UPDATE Rezultate finale la referendum în Marea Britanie. Tabăra #Brexit a câștigat, lira sterlină se prăbușește

Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,6% după numărarea voturilor în 302 din totalul de 382 de circumscripții. BBC estimează că rezultatele la referendum vor fi în favoarea ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar.

UPDATE Rezultate finale la referendum

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la referendum a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Până acum, la referendum au votat pentru Brexit 12.760.140 de britanici. Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,4% din voturi (11.968.288 de alegători).

Potrivit calculelor, tabăra pro-Brexit nu ar mai avea nevoie decât de 46% din voturile care au mai rămas de numărat pentru a ieși învingătoare. Temerile că rezultatul votului la acest referendum istoric din Marea Britanie va fi în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană au dus vineri dimineață la o depreciere semnificativă a lirei sterline, care a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani. La primele ore ale dimineții de vineri, lira era cotată sub nivelul de 1,35/dolar, pentru prima dată după 1985.

Liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, a spus vineri că începe “să viseze la un Regat Unit independent”. “Îndrăznesc de acum să visez că zorii se ridică deasupra unui Regat Unit independent”, a lansat șeful partidului UKIP în fața militanților pentru Brexit, reuniți la Londra.

“Dacă previziunile se confirmă, aceasta va fi victoria oamenilor adevărați, a oamenilor obișnuiți. Noi l-am făcut pentru Europa întreagă. Sper ca această victorie va face să cadă acest proiect ratat și să ne ghideze spre o Europă a națiunilor suverane”, a adăugat Farage.

“Să ne debarasăm de drapelul european, de Bruxelles și de tot ceea ce a eșuat. Să facem din acest 23 iunie ziua independenței noastre”, a conchis liderul UKIP în fața unei mulțimi în delir.

Rata de participare la acest referendum a fost de 72,2%, conform datelor oficiale finale.

LĂSAȚI UN MESAJ