marți, septembrie 10, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalIncredibil! Primarul Nicușor Dan preferă să plătească daune de 420.000 euro pe...

Incredibil! Primarul Nicușor Dan preferă să plătească daune de 420.000 euro pe an ca să nu pună în aplicare o hotărâre judecătorească

-

Primăria Capitalei plătește despăgubiri de 420.000 de euro pe an Facultății de Drept pentru că primarul Nicușor Dan nu vrea să pună în aplicare o hotărâre judecătorească irevocabilă.

Totul pentru „satisfacția intelectuală” a lui Nicușor Dan (vedeți mai jos de ce), în timp ce Bucureștiul se confruntă cu o gravă lipsă de fonduri.

Articol realizat de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

CITEȘTE ȘI VIDEO De ce nu a intrat România în Schengen. Primarul Nicușor Dan, „coada de topor” a Olandei. Cine e Coriolan Drăgănescu?

Activistul Nicușor Dan a intervenit în procesul Primăriei cu Facultatea de Drept

Povestea începe tocmai în anul 2000, când mințile „strălucite” antamate pe bani grei de Primăria Capitalei au făcut Planul Urbanistic General al Bucureștiului, transformând din pix mai multe zone proprietate privată, multe cu destinația curți-construcții în Cartea Funciară, în spații verzi „publice” cu acces nelimitat (pe proprietate privată!?), ba chiar și în parcuri. Așa s-a întâmplat și cu terenul Facultății de Drept, de 13.000 de metri pătrați, situat pe strada Parcului, din Capitală. Terenul privat a devenit public peste noapte (zona V1-a zona spaţiilor verzi publice cu acces nelimitat) doar printr-o mențiune din PUG, fără niciun fundament legal!!!

Dorind să construiască un așezământ universitar pe terenul în cauză Facultatea de Drept a deschis un proces împotriva Primăriei pentru obligarea municipalității de a schimba încadrarea urbanistică a zonei și, în consecință, de a permite proprietarilor de a dezvolta un proiect imobiliar.

Asociația Salvați Bucureștiul, condusă la acea vreme de de actualul primar general Nicușor Dan, împreună cu Fundația Eco-Civica au intervenit în proces în sprijinul municipiului București, iar balanța justiției s-a înclinat spre Primăria Capitalei, susținută de activistul Nicușor Dan.

Respingerea obligării municipalității Capitalei nu putea priva însă facultatea de dreptul de dispoziție a terenului proprietate privată iar în 2019 însă, Curtea de Apel București a dat dreptate Facultății de Drept. Judecătorii au apreciat că menținerea încadrării terenului privat ca spațiu verde public este faptă ilicită: menţinerea caracterului de utilitate publică locală pentru un teren proprietate privată a unor persoane fizice, fără a fi declanşată procedura de expropriere din partea autorităţii publice locale coroborat cu absenţa unei juste şi echitabile indemnizaţii constituie faptă ilicită a Municipiului Bucureşti.

Instanța a stabilit că proprietatea privată nu poate avea caracter public, iar Facultatea de Drept trebuie despăgubită

Prin aceiași decizie din 01 iulie 2019, Curtea de Apel București a obligat Capitala la plata unei despăgubiri de 2.662.980 euro pentru lipsa de folosinţă a terenului de 13.270 mp, numai pentru perioada 1 mai 2008 -19 iunie 2013 plus penalități de 2,67 euro/mp/lună (în total 420.000 euro/an, începând cu 20 iunie 2013, până când Primăria Capitalei va schimba încadrarea de spațiu verde. Hotărârea a rămas irevocabilă, în februarie 2020, când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Primăriei.

CITEȘTE ȘI Mânării în Primăria Capitalei păstorită de Nicuşor Dan: DNA a intrat pe fir!

Primarul Nicușor Dan risipește anual 420.000 de euro din banii bucureștenilor

Ulterior, în septembrie 2020, Nicușor Dan a schimbat costumul de activist cu caftanul de primar al Capitalei. În această calitate, edilul avea obligația să pună în aplicare decizia Curții de Apel confirmată de Decizia 330/2020 a Curții Supreme.

Nicușor Dan a uitat deîndată că, pe vremea când era activist, la fiecare 6 luni, informa Comisia Europeană despre nepunerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive de către Primăria Capitalei, informări care erau contabilizate drept încălcări ale statului de drept în România, în rapoartele anuale ale mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Olanda s-a folosit sistematic de acest pretext pentru a se opune aderării României la Schengen.

Așa că Nicușor Dan a ignorat, la rândul său, hotărârile judecătorești definitive care vizau Primăria Capitalei, inclusiv pe cea în favoarea Facultății de Drept. Un primar are doar trei soluții în această situație: 1 să schimbe încadrarea juridică a terenului; 2 să plătească pentru exproprierea Facultății de Drept și apoi să amenajeze un spațiu verde public pe terenul luat de la aceasta; 3. să nu facă nimic și să plătească lună de lună, la nesfârșit, 35.000 de euro (420.000 euro/an) din banii publici. Deși a treia variantă este cea mai păguboasă iar juridic poate fi considerată abuz în serviciu în formă continuată, Nicușor Dan a ales-o tocmai pe aceasta din urmă.

Astfel, de regulă la fiecare trei luni, Facultatea de Drept trimite executorul la Trezorerie unde acesta încasează câte 105.000 euro din banii plătiți de bucureșteni pentru străzi, termoficare, întreținerea parcurilor etc. Asta e situația, după ce că Bucureștiul a rămas de izbeliște mai îmbogățim și Facultatea de Drept pentru „satisfacția intelectuală” a lui Nicușor Dan. De ce pentru „satisfacția intelectuală”, citiți mai jos.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan a știut că semnează ilegal dispoziția de demolare a Cathedral Plaza

Satisfacțiile intelectuale ale primarului Nicușor Dan

Cam scump să dai peste 400.000 de euro an pe de-a moaca” din bugetul sărăcit al Primăriei Capitalei? Fie că-i vorba de „satisfacție intelectuală penală”, fie doar de crasă incompetență.

„Satisfacție intelectuală” este termenul folosit chiar de fostul activist atunci când vorbește de procesul primăriei cu Facultatea de Drept.

„Ca satisfacţie intelectuală, cele mai importante procese sunt două: unul în care am luptat în instanţă cu Facultatea de Drept – care dorea să oblige Consiliul General să dea un PUZ (n.r. – Plan Urbanistic Zonal) pentru un spaţiu verde situat pe Bulevardul Poligrafiei. Iar, de curând, un proces pe care l-am câştigat împotriva lui Valeriu Stoica”, declara Nicușor Dan într-un interviu.

Inutil să mai spunem că terenul pe care primarul îl visează spațiu verde este în continuare inaccesibil publicului, pe suprafața acestuia nefiind realizate amenajări specifice parcurilor. Cum să poți amenaja parc public pe proprietate privată?

CITEȘTE ȘI DOCUMENT Nicușor Dan își plătește amenzile din banii bucureștenilor

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. […] Ultimul cuvând l-a avut primarul general Nicușor Dan, care în referatul de aprobare a exproprierii în favoarea interlopului Manu Bombardieru, înaintat Consiliului General, a invocat și el necesitatea de a asigura „starea de sănătate a populației”. În cazul altor terenuri, Nicușor Dan nu a vrut să exproprieze terenul, preferând să plătească, drept penalizări, sute de mii de euro anual, din banii bucureștenilor. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Va fi haos: Restricții de circulație în Capitală, timp de 3 luni

0
Noi restricţii de circulaţie vor fi instituite, începând de joi, în vederea realizării lucrărilor la segmentul de Nord al Magistralei 6 de metrou, respectiv Tokyo-Aeroport Otopeni. CITEŞTE ŞI: Incendiu puternic în Capitală! S-a emis mesaj RO-ALERT Se estimează că, începând cu...