Ce se mai întâmplă cu dosarele primarului Cherecheș

stadiul dosarelor primarului Cherecheș

 

Cătălin Cherecheș, primarul care a susținut că mama sa i-a donat 1,5 milioane de euro este trimis în judecată în alte două dosare de procurorii DNA fiind acuzat de luare de mită, o altă cunoștință a sa fiind judecată după ce a mințit pentru edil în fața procurorilor.

Pe 20 mai 2016, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, era trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, după ce, în perioada martie 2015 – septembrie 2015, pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, suma totală de 70.000 lei.

Apoi, pe 14 aprilie 2016, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului. Pe 22 aprilie 2016, primarul i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei,patru zile mai târziu primarul fiind prins în flagrant pe când primea 25.000 de lei.

Dosar mutat la Cluj

Acest dosar a fost trimis inițial la Tribunalul Maramureș, dar, la cererea primarului, cazul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Cluj. Acolo, după trei termene, în ianuarie 2017, Cherecheș a recuzat judecătorul, cerere care i-a fost respinsă de un alt complet de judecată. Doi ani mai târziu, timp în care a fost comandată o expertiză, primarul din Baia Mare a recuzat din nou judecătorul, cerere respinsă pe 30 ianuarie 2019. Având în vedere că astăzi primarul are termen la Tribunalul Cluj, cel mai probabil, următoarea ședință de judecată va fi stabilită în septembrie, după vacanța judecătorească. Cherecheș nu s-a prezentat azi lal instanță, televiziunile de știri anuntând că i s-a făcut rău la birou și că a fost transportat la spital.

Achitată în primă instanță

În decembrie 2017, DNA o trimitea în judecată pe Erika Gabriela Czigler sub acuzațiile de favorizarea infractorului și mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, în zilele de 3 mai 2016, 9 mai 2016 și 14 iunie 2017, în faza de urmărire penală și ulterior în fața Tribunalului Cluj, Czigler Erika-Gabriela a fost audiată în calitate de martor în dosarul prin care a fost trimis în judecată Cherecheș Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în dosarul mai sus menționat. Atunci, femeia, sub prestare de jurământ, a dat declarații neconforme adevărului. ”Prin afirmațiile făcute în fața procurorilor anticorupție și instanței de judecată, inculpata a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a persoanei trimise anterior în judecată”, se arată într-un comunicat al DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj. Pe 7 februarie 2019, tribunalul a achitat-o pe Czingler, dosarul fiind în faza de apel la Curtea de Apel Cluj Napoca.

Șpagă pentru camioane

Pe 24 septembrie 2018, Chereches era trimis în judecată într-un alt dosar, tot pentru luare de mită. Astfel, potrivit DNA, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la mai mulți oameni de afaceri diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu. ”Concret, pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheș Cătălin a primit de la inculpatul Wermelinger Marco (ajutat de inculpatul Trifa Nicolae Dan care a intermediat printre altele și discuțiile cu edilul) 150.000 USD. Această sumă de bani a fost disimulată de inculpatul Wermelinger Marco în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare-Secția de fete. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost virați în contul unei societăți controlată de edil în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia”, se arată într-un comunicat al DNA.

În aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, primarul Cherecheș cerut de la Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare – Secția de fete.

Mai mult, în perioada ianuarie 2011-iunie 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat și încheiat contracte, a emis facturi etc.

Mită contra voturi

Din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013-2018, date pe propria răspundere de către Cherecheș, a rezultat faptul că acesta a făcut, în cuprinsul lor, mențiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt.
În cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cherecheș a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
La tribunal, dosarul se află în faza de Cameră preliminară, următorul termen fiind stabilit pentru 9 septembrie.

Donația mamei

Pe 1 iulie 2019, Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. Agenția a sesizat Parchetul pentru fals în declarații în cazul unui împrumut de 500.000 de euro. Ulterior, primarul a declarat că mama sa i-a donat 1,5 milioane de euro, bani obținuți din vânzarea unui imobil.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here