Atenție și mai mare la facturile de curent! Pleacă italienii, vin grecii. Statul român e din nou pasiv

Statul elen, prin Public Power Corp (PPC) cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, va pune mâna pe o bună parte a sistemului energetic al României, cum a făcut în urmă cu un sfert de veac cu comunicațiile, când a „privatizat” Romtelecom cu mare scandal.

De data asta nu mai vinde statul român, ci Enel, care a cumpărat de la statul româna hălci imense din Electrica.

Electrica SA, societate în care cel mai mare acționar este statul român, nu s-a arătat interesată să-și recupereze activele înstrăinate pe „doi lei” către italienii de la Enel, deși stă pe un munte de bani, în urma listării la bursă, în 2014, a 51% dintre acțiuni. Atunci statul a justificat vânzarea acțiunilor tocmai prin necesitatea ca Electrica să facă rost de bani pentru investiții.

Acum, investiția îi trecu pe sub nas!

Asta în condițiile în care joi, adică 8 martie 2023, Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Citește și Enel și-a făcut plinul și pleacă din România lăsând în urmă o sinucidere și multe scandaluri

„Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, se arată într-un comunicat Enel, transmis joi.

„Mândri de rezultatele obţinute”

Finalizarea tranzacţiei, aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiţii întâlnite în mod obişnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităţilor antitrust competente.

„Prin vânzarea tuturor activităţilor din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel. Suntem mândri de rezultatele obţinute în România de la intrarea în ţară în 2005 şi apreciem munca susţinută şi devotamentul colegilor noştri, care ne-au permis să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători integraţi în domeniul energiei în România. Suntem încrezători că un grup internaţional important precum PPC va continua această poveste de succes”, a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Grupului Enel.

Din Banat până în Dobrogea

Grupul Enel este un jucător major în energie în România din 2005, cu activităţi în distribuţia şi furnizarea de energie electrică, în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile prin capacităţi de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum şi în domeniul serviciilor energetice avansate.

Societăţile de distribuţie ale Grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale ţării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, deservind în total peste 3 milioane de clienţi.

Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică şi gaze naturale, precum şi de servicii cu valoare adăugată. În România, Grupul mai are activităţi prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuinţe, producţiei de energie la nivelul locului de consum şi eficienţei energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilităţii electrice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here