Director RADET: Sistemul de distribuție a energiei termice, o rablă cu consumuri mari

Avarie la RADET
Avarie la RADET

RADETDirectorul general al RADET București, Gabriel Tănase a recunoscut că sistemul de termoficare din Capitală este depășit și într-o stare tehnică foarte proastă. El l-a comparat cu o rablă care are costuri mari.Tănase a făcut aceste comparații la un forum pe teme energetice.

„Acest sistem care a fost proiectat în anii ’50-’60 arăta la început ca un autobuz de 50 de locuri și care avea mulți oameni pe scară datorită creșterii industriale și concentrării acesteia în zona Bucureștiului. Astăzi, acest camion, din păcate, este o rablă, care nu mai duce decât vreo 10 pasageri, dar cu aceleași consumuri, cu aceleași costuri ca pentru 50 de oameni. Sistemul de distribuție a agentului termic din București este al doilea ca mărime din Europa, după cel din Moscova. Are aproape 4.000 de kilometri de conducte”, a declarat Gabriel Tănase.

Directorul RADET spune că sistemul înregistrează lunar de la 700 la 1.200 de avarii. Numărul avariilor s-a mai redus, deși sumele pe care RADET le are pentru investiții s-au micșorat de la an la an. Tănase recunoaște că regia de termoficare este subfinanțată.

„În privința investițiilor, pot să vă spun că în urmă cu șase ani acestea se cifrau, din partea municipalității, la 135 de milioane de lei, anul trecut banii alocați au fost de doar 4,4 milioane de lei. Am reușit să obținem anul acesta de la municipalitate, Consiliul General și Primăria Municipiului București, o sumă mai mare, de vreo 55 de milioane de lei, dar este doar 10% din cât ar avea nevoie sistemul de distribuție și transport pentru a fi reabilitat”, a afirmat directorul RADET Gabriel Tănase.

Directorul RADET a precizat că sistemul ar avea nevoie anual de investiții de peste 100 de milioane de euro pentru a ajunge, în următorii 10 ani, la un nivel competitiv. Acesta a explicat că un sistem de distribuție are o durată de viață de doar 20 — 22 de ani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here