Sindicaliștii din Cercetare iau peste picior ”România Educată” și prescripția în cazul Costoiu

Ligia Deca

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România ia peste picior, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Ligia Deca, eforturile pe care le-a depus aceasta pentru adoptarea legilor educatiei din proiectul ”România Educată”, care  „nu contribuie cu nimic la ridicarea ștachetei în învățământul românesc” și „nu oferă repere disciplinare și deontologice care să permită înlăturarea cadrelor didactice al căror comportament lasă mult de dorit”.

„Am apreciat eforturile depuse de dvs. pentru adoptarea legilor educatiei din proiectul ”România Educată”care, doar în opinia Dvs. și a celorlalți inițiatori vor așeza învățământul românesc pe baze noi, încurajând performanța atât în rândul elevilor și studenților, cât și în rândul cadrelor didactice.

Legile educației inițiate de fostul ministru Sorin Mihai Câmpeanu și susținute în Parlament de Dvs. nu contribuie cu nimic la ridicarea ștachetei în învățământul românesc, nu oferă repere disciplinare și deontologice care să permită înlăturarea cadrelor didactice al căror comportament lasă mult de dorit.

Citește și Programul România Educată: O Mizerie!

Este relevant cazul rectorului celei mai mari universități din țară, Mihnea Costoiu, condamnat în prima instanță la trei ani de închisoare cu suspendare, care a beneficiat de încetarea procesului penal în dosarul “Baza Cutezatorii”, ca urmare a intervenirii prescripției, care a produs statului român o pagubă de peste 90 de milioane de euro.

Datorită prescripției, Mihnea Costoiu nu a fost condamnat, dar nici achitat și în loc să intervină cerând instanței continuarea procesului penal, pentru a se stabili dacă este vinovat sau nu, rezultând astfel dacă mai poate sau nu să activeze în sectorul educatiei, acceptă să beneficieze de prescripție.

„Vinovăția a fost dovedită la fond”

Soluția acceptată de un rector, a cărei vinovăție a fost dovedită la fond, dar care a invocat prescripția în calea de atac, afectează grav prestigiul respectivei instituției de învățământ superior. De fapt, cazul Costoiu urmează cazului Câmpeanu, care chiar dacă nu a ajuns la un dosar penal, a scos la iveală numeroase nereguli în ceea ce priveste teza de doctorat. În ceea ce privește pe Mihnea Costoiu problemele continuă și cu gradul didactic, care este incert și din această cauză nu este menționat în CV: lector sau conferențiar, în niciun caz profesor.

Este de subliniat că, legea nu precizează nici măcar gradele didactice ce pot candida la funcția de rector și nici alte repere, inclusiv moral morale pe care ar trebui să le îndeplinească conducătorii instituțiilor românești de învățământ superior.

Deci Mihnea Costoiu poate să-și depună candidatura pentru al treilea mandat de rector. Legea îi permite: nu prevede condiția bunei reputații. Mai este necesară buna reputație pentru a fi cadru didactic în învățământul superior românesc? Ne mai întrebăm, de ce universitățile românești nu sunt în primele 500 din lume, de ce trebuie să absoarbă Institutele naționale de cercetare dezvoltare, iar cadrele didactice să-și echivaleze gradele didactice cu cele științifice și astfel să se instaleze la elaborarea politicii cercetării științifice-dezvoltării tehnologice românești?

În situația în care principiile morale, reperele deontologice nu caracterizează marea majoritate a cadrelori de conducere a învățământului superior românesc, iar sfidarea reglementărilor interne și internaționale este o practică curentă, deoarece și-au creat posibilitatea de a fi sau de a avea infiltrați în toate structurile importante ale statului, începând cu Parlamentul, Guvernul și Președinția României, dar și în organizații nonguvernamemntale, parteneri sociali ș.a. nu mai surprinde pe nimeni dezastrul instaurat, cu repercusiuni grave pentru societatea și economia românească”, este conținutul scrisorii deschise adresate de FSLCPR ministrului Educației, Ligia Deca, sub semnătura președintelui Federației, Radu Minea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.