme din punct de vedere urbanistic și nu a făcut nimic pentru schimbarea caracterului industrial al unor zone intinse din centrul si de la periferia orașului.

Reacția lui Hazarian vine după ce primarul Nicușor Dan s-a lăudat într-o conferință de presă cu „realizările” sale.

Redăm mesajul consilierului PNL Costin Hazarian publicat pe Facebook:

„Am ascultat azi conferința de presă a Primarului General cu interes și cred că se impun unele clarificări:

Pe data de 26 Februarie 2021, consilierii generali din grupurile PNL și USR, au votat suspendarea PUZ-urilor Coordonatoare ale sectorelor Capitalei, după ce Primarul General ne-a promis:

a) Departamentul de Urbanism va face o analiză a acestor PUZ-uri si va identifica zonele cu probleme. NU S-A INTÂMPLAT! A apărut o analiză destul de “subțire” realizată de câteva persoane, dar care nu au legătură cu PMB-ul.

b) PMB va promova PUZ-uri care să corecteze acele reglementări, în zonele unde s-au constatat disfuncționalități. NU S-A INTÂMPLAT!

c) Primarul General și-a asumat să susțină PUZ-urile care să schimbe caracterul industrial al unor zone intinse din centrul si de la periferia orașului, pentru a nu lăsa spațiile industriale in Capitală. (In urbanismul modern, zonele industriale sunt scoase cât mai departe de aglomerările urbane! Cu cât industria e mai poluantă, cu atât se amplasează mai departe – are logică) NU S-A INTÂMPLAT!

d) Primarul General și-a asumat deblocarea PLANULUI URBANISTIC GENERAL inceput de un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, cea mai prestigioasă universitate de profil din țara noastră. NU S-A INTÂMPLAT!

PRACTIC, NIMIC DIN CE A PROMIS PRIMARUL GENERAL, CONSILIERILOR DIN PNL ȘI USR, ATUNCI CÂND ACEȘTIA AU VOTAT SUSPENDAREA PUZ-urilor COORDONATOARE, IN ANUL 2021, NU A FĂCUT!

La ora actuală Autorizarea in Domeniul Construcțiilor in Capitală se face pe baza PUG 2000, realizat intre anii 1997-1999 si aprobat in anul 2000, deci acum mai bine de 23-24 ani, deși dinamica Capitalei s-a schimbat foarte mult, la fel și problemele care trebuie rezolvate!

Acum să revenim la suspendarea in instanță a PUZ-urilor Coordonatoare de anul acesta!

Pe data de 28 Decembrie 2021, când majoritatea dintre noi eram in vacanța sărbătorilor de iarnă, un ONG, sfătuit de CINEVA, dă in judecată PMB și Consiliul General al Municipiului București pentru suspendarea PUZ-urilor Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 4 și 5, dar nu acționează in judecată și Primăriile Sectoarelor 2, 4 și 5, pentru a ține această acțiune “la secret”! Era important să afle de ea, doar “cine trebuia”!

Primarul află se duce in instanță și achiesează (cred că acesta este termenul juridic) la solicitarea de suspendare a PUZ-urilor Coordonatoare, ale P.S.2, P.S.4 și P.S.5 și aici vreau să menționez foarte clar NU-L BĂNUIESC DELOC PE PRIMARUL GENERAL CĂ A ACȚIONAT IMPREUNĂ CU ACEL ONG! Doamne ferește de așa ceva!

Dar să revenim, Consilierii Generali, nu au știut de existența acestui proces, proces intentat de acel ONG in perioada in care CGMB nu avea asistență juridică (și aici e o poveste lungă și foarte interesantă) adică Decembrie 2021 – Februarie 2022 așa că CGMB nu a fost reprezentat in instanță in niciun fel. Practic Consilierii Generali, au aflat din conferința de presă a Primarului General, în a doua jumătate a lunii februarie 2022, că PMB și CGMB fuseseră acționate in judecată și că pierduseră! Era și normal să pierdem din moment ce nu a existat niciun fel de apărare… consilierii nici măcar n-au știut de existența acelui proces!!! Repet, nu-l bănuiesc pe Primarul General că a complotat cu acel ONG ca acțiunea să fie depusă exact atunci când acesta știa că CGMB nu are asistență juridică, deci nu se poate apăra si nici explica in justiție acele HCGMB-uri! A fost probabil o pură intâmplare!

Acum stau și ascult conferința de presă, in care actualul Primar General nu mai pomenește nimic despre promisiunile din Campania Electorală din 2020. Deblocarea Planului Urbanistic General era primul punct in programul lui pe Urbanism… Acum când ii aduc aminte, se amuză!

Cât despre subiectul conferinței de presă de azi vă spun interpretarea mea, din punctul de vedere al urbanistului: PUZ-urile Coordonatoare sunt Suspendate, nu Anulate/Abrogate! Suspendarea este o măsură temporară!

Legea 350/2001, art. 56, alin. 5 ne spune “(5) Valabilitatea prevederilor documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism se extinde de drept pentru acele investiţii care au început în timpul perioadei de valabilitate, până la finalizarea acestora” iar investițiile incep cu autorizarea, care este definită de Legea 50, art.2, alin. (2^1) „Procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții așa cum este definită începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obținerii, ca act final, a autorizației de construire și cuprinde următoarele etape: a) emiterea certificatului de urbanism; b) emiterea punctului de vedere al autorității competente pentru protecția mediului”

De unde reiese clar că odată incepută procedura de autorizare (prin depunerea actelor pentru obținerea Certificatului de Urbanism) documentațiile de urbanism iși continuă valabilitatea, excepția fiind dacă documentația de urbanism a fost anulată in instanță (ceea ce nu este cazul) sau abrogată de CGMB (ceea ce iar nu este cazul). Ce le cere Primarul General primăriilor sectoarelor, este să nu emită Autorizații de Construire, acolo unde beneficiarii au deja Certificatele de Urbanism, avizele luate, proiectele făcute și taxele pentru Autorizațiile de Construire plătite deja…

Despre spațiile verzi pe care le păstorește și protejază PMB, ce poți să mai spui?! Dacă treceți pe lângă un spațiu verde și iarba e de inălțimea unui om, năpădită de gunoi și buruieni, atunci aparține de PMB și nu mai are rost să injurați primarii sectoarelor!”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here