EXCLUSIV! Tvica Berkovits, medicul personal al fostului premier al statului Israel: Sunt mari șanse ca Netanyahu să preia din nou guvernarea

Foto: Roland Cătălin Pena
Foto: Roland Cătălin Pena

În partea a doua a interviului pe care l-am realizat cu Tvica Berkovits, medicul personal și cel mai bun prieten lui Benjamin Netanyahu, care a avut cel mai lung mandat de prim-ministru al Israelului, am discutat despre ce se întâmplă pe scena politică din Țara Sfântă.

Citește și EXCLUSIV. Bucureștiul i-a retras doctorului Tvica Berkovits calitatea de consul de onoare în Israel. România, veșnic Nerecunoscătoare!

Cătălin Antohe: Ce șanse are partidul Likud să formeze guvernul după alegerile din noiembrie?

Tvica Berkovits: Anul ăsta a fost unul destul de traumatizant pentru mulți israelieni din cauza coaliției la putere, care a fost una de la stânga radicală, la arabi, până la dreapta. S-a crezut că poate o să iasă ceva din această treabă. A fost o perioadă în care foarte multă lume a fost nemulțumită de această coaliție, care s-a destrămat. Din cauza asta prestigiul lui Netanyahu a crescut foarte mult. După toate sondajele, astăzi Likud este cel mai mare partid, cu mult înaintea celorlalte. Likud este un partid democratic, care a avut alegeri interne. Din cei peste 140.000 de membri ai Likud, au participat la alegeri 80.000, ceea ce este foarte mult în august, când e vacanță, care au ales oameni foarte buni, mulți tineri, mulți oameni de la periferie. Adică la Likud se aleg reprezentanți la nivel național  și la nivel local. Tel Aviv are reprezentanții lui, Ierusalimul pe ai lui ș.a.m.d. Toate unitățile administrative au reprezentanți în Parlament. Likud are locuri pentru femei, pentru nou-veniți și pentru minorități. Netanyahu m-a chemat de două ori să particip, dar n-am putut pentru că planificasem să vin în România. Nu mă bag în politică, dar sunt aproape de el. „Dinozaurii” partidului au făcut un pas înapoi, nu mai sunt în fruntea listelor de candidați. Likud are șanse mari, după alegerile din 1 noiembrie, să obțină 40 de parlamentari (din totalul de 120 – nota Cetățeanul).

Cătălin Antohe: Este Likud capabil să coaguleze o majoritate parlamentară?

Tvica Berkovits: Sunt mari șanse să preia guvernarea. Multă lume mă oprește pe stradă și-mi spune să-i transmit lui Netanyahu că este cu el și-l va vota. Ca medic personal și prieten foarte bun, îi transmit ceea ce populația crede despre el. Niciodată nu m-a oprit așa multă lume pe stradă să-mi trasmită mesaje pentru Netanyahu.

„Îl vreau premier și pentru România”

Cătălin Antohe: Dezamăgirea provocată de coaliție a fost mare…

Tvica Berkovits: Marea majoritate a fost dezamăgită, dar există și mulțumiți de guvernarea coaliției. Sunt multe lucruri de reparat. Și noi, vă dați seama, trecem printr-o criză economică. De exemplu, costul unei case a crescut cu 16 la sută. S-au scumpit și alimentele. Sunt multe probleme, ca-n toată lumea. Netanyahu are multă experiență. A fost ministrul Economiei și a rezolvat multe probleme. Multă lume crede în el acum, are șanse mari, dar la alegeri nu poți să știi până nu ai rezultatele finale. Din păcate nimeni nu este proroc, nimeni nu poate ști ce va veni. Șansele sunt mari, populația îl vrea… Și eu îl vreau premier, dar sunt un pic egoist, pentru că îl vreau și pentru România. Știu că prin el relațiile româno-israeliene se pot întări într-un mod formidabil. Am deja și un plan. Vă spun sincer care este planul meu: Dacă el câștigă în noiembrie, până în ianuarie va fi guvern și eu, chiar din ianuarie, vreau să fac deja întâlniri cu conducătorii statului român.

Roland Cătălin Pena: Chiar dacă nu mai sunteți consul de onoare…

Tvica Berkovits: Și dacă nu sunt consul de onoare eu să continuu să fiu român, patriot… Nu m-au călcat pe aripi, sau mai știu unde, eu continuu să fac mai departe ceea ce cred eu. Mă deranjează doar faptul cum am fost aruncat… Cum s-au lepădat, măcar dacă n-aș fi făcut lucruri… Mai este încă un consul de onoare al României în Israel de care nimeni nu știe. Nu face nimic și continuă să fie consul.

Cătălin Antohe: Unul dintre motivele pentru care a căzut guvernul Netanyahu au fost acuzațiile de corupție. Ne puteți spune care e stadiul proceselor?

Tvica Berkovits: Sunt trei acuzații, din care una e de corupție și două că a fumat niște țigări și așa mai departe… Chiar este colosal când te gândești ce prostie este asta cu țigările. Cea de corupție a căzut cu totul. Toți martorii care au fost aduși de procuratură, cu amenințări, au declarat, culmea, nu împotriva lui Netanyahu, ci în favoarea lui. Dar niciodată nu poți să știi ce se întâmplă într-un proces. Totul depinde de judecători, în care noi avem mare încredere. Însă acest proces este infinit, deoarece sunt 330 de martori ai procurorilor. Dar Netanyahu trebuie să cheme și el martori, care pot fi încă 330.

Vă spun sincer, a vrut procuratura să încheie acest proces în așa fel ca Netanyahu să iasă din politică. M-a întrebat ce cred și i-am spus că un om ca el, care a fost 15 ani prim-ministru, mai mult și ca Ben Gurion, nu are voie să iasă cu pete. Dacă ieși cu pete, istoria va consemna și peste 100 de ani despre pete. Tu ești curat! Ce ai făcut? Ai băut un coniac? El nici nu bea coniac, bea un pahar de vin și asta e tot. Deja marea majoritate a populației nu mai crede în aceste procese. Se vede că totul este o făcătură. Probabil au crezut că Netanyahu nu va fi atât de puternic ca să continue acest proces.

În urmă cu un an, când nu a strâns majoritatea în parlament, am fost lângă el, acasă la el, până s-au dus să se culce. Și nu am fost ca medic, am fost ca prieten, care trebuie să fie loial și când cineva e mare și când cineva cade. Și dacă n-o să mai fie prim-ministru o să fie, în continuare, prietenul meu. Când omul are nevoie de tine trebuie să fii acolo.

I s-au înscenat aceste procese pentru a fi scos de pe scena politică, pentru că altfel nu se putea cu un om care are așa o mare simpatie în opinia publică să fie scos.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here