UPDATE Cine sunt candidații PNL la primăriile Bucureștiului. Liberalii vor să „întoarcă” patru cărți câștigătoare

PNL
Candidații PNL pentru București sunt „aproape” stabiliți
PNL
Candidații PNL pentru București sunt „aproape” stabiliți

UPDATE Președintele PNL București, Cătălin Predoiu, a anunțat luni că liberalii și-au desemnat candidații pentru primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 4 și 5, printre aceștia numărându-se Alexandru Nazare – la Sectorul 1 și actualul primar interimar al Capitalei, Răzvan Sava – la Sectorul 4.

“Azi, Comisia de organizare a unificării PNL a hotărât candidații la funcția de primar de sector pentru primăriile 1, 2, 3, 4 și 5. Aceștia sunt următorii: la Primăria Sectorului 1 — Alexandru Nazare, la Primăria Sectorului 2 vom merge cu Dan Cristian Popescu, la Primăria Sectorului 3 cu Florin Ștefan Vasile, la Primăria Sectorului 4 cu Răzvan Sava, iar la Primăria Sectorului 5 cu Ovidiu Raețchi”, a declarat Predoiu.

În ceea ce privește Primăria Sectorului 6, liderul liberal a precizat că partidul așteaptă în zilele următoare “o cercetare calitativă de anvergură”, urmând ca o decizie privind candidatul PNL să fie luată lunea viitoare. “În orice caz, aș dori să precizez fără echivoc că nu vom merge la Sectorul 6 cu domnul Florescu. Deci dezavuez orice speculație pe această temă. Nici nu s-a pus problema și nici nu se va pune problema să mergem la Sectorul 6 cu domnul Florescu“, a adăugat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă PNL ia în calcul un tehnocrat pentru această primărie de sector, Predoiu a răspuns că nu și că în luarea unei decizii liberalii vor pleca de la soluțiile existente în partid. Președintele PNL București a mai spus că în desemnarea candidaților liberalii au ținut cont inclusiv de potențialul de creștere.

Supa liberală dă în clocot la PNL București. După ce au selectat candidații pentru sectoare, liberalii i-au cântărit cu atenție pe balanța reglată de Bruno Ștefan, șeful Biroului de Cercetări Sociale (BCS). Rezultatele sondajelor, ținute secrete, au „răsuflat” în presă, dar chiar și așa nu reprezintă criteriul decisiv de desemnare a candidaților pentru funcția de primar de sector. „Sfatul partidului” păstrează încă ingrediente secrete care pot schimba, în ultima clipă, rețeta candidaturilor la primăria de sector.

Oficializarea candidaturilor va fi făcută, miercuri, prin decizia Biroului Politic Național, după ce vor avea loc Comitetetele Excutive (CEX) ale PNL pe sectoare.

Sectorul 1, doi pe un loc, cu „surpriză tehnocrată”

PNL
Diana Tușa și Alexandru Nazare ar putea fi incomodați de un „tehnocrat-surpriză”

Așa cum arată cifrele din sondajul BCS, la Sectorul 1 Diana Tuşa are o intenţie de vot de 35%, mai mare decât Alexandru Nazare, care a crescut la 30%, după ce a desfăşurat o campanie foarte activă în ultimele săptămâni. PNL este creditat cu mari șanse să câștige primăria de sector – scorul PNL este de 45% au mici corecții, spun surse din partid, deoarece ALDE (partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu), nu ar fi fost inclus în sondaj. Aceleași surse ne-au mai spus că nici Diana Tușa nu este încă sigură că va fi desemnată.

Liberalii mai au „în mânecă” un candidat-surpriză. „Este vorba de un tehnocrat, cu funcție de conducere într-o companie multinațională. Se spune că acesta ar avea susținerea lui Cătălin Predoiu”, ne-au spus surse liberale.

PNL
Petru Luhan (dreapta) ar putea fi contracandidatului lui Neculai Onțanu

Pe domeniul lui Onțanu – trei candidați, câștigă al patrulea

La Sectorul 2, unde nimeni nu pare să-l poată dovedi pe Neculai Onţanu, primarul în funcţie (acesta are o intenţie de vot de circa 50%), bătălia este crâncenă. Potrivit rezultatelor sondajului, Dan Cristian Popescu are 32%, cu doar câteva procente mai mult decât „urmăritorii” Gela Ioana Lăzăroiu și Adrian Neacșu.

Cei trei ar putea fi însă surclasați de conducerea partidului care l-ar putea impune candidat pe Petru Luhan, fost europarlamentar, căsătorit cu Andra Timiş, fiica patronului unei mari companii din industria mezelurilor.

Contracandidatul lui Robert Negoiță, război sau pace?

PNL
Florin Vasile așteaptă decizia partidului pentru a-l „șarja” pe Robert Negoiță

La Sectorul 3, unde actualul primar PSD, Robert Sorin Negoiță, nu pare a avea emoții, la prima vedere pentru câștigarea funcției, PNL are de făcut o alegere dificilă. „Fruntașii” Florin Alexe, Eugen Nicolăescu, Cristian Tudorache (actualul viceprimar de sector) au obţinut, în sondajele BCS, sub 20%, iar Sulfina Barbu nu își dorește un nou mandat.

Sursele spun că șefii PNL își doresc totuși un contracandidat „bătăios” pentru Robert Negoiță, așa că l-ar putea alege, cel mai probabil pe Florin-Ștefan Vasile. Acesta din urmă are o campanie foarte agresivă, atât în mediul online, cât și pe teren, împotriva abuzurilor și ilegalităților comise de administrația Negoiță.

Calcule complexe în sectorul lui Piedone

PNL
Rogin (stânga) încearcă să acrediteze ideea că l-ar susține Piedone. Favoritul fostului primar (drepata) pare a fi Ștefan Spiridon, candidatul ALDE (centru)

La Sectorul 4, unde sondajele spun că fostul primar Cristian Popescu Piedone ar fi votat de peste 60% dintre locuitorii sectorului (dacă ar candida), este o strânsă bătălie între Răzvan Sava, actualul primar general al Capitalei (creditat cu prima șansă la candidatură), fiul lui Silviu Prigoană, Honorius, cu un grad ridicat de încredere, și Dumitru Rogin, preşedintele filialei liberale. Rogin a făcut un efort disperat de a se impune și a publicat duminică, pe o rețea de socializare, fotografii în care se afișează alături de Piedone! În poze mai este prezent însă și Ștefan Spiridon, candidatul ALDE la primărie, cel despre care se spune că ar fi susținut de fostul primar.

Sectorul 4 poate fi câștigat de către candidatul propus de PNL, scorul politic fiind aproape la egalitate între PNL și PSD. Dacă Spiridon, candidatul ALDE, va avea însă susținerea lui Piedone, calculele vor fi cu mult mai complicate. Mai ales în contextul în care Daniel Băluță, primarul-interimar PSD, nu are susținerea lui Dragnea pentru candidatură și ar putea avea serioase probleme din cauza neregulilor din declarațiile de avere. Citește și Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, nu și-a rezolvat problemele grave din declarația de avere.

Raețchi aleargă singur, dar împotriva lui Vanghelie

La Sectorul 5, Ovidiu Raeţchi are o intenţie de vot de aproape 29%, la distanţă faţă de ceilalți liberali interesaţi de candidatura pentru Primăria Sectorului 5. Raețchi nu pare a avea probleme cu Virgil Bălăceanu (al doilea din sondajul PNL). Singura sa problemă va fi fostul primar, Marian Vanghelie, principalul său competitor după ieșirea din scena electorală a lui Cristian Rizea, după începerea anchetei DNA. Dacă Vanghelie candidează până la capăt, liberalii vor avea mult de furcă. El se poate baza pe votul locuitorilor din Cotroceni, dar nu a dovedit, deocamdată, că poate „negocia” cu locuitorii din comunitățile din Rahova sau Ferentari.

Ștefan Florescu sau Răzvan Mironescu vor să-l „rupă” pe Mutu de la PSD

PNL
Ștefan Florescu pare să-l fi depășit în sondaje pe Răzvan Mironescu. Va merge PNL pe mâna „independentului” Florescu sau îi va da credit deputatului liberal?

La Sectorul 6, Ştefan Florescu, introdus în sondajul PNL în ultima clipă, are o intenţie de vot de 30%, mai mult decât Răzvan Mironescu (20%). Potrivit unor surse liberale, PNL ar urma să meargă pe mâna lui Florescu, din postura de independent, fără ca acesta să se înscrie în partid.

Ștefan Florescu, foarte activ în Secotrul 6, prin intermediul fundației „Din suflet, pentru suflet” este favorit și în disputa cu Gabriel Mutu (PSD), 20%.

Așa cum arată cifrele „răsuflate” din sondajul realizat de BCS, liberalii pot câștiga sectoarele 1, 4, 5 și 6. Dacă vor alege să lupte, cu adevărat, și pentru sectorele 2 și 3, vom avea o primăvară electorală cu atât mai interesantă. Cine va câștiga Sectorul 1, cel mai bogat sector, pe cine va susține Piedone la 4, dacă va fi Ștefan Florescu primul „independent” care câștigă un sector al Capitalei si cum vor face față „greii” Onțanu și Negoiță asaltului liberal, vom afla cu toții la alegerile de peste trei luni. Faceți jocurile!

LĂSAȚI UN MESAJ