Degringoladă la Spitalul Universitar. Cade tavanul la blocul operator

Consiliul de Etică, control la Spitalul Universitar

Redeschis recent după ce timp de 13 ani a fost în renovări, blocul operator central al Spitalului Universitar de Urgență București are din nou probleme. Tavanul uneia dintre sălile de operații a început să se dezmembreze, iar aparatura medicală de sute de mii de euro a fost mutată în alte săli.

Nu sunt singurele incidente care afectează blocul operator central al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB). Potrivit surselor ziarului Cetățeanul, la sfârșitul anului trecut blocul operator ar fi fost afectat de o cădere de tensiune chiar în timp ce era operat un pacient. Conducerea spitalului ține totul secret, refuzând să confirme sau să infirme gravele incidente.

Surse avizate au dezvăluit pentru ziarul Cetățeanul că problemele la tavan ar fi apărut la Sala de operații nr. 3. Desprinderi ale plăcilor din tavan ar fi fost semnalate și la spălătorul altei săli de operații.

blocul operator central
Problemele au apărut la Sala de operații nr. 3

La sala de neurochirurgie problemele sunt și mai mari. Plăcile tavanului s-au desprins aproape complet, fiind prinse rudimentar de personalul medical.

Medicii spun că avariile suferite la tavan ar putea avea legătură cu vibrațiile cauzate de decolarea și aterizarea elicopterelor de pe heliportul amplasat chiar pe blocul operator central.

De altfel, la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, așa cum a semnalat ziarul Cetățeanul, cadrele medicale, dar și studenții care au cursuri în amfiteatrul spitalului, s-au plâns că au resimțit în bănci și în podele vibrațiile cauzate de rotorul portant al unui elicopter.

Sala de neurochirurgie

Managera spitalului, Adriana Nica, a refuzat atunci să vorbească despre acest incident minimizând efectele aterizării și decolării elicopterelor de pe blocul operator central.

blocul operator central
Și plăcile tavanului spălătorului sălii de operații ar fi început să se desprindă

Tunul de la blocul operator central, investigat de procurorii DNA

Toate aceste incidente au loc după ce blocul operator central a fost inaugurat cu fast. Timp de 13 ani, acest obiectiv extrem de important pentru activitatea spitalului a fost închis pentru modernizări.

Și blocul operator central, și heliportul amplasat pe el, au costat sume enorme, de ordinul milioanelor de euro.

Blocul operator central
Blocul operator central de la Spitalul Universitar are aparatură extrem de scumpă și inutilă, acuză specialiștii

A fost o adevărată risipă de bani publici, care a intrat acum în atenția procurilor anticorupție. Anchetatorii încearcă să afle dacă se justifică cheltuirea celor 71 de milioane de lei alocate prin hotărâre de guvern pentru modernizarea blocului operator – un record în România.

În martie 2019, ministrul Sănătății de la acea vreme, Sorina Pintea, a promovat cheltuieli de peste 71 de milioane de lei, de cinci ori mai mult decât se ceruseră în 2016 și dublu față de cât estimase managerul Adriana Nica (dreapta) în 2017.

Specialiștii spun că Hotărârea de Guvern din 20 martie 2019, prin care au fost alocate fonduri pentru renavarea blocului operator central, este un jaf (risipă) de bani publici.

Ei spun că majoritatea aparaturii scumpe cumpărată prin HG este inutilă pentru blocul operator și îi solicită noului ministru al Sănătății, Victor Costache, să demareze o anchetă.

Pentru un bloc operator similar, cu 11 săli de operație, la Brăila s-au cheltuit 10,95 milioane de lei – de 6 (șase) ori mai puțini bani.

Impostură academică la Spitalul Universitar

Consiliul de Etică

Managera SUUB Adriana Nica, intimat în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, păstrează tăcerea și în privința „fabricării” datelor unui studiu medical care nu s-ar fi desfășurat niciodată.

Lucrarea „Perioperative serum brain natriuretic peptide and cardiac troponin in emergency intratracranial vascular surgery”, care îi avea ca autori pe Adriana Nica, Gabriel Iacob, Andreea Bolocan și Daniel Nicolae Păduraru, a fost retrasă de la publicare din revista Chirurgia, în anul 2013. Așa-zisul studiu științific, care stătea la baza lucrării și era menționat în capitolul „Materials and Methods”, nu se regăsea în realitate.

Retras de la publicare din cauza gravelor probleme de etică științifică, articolul a fost publicat după trei ani (identic!!) într-o altă revistă de prestigiu, cu tot cu datele false, mincinoase sau fabricate.

Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației Naționale, cercetează cazul de impostură academică de la Spitalul Universitar, semnalat de ziarul Cetățeanul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.