Falșii profeți ai păcii din Ucraina: Cristoiu, Băsescu, Severin și ceilalți

Rusia a invadat Ucraina în zorii zilei de 24 februarie 2022 în ciuda unor politicieni, analiști și ziariști români care se pricep, după cum toată lumea a observat de zeci de ani, la toate.

Chiar dacă unii dintre ei și-au nuanțat poziția, istoria va consemna, în dreptul lor, declarațiile optimiste de mai jos:

Traian Băsescu, 20 februarie 2022:

„Personal, nu cred că Rusia își poate permite să invadeze Ucraina. Poate, cel mult, să consolideze bazinul Donbasului, să facă o Transnistrie mai mare în estul Ucrainei.

Cred că la atât s-ar putea limita, fără însă să treacă frontiera Ucrainei, fără incursiune în cele două republici, deci nu un atac direct al armatei ruse, ci o consolidare a celor două așa-numite republici Donețk și Lugansk, din bazinul Donbasului. Cam la atât s-ar putea limita pentru moment”, a declarat Traian Băsescu.

Cozmin Gușă, 22 februarie 2022:

„Reacția SUA la acțiunea rusească de ieri, considerată de analiștii internaționali ca fiind palidă și pacifistă, confirmă din plin ipoteza înțelegerii subterane ruso-americană legată de viitorul Ucrainei, tăcerea unor lideri europeni importanți, laolaltă cu poziționarea lui Zelenskiy, consolidând și ele înțelegerea faptului că totul s-a agreat înainte, episoadele declarative ale multora fiind doar parte a „teatrului politic pentru proști”, ce-și continuă reprezentațiile cu public.

N-avea cum să lipsească din piesă nici Iohannis al nostru, care s-a revoltat în mod artificial și neavenit tot pe contul său de Facebook, prilej pentru urmăritorii săi să-l muștruluiască serios, pe motiv că nu se concentrează mai degrabă asupra oportunității recuperării teritoriilor românești smulse de sovietici pentru a fi dăruite Ucrainei.

Cel mai probabil este că nu va fi niciun război, ci procesul divizării Ucrainei va continua conform unui plan ruso-american secret, agreat discret de către puterile euro-atlantice și eurasiatice.

Nici reprezentanții marii finanțe internaționale, care țin Ucraina „conectată la aparate” în ultimii 6-7 ani (preluarea datoriei suverane ucrainene de către Grupul Rothschild în 2017, e doar un exemplu), nu vor avea nimic împotrivă, dar desigur sub condiția să le plătească cineva datoria, bineînțeles cu dobânzile aferente, sumă care bate azi către 100 de miliarde de dolari.

Problema e că americanii, rușii sau nemții, n-au decis încă cum își vor împărți aceste cheltuieli contra influență, dar procesul trebuie agreat (tot subteran!) până la viitoarele evenimente de divizare a Ucrainei, pentru că altfel alde Rothschild ar rămâne cu banii dați, ceea ce nu li s-a întâmplat niciodată în ultimii 200 de ani, nici măcar atunci când finanțau războaie mondiale”.

Ion Cristoiu, 18 februarie 2022:

„În perioada următoare nu va avea loc nicio invazie, dar va avea loc o alimentare de către ruși a acelui conflict și totul depinde de cum îl vor administra ucrainenii. Pentru că occidentul are o anumită sensibilitate la drepturile minorităților, la drepturile omului. Și cred că asta până la urmă așa se va încheia, că Ucraina va fi obligată să devină republică federală și nu se va pune problema intrării în NATO”.

Adrian Severin, 21 februarie 2022:

„RUSIA A DECIS RECUNOAȘTEREA ACTULUI DE AUTODETERMINARE A REGIUNILOR DONIEȚK ȘI LUGANSK CA DÂND NAȘTERE UNOR SUBIECTE DE DREPT INTERNAȚIONAL DOTATE CU INDEPENDENȚĂ ȘI SUVERNITATE

În situația creată important este să se evite isteria și căutarea vinovaților. Ceea ce trebuie căutat sunt soluțiile. În acest scop emoțiile ideologice sunt contraindicate.

Din punctul meu de vedere, ceea ce trebuie reținut pe moment sunt următoarele:

1. Autodeterminarea este un act unilateral. Așa a fost și cu Kosovo.

2. Recunoașterea este un act unilateral. Nimeni nu poate contesta unui stat suveran dreptul de a recunoaște alt stat. După cum nimănui nu i se poate reproșa faptul că nu a recunoscut actul de autodeterminare a unui popor. Spania nu a recunoscut Kosovo.

3. Președintele Vladimir Putin și-a explicat motivele recunoașterii și indiferent dacă suntem sau nu de acord cu ele, sau dacă recunoașterea ne face plăcere ori ne deranjează, acesta este deja un fapt împlinit la care trebuie să ne raportăm.

4. Singurul lucru bun este că recunoașterea nu este invazie și fără invazie nu avem război.

5. Cât timp nu este război, dialogul, negocierea, acțiunea diplomatică pot continua.

6. În actuala situație nou creată, dar nu imprevizibilă, se dovedește că singura cale rațională de urmat constă în aducerea la îndeplinire a acordurilor de la Minsk. În funcție de asta, autodeterminarea regiunilor din Donbas, care pentru Rusia a devenit internațională, poate redeveni o autodeterminare internă, cu pastrarea actualelor frontiere ale Ucrainei.

7. În același timp se impun negocieri între SUA / NATO și Rusia care să conducă la definirea unei arhitecturi de securitate juste, fezabile și durabile în Europa de est, apte a răspunde preocupărilor și aspirațiilor tuturor părților interesate.

8. Încă o dată s-a dovedit că insultele, diabolizarea, descurajarea prin amenințări, recursul la sancțiuni economice, hărțuirea psihologică și tacticile propagandistice nu rezolvă problemele internaționale, ci le agravează.

Acesta este punctul meu de vedere”.

Dan Dungaciu, 20 februarie 2022:

„Toată lumea știe că nu o să fie război. Dar toata lumea știe că trebuie să se iasă cu o varianta care sa fie vandabilă pentru toate părțile implicate.

Ce se întâmplă acum e o negociere pe acest spațiu (ucrainean) care să garanteze Rusiei că NATO nu se extinde”.

Alina Mungiu Pippidi, 17 februarie 2022:

„Dacă ruşii nu au invadat Ucraina pe 16 februarie nu e o dovadă că CIA s-a înşelat.

CIA poate spune că ruşii ar fi invadat dacă ei nu puneau reflectoarele asupra lor, cu ajutorul  neprecupeţit dat de CNN şi ziarele din reţeaua de intelligence, care a devenit mai clară în zilele astea când editorii au avut de luat decizii dacă mai caută măcar a doua sursă (regula spunea trei) şi, evident, e vorba de cei care nu au mai căutat-o.

Ruşii pot să spună că nu au invadat pentru că nu au vrut niciodată să invadeze, putând să anexeze partea pe care separatiştii o controlează deja, sub pretextul că ucrainenii încalcă drepturile minorităţii ruse şi nu au de ce să vină la Kiev, ridicându-şi toată lumea în cap.

Şi, sigur, ai noştri scriitori de securitate, de la generalii doctori-bloggeri care au o divizie însărcinată numai cu scrisul la bravii editorialişti de la  Dilema Veche pentru care Băsescu e Elisabeta I (Tudor) iar Putin Vladimir cel Groaznic pot fi mândri că au lătrat aşa de tare că ursul a fugit de gura lor înapoi în pădure.

Cam aşa procedează şi maidanezii de la Sinaia, dar mai de aproape de urs”.

N.B. Ne cerem scuze pentru ilustrația umoristică, dar nu e vina noastră…

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.