Pericol de pandemie în închisori! Gardienii, înfricoșați. UPDATE Ce spune Administrația Națională a Penitenciarelor

pandemie

Pandemie. Mai mulți gardieni din sistemul național de penitenciare reclamă că nu au primit materiale de protecție și că își pun în pericol atât propriile vieți, cât și pe cele ale deținuților. Gardienii se tem că o infectare în masă a condamnaților ar fi iminentă.

UPDATE Administrația Națională a Penitenciarelor întreprinde, începând cu data de 24.02.2020, demersuri cu caracter de prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate și al personalului, în baza unor planuri de intervenție actualizate periodic. Administrația Națională a Penitenciarelor a trimis un punct de vedere ce poate fi consultat integral mai jos!

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut măsuri urgente.

Gardienii ne-au spus că au ajuns să treacă aceeași mască de la unul la celălalt! Revoltăror! Este clar că nimeni nu s-a aplecat asupra cazului gardienilor/forțelor de ordine, care prin natura meseriei intră în contact cu oamenii aflați în situația de fi condamnați la închisoare, nu și la moarte!

Ilie Rafael: „Cum protejează Guvernul dreptul la viață al deținuților?”

pandemie
Rafael Ilie: „COVID-19 nu ține cont de statusul social, toți se îmbolnăvesc , fie medici, fie gardieni, fie polițiști!

Ilie Rafael, consilierul de stat pe probleme sociale în Guvernul PSD, pune întrebări de bun simț: în plină pandemie de coronavirus: „Ce face statul român pentru cei din închisoare? Cum protejează Guvernul României dreptul la viață al deținuților?
Chiar dacă România a activat derogarea prevăzută la articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aceasta nu permite derogarea de la celelalte articole ale Convenției care protejează dreptul la viață.
COVID-19 nu ține cont de statusul social, toți se îmbolnăvesc , fie medici, fie gardieni, fie polițiști!
Având în vedere viteza cu care acest virus se împrăștie este de ajuns ca un singur gardian sa fie infectat si atunci pot muri pe capete, pentru că supraaglomerarea din închisori nu permite aplicarea măsurile de îndepărtare fizică sau izolare
”.

Gardienii, „vinovați de serviciu” pentru răspândirea bolii

pandemie
Harta penitenciarelor din România

Este adevărat, în penitenciare s-au luat câteva măsuri de natură a preîntâmpina situațiile de risc, atât pentru protecția persoanelor private de libertate, a angajaților unităților penitenciare, cât și a vizitatorilor. Rafael Ilie spune însă că multe dintre măsuri sunt numai la nivel declarativ: „Chiar și acum, când nu mai lucrez la Guvern, ca simplu cetățean, oamenii îmi comunică probleme pe care le au, drept urmare adresez public următoarele întrebări autorităților: «Cum sunt protejați gardienii, polițiștii, personalul medical cât si ceilalți angajați din penitenciar, atât timp cât aceștia au contact zilnic cu persoane din exterior? Au echipamente de protecție?

Au fost testați pentru COVID-19? Așa cum medicii ar trebui testați la intrarea și la ieșirea din tură, tot așa trebuie testați toți cei care intră in contact cu deținuții. S-au făcut dezinfectări în penitenciare? Se fac acestea zilnic? Cine va răspunde când gardienii vor începe să aibe pe bada rulanta plangeri penale de la familiile deținutilor pentru răspândirea de boli infecțioase? »

CITEȘTE ȘI Pandemie de coronavirus. Au știut că vine! N-au mișcat un deget

Toate aceste întrebări mi-au fost puse nu numai de cei care activează în domeniul social cât și de cei privați de libertate și de rudele acestora”.
Într-adevăr, nu este greu de imaginat ce se poate întâmpla dacă o persoană infectată, dar asimptomatică va duce acest virus în penitenciar!

Atunci gardienii vor fi vinovații de serviciu pentru pandemie si se va crea un caz fără precedent, acela de a avea „penali” de ambele părți ale gratiilor.

CITEȘTE ȘI: Dragnea rămâne la Rahova. Instanţa Supremă a respins contestaţia la executare

Pandemie. Pericol penal, inclusiv pentru judecători și procurori

În consecință, gardienii se tem, că din cauza indolenței șefilor de la Ministerul Justiției, vor ajunge să fie cercetați penal pentru zădărnicirea combaterii răspândirii coronavirusului. „Familiile celor închiși aici ne pot face plângere penală, deîndată ce va fi anunțat, sau recunoscut(!), primul bolnav. De unde să știu eu dacă nu cumva m-am infectat acasă și am dus boala printre condamnați”, ne-a spus un gardian!”.

Primele semnale asupra riscurilor de pandemie în penitenciare au apărut deja!  UPDATE. Deținutul de la Jilava, confirmat cu coronavirus, a fost retestat, iar rezultatul a ieșit negativ

Aceleași riscuri de a încălca legea sunt și pentru judecători și procurori, ne-au spus surse juridice: „Mai poate un procuror sau un judecător să trimită un suspect în arest preventiv, dacă știe că nu sunt măsuri suficiente de prevenție? Cu riscul ca acesta să se îmbolnăvească sau chiar să moară din cauza infectării în arest?” Dacă o fac, știind că există acest risc, atunci și magistrații pot fi condamnați la rândul lor, susțin aceleași surse.

Pandemie și în închisori. ONU trage semnalul de alarmă

La momentul de față, există o preocupare specială referitoare la deținuții din întreaga lume. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut guvernelor să ia măsuri urgente pentru a proteja sănătatea și siguranța deținuților, precum și a altor centre închise, ca parte a eforturilor de a evita pandemia de coronavirus.
Este vital ca guvernele să țină seama de situația deținuților în planul lor de acțiune pentru criză, pentru a-i proteja pe aceștia, precum și personalul instituțiilor, vizitatorii și, bineînțeles, societatea în general. În fața focarului de coronavirus și a numărului tot mai mare de decese semnalate deja în închisori și în alte centre din tot mai multe țări, autoritățile trebuie să acționeze acum pentru a preveni pierderea de vieți în rândul deținuților și a personalului” a spus Bachelet.

CITEȘTE ȘI: Raport al Consiliului Europei despre abuzurile si conditiile precare din inchisorile din Romania

Punct de vedere Administrația Națională a Penitenciarelor

În considerarea transparenței pe care Administrația Națională a Penitenciarelor o manifestă în raport cu reprezentanții mass-media, precum și în vederea corectei informări a publicului, vă solicităm rectificarea/retragerea informațiilor fals prezentate și dezbătute în conținutul articolului intitulat „Pericol iminent de pandemie în închisori! Gardienii sunt înfricoșați”, publicat, astăzi, 30.03.2020, pe site-ul www.cetateanul.net.

Ne întemeiem prezenta solicitare pe conduita proactivă și pe corecta informare publică promovate la nivelul sistemului administrației penitenciare, atât în susținerea subiectului dezbătut în articolul anterior indicat, cât și la nivel de perspectivă instituțională.

Astfel, punctual, vă informăm că Administrația Națională a Penitenciarelor a asigurat, cu promptitudine, prin uzitarea căilor de comunicare disponibile (site instituțional: www.anp.gov.ro, remitere periodică de comunicate/informări/precizări de presă și disponibilitate permanentă de contact a reprezentantului instituțional), documentarea publică cu privire la măsurile adoptate la nivelul unităților subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, în gestionarea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate și al personalului. În fapt, pentru documentarea articolului la care facem referire, nu a fost solicitat un punct de vedere oficial, iar redarea opiniilor unor terți nu s-a realizat în paralel cu citarea sau prezentarea poziției oficiale a instituției. Reiterăm, în acest sens, disponibilitatea tuturor informațiilor oficiale asociate acestei problematici, atât la nivel online (site instituțional actualizat permament), cât și prin mijloace telefonice/e-mail/fizic la avizierele unităților penitenciare).

În continuare, ne fundamentăm solicitarea de corectare/retragere a informațiilor fals prezentate, prin a vă reda contextul veridic și transparent al gestionării situației epidemiologice actuale în sistemul penitenciar:

Administrația Națională a Penitenciarelor întreprinde, începând cu data de 24.02.2020, demersuri cu caracter de prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate și al personalului, în baza unor planuri de intervenție actualizate periodic. Astfel, prin promovarea directivelor de la nivel național, unitățile de detenție subordonate au implementat, progresiv, măsuri de limitare a interacțiunii persoanelor custodiate cu exteriorul, în paralel cu intensificarea măsurilor igienico-sanitare, de protecție personală și de informare/conștientizare. Măsurile indicate nu au un caracter „declarativ”, ci se întemeiază pe fapte concrete, centralizate și supervizate constant.

Astfel, în prezent, în completarea măsurilor de primă urgență, cu caracter preventiv, impuse prin Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României nr. 195/16.03.2020, art. 47 (pe durata stării de urgență, în executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate, se suspendă: exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât și recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar), unitățile aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor asigură:

  • măsuri de igienizare/dezinfectare zilnică și ori de câte ori este nevoie a spațiilor și mijloacelor de transport;
  • acordarea, la nivelul cantităților maxime prevăzute de norme, de materiale igienico-sanitare, persoanelor private de libertate și cadrelor, pentru uz personal și spații;
  • distribuirea și utilizarea materialelor de protecție (mască și mănuși) către/de către persoanele private de libertate și angajații unității, în situațiile care impun interacțiune directă (procedura încarcerării persoanelor nou depuse, prezentarea persoanelor private de libertate la unități spitalicești din rețeaua sanitară publică, prepararea și distribuirea hranei etc.);

Raportat la aceste măsuri, vă aducem la cunoștință faptul că unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au procedat, încă de la finele lunii februarie a.c., la suplimentarea stocurilor de materiale igienico-sanitare necesare intensificării activităților de dezinfecție și igienă personală (dezinfectanți, clor, săpun, detergenți etc), proporțional cu nevoile identificate.

Totodată, în ceea ce privește echipamentele de protecție și cele destinate efectuării triajului epidemiologic (scanner temperatură), acestea au fost achiziționate direct la nivelul unităților și prin distribuire de la penitenciarele-spital, din fondurile Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, astfel că, în prezent, angajații unităților și persoanele private de libertate dispun de materialele de protecție necesare (măști, mănuși, combinezoane).

Subliniem, în același context, precum și prin evidențierea colaborării permanente a sistemului administrației penitenciare cu Ministerul Sănătății și cu celelalte instituții cu competență în gestionarea situației epidemiologice la nivel național, că, începând cu data prezentei, stocurile necesare protecției persoanelor private de libertate și personalului unităților subordonate sunt suplimentate prin distribuții ale UNIFARM.

  • triaj epidemiologic pentru persoanele nou depuse și personalul angajat, precum și monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor custodiate;
  • măsuri de informare/conștientizare cu privire la necesitatea respectării indicațiilor igienico-sanitare (spălarea mâinilor, dezinfectarea suprafețelor) și, implicit, cu privire la riscurile asociate nerespectării acestora;
  • cooperare permanentă cu instituțiile abilitate în gestionarea problematicii SARS-CoV-2 la nivel județean și național, astfel încât unitățile sistemului administrației penitenciare să respecte conduita preventivă impusă de factorii decidenți.

Dat fiind caracterul restrictiv al măsurilor care presupun suspendarea interacțiunii cu mediul exterior, vă precizăm și faptul că sistemul penitenciar asigură compensarea și extinderea posibilităților de a susține dialogul, schimbul de informații și suportul afectiv dintre persoanele private de libertate și mediul de suport, promovarea acestei componente fiind esențială în menținerea unui tonus psihic corespunzător.

În context, Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nr. 195/16.03.2020, art. 47, alin. (2) a prevăzut majorarea duratei și numărului convorbirilor telefonice la care au dreptul persoanele custodiate, precum și extinderea posibilităților de a accesa comunicările on-line, ca alternativă la vizită. În acest sens, s-a asigurat suplimentarea infrastructurii tehnice în toate penitenciarele/penitenciarele-spital/centrele de detenție/centrele educative. Totodată, unitățile de detenție au prelungit, în vederea susținerii accesului la informații, programul de difuzare a semnalului TV, până la ora 24:00 și au efectuat demersuri inclusiv pe linia asigurării stocurilor de produse de strictă necesitate în punctele comerciale existente în unități (prin notificarea operatorilor economici).

Aspectele redate, pe scurt, pot fi consultate pe site-ul insituțional (www.anp.gov.ro), în variantă extinsă, informații suplimentare și veridice putând fi, de asemenea, obținute, cu celeritate, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Concluzionând, vă transmitem că Administrația Națională a Penitenciarelor derulează și implementează acțiunile și măsurile necesare în vederea protejării vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor private de libertate, personalului, dar și cetățenilor, prin extensie, nu doar în temeiul obligațiilor expres prevăzute de lege (art. 15 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), ci și în considerarea apartenenței la sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și a principiilor aferente.

Subliniem faptul că, la acest moment, în sistemul administrației penitenciare nu sunt înregistrate cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2, articolele de natura celui pe care vă solicităm să îl corectați/retrageți, având potențialul de a dezinforma, de a induce panică, de a alarma și de a genera, în mentalul colectiv, neîncredere vizavi de capacitatea sistemului penitenciar de a garanta un mediu de detenţie sigur.

Cu deosebită considerație,                                                                                                          

Inspector de poliție penitenciară Mihaela-Cristina ENACHE

Purtător de cuvânt

Compartimentul Comunicare şi Mass-Media

Administraţia Naţională a Penitenciarelor                                                           

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Ministrul de justitie Catalin Predoiu stia de acest scandal ca la ANP este pericol iminent de infectare Covid 19 .Personalul de la ANP nu au masti,nu au combinezoane .Este un scandal care i-ar periclita demisia ministrului Predoiu.Nu stiu ce face Iohannis si Ludovic Orban.PNL si-au pus ministrii incompetenti .Nu s-au pregatit incepe scenariul 4 .Ce sa facem asta este guvern de marionete.Avem guvern pus de Iohannis.Sa guverneze asa prost

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.