Ziua condamnării politice pentru Dragnea. Liderul PSD riscă să fie înlocuit din fruntea partidului

buget cosmetizat echilibrarea bugetelor locale

Demisia lui Dragnea. Vicepremierul Paul Stănescu susţine că obiectivul liderilor PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi a Camerei Deputaţilor îl reprezintă menţinerea guvernării, a coaliţiei cu ALDE şi, ulterior, eventuale remanieri guvernamentale. Stănescu a spus că a discutat cu Viorica Dăncilă despre aceste aspecte şi că el crede că premierul îşi va asuma aceste lucruri, fiind „un om de echipă”.

Paul Stănescu a afirmat joi seară, în conferinţa de presă susţinută la finalul alegerilor pentru şefia PSD Brăila, că aceia care îl contestă pe Liviu Dragnea şi cer demisia acestuia din funcţiile politice şi administrative pe care le deţine au ca obiectiv păstrarea guvernării şi a coliţiei cu ALDE şi nu exclud o remaniere guvernamentală asupra căreia premierul Viorica Dăncilă ar urma să decidă. Stănescu a susţinut că avut o discuţe cu Dăncilă în acest sens, anunță News.ro.

„Cel puţin eu am avut o discuţie cu doamna prim-ministru şi în numele grupului am rugat-o să rămână în continuare, fiind preşedinte executiv, să rămână o perioadă preşedinte interimar al partidului şi obiectivul nostru principal, pentru că de aici am plecat, guvernarea este. Asta înseamnă să menţinem coaliţia cu ALDE, asta înseamnă să ne aducem înapoi toţi parlamentarii care au plecat, pentru că e riscul aşa de mare în ultima perioadă, ca anumiţi parlamentari, dacă rămânem în situaţia de astăzi, să plece la alte partide, să rămână independenţi şi eu cred că în momentul în care se va produce acest lucru, ceea ce de fapt cerem în acea scrisoare, să avem majoritate, să avem coaliţie cu ALDE, să avem guvernare. După aceea, pe parcurs, vom discuta eventuale remanieri guvernamentale, dar asta va decide primul-ministru ce remanieri guvernamentale se vor face. Noi considerăm că trebuie anumite remanieri, dar va decide doamna prim-ministru Dăncilă ce se va întâmpla în continuare” a afirmat Paul Stănescu.

Dăncilă ar putea fi cheia mazilirii

Întrebat dacă a primit un răspuns din partea premierului Dăncilă, Stănescu a spus că el crede că aceasta îşi va asuma proiectul propus de contestatarii lui Dragnea.

„Am spus că am rugat-o pe doamna prim-ministru, decizia e a dumneaei, până la urmă, e o chestiune de voinţă unilaterală, dar doamna prim ministru eu cred că e un om de partid, e un om de echipă şi eu cred că-şi va asuma acest lucru, eu aşa cred astăzi, rămâne să şi vedem în continuare ce se va întâmpla” a adugat vicepremierul.

80 de deputați ar fi pentru debarcarea lui Dragnea

Deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru spune că aproximativ 80 de deputaţi ai partidului susţin demersul celor trei lideri ai PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi a Camarei Deputaţilor, el afirmând că Liviu Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase loc unei echipe care vrea să construiască partidul. „Dacă vrea binele partidului cu adevărat, să facă acel pas în spate şi să demonstreze că e bărbat”, spune deputatul social-democrat.

Demisia lui Dragnea

Liderul PSD Botoșani, Doina Federovici, susţine însă că organizaţia din Botoşani şi primarii PSD din judeţ se delimitează categoric de declaraţiile deputatului Rotaru. Preşedintele organizaţiei municipale a PSD Buzău, Constantin Toma, care este şi primarul oraşului Buzău, consideră că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, „şi-a confiscat propriul partid”, iar „ţara şi fiecare român au nevoie de altceva”, iar primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Brăila, afirmă că este nevoie de „o nouă abordare în PSD, iar cei care au evitat dialogul trebuie să plece pentru a nu ajunge să fie scoşi pe uşa din dos”.

În schimb, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că a discutat cu toţi cei 29 de primari PSD din Bihor, iar aceştia nu sunt de acord cu solicitarea ca Liviu Dragnea să demisioneze de la şefia partidului. El menţionează că va primi un mandat în urma şedinţei BPJ de joi, „dar în principiu mandatul este de a nu fi de acord cu cererea de demisie şi de a discuta în partid. Filialele judeţene ale PSD se reunesc joi, pentru a decide mandatul cu care liderii acestora vor merge în şedinţa de vineri a Comitetului Executiv Naţional.

Crește numărul semnăturilor

Vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu, unul dintre cei trei semnatari ai scrisorii prin care i se cere demisia lui Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară la B1 Tv că 50 de parlamentari de la organizaţii puternice au semnat acest document, iar numărul acestora continuă să crească.

Deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru a declarat, joi, la Digi 24, că se numără printre parlamentarii semnatari ai scrsisorii, iar numărul acestora este mult mai mare.

„Da, aş putea să spun că sunt între cei 50. Eu zic că suntem mai mulţi de 50. Suntem undeva la vreo 80 de deputaţi care susţinem această schimbare în interiorul partidului pentru a însănătoşi acest partid. Pentru că, la acest moment, partidul suferă foarte mult, ne prăbuşim în sondaje şi oamenii nu mai ţin cont de măsurile bune pe care le luăm, cât timp partidul se duce foarte în jos în toate măsurătorile care sunt făcute. Iar liderul partidului este sub partid cu mult. De aceea, cred că Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase loc unei echipe care vrea să construiască acest partid şi să-l ducă acolo unde îi este locul, cât mai sus, să depăşim 35-40% pentru viitoarele alegeri”, a afirmat deputatul PSD de Botoşani.

Estul

 

 

Preşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, deputatul Marcel Ciolacu, susţine scrisoarea semnată de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu şi spune că solidaritatea de partid nu înseamnă ca social-democraţii să fie pasivi în faţa unor decizii greşite care continuă de prea mult timp. Ciolacu mai afirmă că a venit timpul ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, acuzându-l pe liderul PSD că a devenit ”un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare”.

Primarul din Brăila susţine, pe Facebook, că preşedintele interimar al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, ar fi semnat scrisoarea social-democraţilor care cer demisia de îndată a lui Liviu Dragnea.

„Organizaţia PSD Brăila a hotărât că este nevoie de o discuţie în Comitetul Executiv Naţional pentru a readuce starea de dialog şi normalitate în PSD. Semnătura d-lui preşedinte Ion Rotaru pe scrisoarea colegilor noştri reprezintă voinţa organizaţiei PSD Brăila. Direct şi tranşant ca de fiecare dată, susţin că este necesară o nouă abordare în PSD, iar cei care au evitat dialogul trebuie să plece pentru a nu ajunge să fie scoşi pe uşa din dos”, scrie Marian Dragomir.

Dragomir adaugă că PSD „nu este partidul unui om şi va redeveni partidul unei echipe”.

„Domnule Liviu Dragnea, viitorul PSD va fi fără implicarea dvs. în conducerea partidului. Avem nevoie de un lider puternic, serios, carismatic, un om al dialogului şi conducerii participative”, afirmă el.

De asemenea, social-democratul brăilean scrie că faptele liderilor din teritoriu nu trebuie să fie „puse în umbră de gafele de la nivel naţional, adăugând că va rămâne în partid pentru a lupta pentru ca valorile social-democrate să fie respectate”.

Vestul

Preşedintele PSD Bihor spune că, în principiu, mandatul său la Comitetul Executiv va fi acela de a nu fi de acord cu cererea ca Dragnea să demisioneze

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că, în opinia sa, contează foarte mult părerea celor din organizaţie, a primarilor, a membrilor Biroului Permanent Judeţean (BPJ) din care fac parte şi parlamentarii.

„Eu nu m-aş avânta, ca parlamentar, să fac comentarii atâta timp cât nu am poziţia organizaţiei care m-a trimis în Parlament. La Bihor, am avut o discuţie cu toţi primarii PSD, în unanimitate nu sunt de acord cu cererea de demisie, şi astăzi la ora 2 e o întâlnire a BPJ în care se va discuta. 29 de primari au fost consultaţi, atâţia avem în judeţul Bihor, ei sunt împotrivă, azi urmează o discuţie cu BPJ, în care sunt 22, din care 2 sunt primari deci ei şi-au spus părerea, la orele 15 aproximativ o să am mandatul şi din partea BPJ, dar în principiu mandatul este de a nu fi de acord cu cererea de demisie şi de a discuta în partid, aşa cum am spus de mai multe ori, fără discuţii publice, să discutăm în partid mai întâi şi să încercăm să ieşim de acolo, din Comitetul Executiv de mâine, sigur cu o soluţie care să mulţumească pe cât mai multă lume. Primarii nu vor aventuri”, a susţinut Mang.

El i-a luat apărarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

„În primul rând, nu pot fi de acord să-l învinovăţesc pe Liviu Dragnea de faptul că s-a luptat, că a deschis front cu Preşedinţia, cu opoziţia, cu SRI, cu DNA, cu SPP, pentru că din păcate deschizând front cu unii, automat s-a deschis front cu toţi, nu şi-a dorit nimeni să aibă cu toată lumea frontul, nu şi-a dorit nimeni să lupte cu preşedintele, dar dacă preşedintele apără sistemul acesta de justiţie în care s-au putut crea dosare pe bază de declaraţii mincinoase, atunci acest lucru trebuie să înceteze, dacă până acum s-au făcut dosare pe bază de interceptări, pe protocoale cu SRI, care sunt ilegale şi nu se practică nicăieri în lume treaba asta, atunci acest lucru trebuie să înceteze. Or, exact de asta am văzut că este acuzat Liviu Dragnea, este un punct mare 2”, a afirmat liderul PSD Bihor.

Liderii puciului

Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu semnează o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susţinute de mulţi lideri judeţeni ai PSD, iar documentul va fi discutat în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, convocat vineri la prânz.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, este susţinută de „suficient de mulţi” lideri de organizaţii judeţene astfel încât să nu fie ignoraţi, arătând că ei nu doresc destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an.

Secretarul general al PSD Marian Neacşu consideră că documentul conţine o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, şi propune ca acesta să fie analizat de toate organizaţiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid.

Ce spune Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie, el spunând că a înţeles din această „epistolă” că „partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP şi cu partidele de opoziţie”. El a susţinut că, în calitate de preşedinte al PSD, „nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituţii”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here