Prioritățile noului primar general al Capitalei: privatizarea RADET și schimbarea directorilor

marin stefanelPrimarul general interimar al Capitalei și ales general de trei ani, Marin Ștefănel, a început să ia decizii privind gestionarea Municipalității și a instituțiilor subordonate acestuia: control la ASMB, ACCU, ASB, a schimbat directorii interimari, iar mâine se va lua în discuție transformarea Regiei Autonome de Distribuție și Transport a Energiei Termice (RADET).

„Primăria Capitalei și RADET-ul fac pași importanți spre realizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. În cursul acestei săptămâni Primăria Capitalei va supune dezbaterii publice regulamentul serviciului de termoficare. Documentul va conține principalii indicatori de calitate ai serviciului public de termoficare și reprezintă un pas important către elaborarea viitorului contract de delegare. În paralel, Consiliul de Administrație al RADET va aproba, tot în cursul acestei săptămâni, documentația pentru transformarea în societate comercială.
Măsurile fac parte din platforma administrativă Acordul pentru Bucureșteni, lansată de PNL în urmă cu mai puțin de o lună de zile și susținută de toate forțele politice din Consiliul General al Municipiului București”,  a explicat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea. Potrivit surselor citate, operatorului economic privat ar urma să-i fie delegat serviciul de distribuție a căldurii și a apei calde pe o perioadă de până la 35 de ani.

Primul pas: reclamă furturile pe care nu le-a văzut timp de cinci ani

Cu doar cinci zile înainte ca Executivul să aprobe memorandumul privind unirea RADET cu ELCEN, 15 martie 2013, adică primul pas în ceea ce priveşte concesionarea serviciului de furnizare a energiei termice în Capitală, anchetatorii au descins la Regie şi acasă la mai mulţi directori ai instituţiei. Motivul: proasta gestionare şi atribuirea frauduloasă a mai multor lucrări care nu au mai fost făcute. Prejudiciul ar fi de ordinul milioanelor de euro. Acţiunea a pornit chiar de la o plângere a edilului-şef al Capitalei suspendat în prezent, Sorin Oprescu, depusă în noiembrie 2012, adică după aproximativ cinci ani de mandat, timp în care nu a cerut nicio verificare la Regie.

De altfel, deşi instituţia înregistrează datorii de 220 de milioane de euro, sumă vehiculată de mai bine de opt ani, niciun edil-şef nu a luat măsuri.  Coincidenţă sau nu, surse guvernamentale au precizat că, după aprobarea memorandumuluii, Municipalitatea va începe discuţiile în ceea ce priveşte concesionarea, delegare de servicii care ar putea fi făcută la un preţ mic, din cauza prejudiciului.

Sloganul RADET: „Pentru că meritați”

În timp ce pe pagina de internet a RADET scrie că sistemul centralizat este cel mai performant, problema lipsei apei calde și a căldurii este departe de a fi rezolvată, la fel ca și datoriile instituției care furnizează agentul termic în Capitală. Concret, în timp ce pe site-ul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) este pus sloganul: „Pentru că meritați ce e mai bun!!! Sistemul centralizat de termoficare este cel mai sigur, ecologic și ieftin sistem de încălzire”, iar autoritățile locale susțin că problema lipsei apei calde s-a rezolvat, realitatea este alta. Datoriile nu pot fi șterse în totalitate, iar furnizorii Electrocentrale București (ELCEN), care produce energia termică, spun că nu mai pot păsui mult timp instituția în ceea ce privește datoriile. Astfel, Distrigaz ar putea opri iarăși gazele.

500.000 de euro şi excursii de lux

Anchetatorii au făcut, în martie 2013, percheziţii la domiciliile mai multor directori din RADET, la sediul Regiei, dar şi în sediul firmei Erbaşu S.A. Motivul: şefii Regiei au atribuit contracte în mod fraudulos firmelor: CCEI SRL, SICOR SRL, Erbaşu SA, Loxtor Norvegia, WILLO România şi Multigama Tech, potrivit anchetatorilor. În urma percheziţilor, s-au descoperit în casele mai marilor Regiei aproximativ 500.000 de euro. Surse din rândul anchetatorilor spun că directorii ar fi beneficiat şi de excursii de lux, şi chiar de bilete la meciul Chelsea-Steaua de la Londra.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.