România educată pe hârtie igienică! Școală din sectorul 4, unde părinții sunt constrânși să aducă de acasă materiale sanitare

Învățământul este gratuit, dar hârtia igienică, nu! Se întâmplă la  Școala Gimnazială 109 Șerban Vodă, din Sectorul 4 al Capitalei, condusă de directoarea (PNL) Claudia-Loredana Brăduceanu.

Articol realizat de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Conducerea școlii i-a mobilizat pe diriginți să ceară elevilor hârtie igienică și săpun lichid. Iar diriginții s-au pus pe capul părinților. Asta în condițiile în care Primăria Sectorului 4 a asigurat la  Școlii Gimnaziale 109 Șerban Vodă, ca de altfel tuturor școlilor din sector, necesarul de astfel de materiale. Mai mult, directoarea Claudia-Loredana Brăduceanu a cerut de la primărie și suplimentarea stocurilor.

Dirigintă: „Toți copiii clasei să aducă la doamna administrator hârtie igienică și săpun lichid. Suntem clasa codașă!”

S-a ajuns chiar la situația penibilă, nu doar ilegală, ca diriginta unei clase să le bată obrazul părinților că sunt codașii școlii și că trebuie să aducă neapărat hărtie igienică și săpun lichid. Acestea trebuiau strânse la administratorul școlii, Ioana Roșu, care susține că ea este responsabilă doar cu depozitarea materialelor aduse de copii.

Redăm dialogul halucinant purtat de diriginta unei clase pe grupul de Whatsapp al părinților.

Părinte: De când a început anul școlar eu nu am fost la nicio ședință cu părinții și nu știu dacă trebuie să aducem hârtie igienică, șervețele sau bani pentru fondul clasei.

Dirigintă: Nu se aduc bani pentru fondul clasei care numai există (n.r. exprimarea dirigintei). În schimb, fiecare clasă aduce la administrație: hârtie igienică, săpun lichid.

Părinte: Doar atât? Un bax de hârtie și un săpun lichid?

Dirigintă: Nu un bax. Mai puțin. Va aduce fiecare copil.

(…)

Dirigintă: Vă rog! Toți copiii clasei să aducă la doamna administrator hârtie igienică și săpun lichid. Suntem clasa codașă la acest capitol.

Precizăm că am anonimizat numele celor implicați în conversația de mai sus.

Primăria Sectorului 4 a asigurat toate materialele de curățenie cerute de Școala 109

Am solicitat Primăriei Sectorului 4 să ne comunice dacă a asigurat Școlii Gimnaziale 109 materialele de curățenie, inclusiv săpun lichid și hârtie igienică, de care școala avea nevoie, pentru ca elevii să nu fie obligați să le aducă de acasă. Am aflat că primăria nu numai că a trimis toate materialele cerute, dar chiar le și suplimentează, la solicitarea directoarei Claudia-Loredana Brăduceanu.

„La nivelul anului 2022, Școala Gimnazială Șerban Vodă a primit materiale de curățenie, inclusiv săpun lichid și hârtie igienică, în valoare totală de 19.300 lei, conform listei de necesități transmisă Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4 de către unitatea de învățământ mai sus menționată.

Totodată, în momentul de față, sunt în curs de achiziționare și livrare materiale de curățenie în valoare totală de 6.000 de lei, destinate Școlii Gimnaziale Șerban Vodă, conform listei de necesități actualizate și transmise Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4 de către unitatea de învățământ mai sus menționată”, ne-a comunicat Primăria Sectorului 4.

Directoarea Școlii 109: „Nu sunteți părinte, nu avem ce vorbi”

Inițial, directoarea Claudia-Loredana Brăduceanu a acceptat să discute telefonic despre colectarea în școală de hârtie igienică și săpun de la elevi, stabilind și o întâlnire pentru a doua zi cu jurnaliștii de la Cetățeanul, pentru a clarifica lucrurile.

Claudia-Loredana Brăduceanu a pretins că nu știe nimic despre obligarea elevilor să aducă de acasă hîrtie igienică. Ea a dat vina pe Comitetul de părinți, punctând totuși că școala asigură toate materialele sanitare necesare, pentru că „învățământul e gratuit”.

Este o hotărâre a Comitetului de părinți, nu este o hotărâre a școlii. Deci, nu este nici pe departe vreo obligație a cuiva. Din contră, școala asigură în măsura posibilităților materialele necesare, iar atunci când se termină părinții au propus… dar nu este o obligație, pentru că învățământul este gratuit. Nu știu despre ce e vorba, dacă a fost obligat cineva… Haideți să facem în felul următor: veniți să discutăm și cu dirigintele, să vedem ce s-a întâmplat. Nu există nicio obligație. Deci, noi vă așteptăm mâine pe dumneavoastră să veniți să lămurim situația, ca să știu și eu despre ce este vorba. Vă aștept mâine, la ora 8.00 dimineața”, a explicat Claudia-Loredana Brăduceanu.

A doua zi, la ora fixată, jurnaliștii Cetățeanul au venit la Școala 109, dar directoarea a refuzat să discute. Scuza sa a fost una jalnică: a crezut că jurnaliștii sunt, de fapt, părinții unor copii din școală care vor să discute cu ea. Lipsită de cea mai elementară eleganță, directoarea ne-a întors spatele, pretinzând că nu are mandat (din partea cui??) pentru a discuta cu presa. „Nu sunteți părinte, nu avem ce vorbi”, a fost replica Claudiei-Loredana Brăduceanu. Ea a susținut că este responsabilă doar pentru activitatea didactică. Fals! Directorul școlii este responsabil de toate aspectele din instituție, ba mai mult este și ordonator de credite (ordonator terțiar). Doar consiliul profesoral se ocupă strict de activitatea didactică! Iar ceea ce se întâmplă în școala condusă de directorul penelist Claudia-Loredana Brăduceanu este clar în afara legii și a bunului simț. Una este să ceri ajutorul voluntar al părinților pentru rezolvarea unor deficiențe temporare, alta este să organizezi pe clase strângerea de materiale pe banii părinților.

România normală a directoarei PNL Brădiceanu

Deși educația nu trebuie să aibă culoare politică, directoarea Școlii Gimnaziale 109 Șerban Vodă Claudia-Loredana Brăduceanu își proclamă cu mândrie apartenența la PNL. Pagina de Facebook a directoarei e plină cu bannere liberale. Iar sub sub poza de profil, Claudia-Loredana Brăduceanu a afișat un slogan, deșănțat în situația școlii pe care o conduce: „Pentru o Românie normală!”.

Aceasta să fie România normală a directoarei PNL Claudia-Loredana Brăduceanu? România în care deși învățământul este gratuit, elevii sunt forțați să vină la școală cu hârtie igienică și săpun? Cu profesori care au adus politica în școală nu putem decât să ne întrebăm dacă educația chiar poate fi reformată în România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.