Dăncilă despre dezbinare și supremația jignirilor: Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare?

Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Dăncilă cere demisia lui Carmen Dan
Foto: Digi24

Viorica Dăncilă și-a început discursul legat de moțiunea de cenzură cu morală la adresa Opoziției, care, potrivit acesteia, nu face decât să jignească PSD, partidul care nu vrea decît să facă bine în România și românilor. 

„Este a treia oară când vin cu ocazia unei moţiuni de cenzură şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă îmbunătăţirea actului de guvernare în folosul societăţii. Nu am găsit. În fapt, întregul text al moţiunii de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări”, a declarat Dăncilă în Plenul Parlamentului.

Viorica Dăncilă, citind de pe foaie: Nu reprezentaţi o alternativă la guvernare

„Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare, chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu. Nu am văzut nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcţionarea economiei în interesul cetăţenilor. Am văzut însă declaraţiile publice ale liderilor, multe metafore şi sloganuri, am văzut că vreţi să tăiaţi subvenţiile agricultorilor. Vreţi să daţi afară oameni, să eliminaţi vouchere de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi. Ce le propuneţi românilor, ce vor câştiga printr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri?”, a mai declarat Dăncilă.

Și ca să pună și mai tare paie pe foc, cu același tupeu ca atunci când a arătat ce tot primește PSD de câteva luni, Florin Iordache le-a spus celor prezenți în Plen să facă liniște că poate mai învață și ei ceva.

Dăncilă despre PIB și bunăstarea României

„Dacă datoria ar fi atât de mare pe cât spuneţi dumneavoastră, s-ar vedea în deficitul bugetar, care în guvernarea noastră nu a depăşit pragul de 3% admis la nivelul Uniunii. Apoi, ar trebui să admiteţi că această datorie, pe care o tot invocaţi, reprezintă în cea mai mare parte refinanţarea unor împrumuturi proaste, pe termen scurt, pe care le-aţi făcut când eraţi la guvernare. În realitate, datoria publică a scăzut de la 37,3% din PIB la 34,9% din PIB. Suntem la mai puţin de jumătate din nivelul de îndatorare din Uniunea Europeană. Avem în prezent o datorie de 34,9% din PIB, faţă de media europeană de 80% din PIB. Avem a patra cea mai mică datorie netă din PIB la nivelul Uniunii. Asta e realitatea”, a mai spus Dăncilă.

Potrivit șefului Executivului, Opoziția a trecut în moţiune că prin modificările făcute de acest Guvern au crescut facturile la energie.

„Total fals. Vă reamintesc că am luat măsuri pentru a le asigura românilor tarife corecte şi suportabile pentru energia electrică şi gaze naturale”, a mai spus Dăncilă.

Dăncilă despre pensii

„O altă minciună pe care o răspândiţi şi pe care am văzut-o şi în textul moţiunii este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2019. Vă rog să încetaţi cu această mare ipocrizie! Începând din 2017, pensiile s-au mărit în avans faţă de termenul legal. Înţeleg că vă e greu să pricepeţi. E normal, dumneavoastră sunteţi cei care aţi tăiat veniturile românilor, aşadar, nu puteţi să înţelegeţi creşterile. Dar vă reamintesc eu. Am majorat pensiile în ianuarie 2017, cum prevedea legea. Dar în acelaşi an, în iulie 2017 le-am majorat a doua oară, în avans faţă de 1 ianuarie 2018. La fel, anul trecut, la 1 iulie am majorat în avans faţă de 1 ianuarie 2019. Iar majorarea care urmează de la 1 septembrie în acest an nu e o întârziere faţă de ianuarie 2019, ci o creştere în avans faţă de ianuarie 2020”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit ei, dacă PSD ar fi aplicat calendarul şi formula pe care le invocă Opoziția, la 1 ianuarie 2019 punctul de pensie ar fi trebuit să fie 1.045 lei, nu 1.100, cât e în prezent.

Ea a adăugat că la 1 septembrie punctul de pensie va creşte cu încă 15% şi va ajunge la 1.265 lei, adică cu 220 lei mai mult faţă de cât ar fi fost conform formulei pe care o invocă Opoziţia.

„Concluzia e clară: pensiile nu s-au mărit cu întârziere, ci în avans! Şi nu cu mai puţin, ci cu mai mult decât prevede legea la care vă referiţi. Vă atrag atenţia să nu mai răspândiţi în spaţiul public minciuni, aşa cum aţi făcut şi când aţi alarmat populaţia că nu ar mai fi bani pentru pensii şi salarii. Suntem un Guvern responsabil, avem bani şi de pensii şi de salarii şi de plata tuturor drepturilor sociale, pe care le creştem aşa cum ne-am angajat”, a mai spus Dăncilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.