”Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Reacții după retragerea mandatului de consul de onoare în Israel al doctorului Tvica Berkovits

Foto: Roland Cătălin Pena
Foto: Roland Cătălin Pena

După ce săptămâna trecută Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, l-a anunțat, prin intermediul ambasadorului României la Tel Aviv Radu Ioanid, pe medicul Tvica Berkovits că nu i-a mai prelungit mandatul de consul de onoare în Țara Sfântă, mulți oameni politici, pe care „Doctorul” i-a ajutat de-a lungul timpului facilitându-le accesul la cel mai înalt nivel al guvernului israelian, și-au exprimat, în privat, regretul pentru „gafa” Bucureștiului.

Citește și Tvica Berkovits, medicul personal al fostului premier al statului Israel: Sunt mari șanse ca Netanyahu să preia din nou guvernarea

Însă puțini dintre ei au avut curajul să transmită public sprijinul pentru doctorul Berkovits și dezamăgirea față de decizia puterii de la București, ceea ce dovedește că informația potrivit căreia ordinul a venit de la un partener strategic nu este departe de adevăr.

Iată câteva declarații obținute de CETĂȚEANUL:

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:

Foto: Facebook

„Din câte îl cunosc pe domnul Berkovits, a fost un om extrem de apropiat de România, indiferent cine a condus politic în România sau în Israel. A fost un om absolut dedicat unei legături, de substanță, politice, cât se poate de semnificative în legătura cu România. Eu, și nu numai, am discutat foarte serios cu domnia sa. Este unul dintre cei mai semnificativi prieteni pe care-i avem într-un stat cu care avem relații speciale. Faptul că Ministerul de Externe i-a retras calitatea de consul onorific mi se pare un semnal straniu. Nu știu care au fost temeiurile din acest punct de vedere, dar ceea ce știu despre domnul Berkovits este că a fost nu numai un prieten ci și un om care s-a implicat. Din punct de vedere al regulilor procedural-diplomatice nu era neapărat nevoie să i se dea o explicație, dar din punct de vedere al relațiilor pe care toți le-am avut cu domnul Berkovits cred că ar fi fost un gest gentilețe în ceea ce-l privește. Nu neapărat o explicație, dar o discuție la nivelul ambasadei ar fi fost absolut necesară.

Marius Bostan, antreprenor, fost ministru al Comunicațiilor și inițiator al Repatriot un proiect de conectare al românilor de pretutindeni cu țara mamă:

Foto: Facebook

„Domnul Doctor Tvica Berkovits este un mare prieten al României cu o activitate remarcabilă pentru întărirea relațiilor economice, culturale și de securitate cu Statul Israel. Sunt recunoscător pentru legăturile făcute pe zona de hightech, pentru sprijinul oferit Repatriot în misiunile din Tel Aviv și Ierusalim și pentru activitatea de promovare a intereselor României. Înalta distincție oferită de Președintele României Klaus  Iohannis confirmă acest lucru. Știu că Domnul Doctor a oferit sprijin medical pro-bono multor români fără posibilități și mie personal mi-a oferit din timpul și priceperea sa ori de câte ori am solicitat acest lucru. S-a preocupat personal de un tratament special pentru fostul Prim Ministru al României, Radu Vasile. Domnul doctor este Ambasador al RePatriot și a fost premiat special în Gala 10 români de 10 din acest an și în Repatriot – Top 100 Români de pretutindeni. Putem spune fără să greșim că prin activitatea sa are o contribuție remarcabilă la o mai bună relație între România și Israel”.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989:

„Să nu uiți unde te-ai născut înseamnă caracter. Este suficient ca să declari că ai de a face cu un OM. Daca îi vezi și faptele făcute cu dragoste de semeni, atât în România cât și în Israel, poți să fii sigur că este patriot și împarte frățește cu două mâini”.

Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, pe Facebook:

„NICIO FAPTĂ BUNA NU RĂMÂNE NEPEDEPSITĂ.

Mulțumesc, drag prieten Tvica Berkovits, pentru că ești un om atât de drag inimii mele și pentru că ai suflet de român adevărat.

Știu că acum, dintr-o data, pentru unii nu mai contează miile de oameni bolnavi pe care i-ai ajutat să se trateze în cele mai bune spitale din Israel, sutele de oameni victime ale tragediilor din România (inclusiv „Colectiv”) care au supraviețuit datorită medicamentelor donate de tine, ajutorul dat tuturor autorităților române pentru a găsi sfat și sprijin în momente grele pentru economia și societatea românească.

În urma vizitei din februarie 2019 și a întâlnirilor organizate cu ajutorul tău, s-au născut, în sectorul 5, Complexul „Sfântul Andrei” care oferă tratamente medicale gratuite sau foarte ieftine pentru copii, pentru vârstnici și pentru persoanele nevoiașe, Sistemul Integrat de Supraveghere Video (cel mai performant din țară), foarte multe proiecte sociale de ajutorare a celor cu dificultăți medicale și financiare.

Acum, ție, Statul Român ți-a retras titlul de Consul Onorific al României în Israel”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here