Enel și-a făcut plinul și pleacă din România lăsând în urmă o sinucidere și multe scandaluri

Foto: enel.ro
Foto: enel.ro

Enel şi-a făcut plinul și pleacă din România anul viitor, potrivit unui raport prezentat marți de grupul italian presei. Este puțin probabil să-l regrete mulți români care i-au fost sau îi mai sunt clienți.

Acesta este cel mai mare furnizor privat de energie din România, cu trei milioane de clienți și 130.000 de kilometri de linii electrice în administrare, care anul acesta a emis cele mai aberante facturi pentru consumul de curent electric.

Prezența Enel în țara noastră a generat un șir întreg de scandaluri cu statul român, cu care s-a judecat din 2014 până în 2017 la Tribunalul de Arbitraj de la Paris, pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică.

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, cel care a încheiat contractul de privatizare cu ENEL, a fost acuzat de subminarea economiei naţionale şi condamnat.

Nu e prima dată când grupul italian Enel anunță că vrea să plece din România, dar acum există și un cumpărător interesat, anume cea mai mare companie de electricitate din Grecia, PPC, care ar pregăti 1,8 miliarde de euro pentru o parte din activele Enel.

Grupul italian vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi.

 Enel a raportat scăderea cu peste 50% în 2021 a profitului operațional EBITDA înregistrat de operațiunile sale din România, de la 310 la 153 milioane euro, în principal ca urmare a trecerii pe pierdere a activității de furnizare de electricitate și gaze. Veniturile totale ale Enel în România au crescut anul trecut cu peste 15%, de la 1,393 la 1,604 miliarde euro.

Guvernul Năsatase a decis să vândă distribuţia de energie.

Așa că italienii de la Enel plăteau, în total, 112 milioane de euro pentru 51 la sută din acţiunile Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, pe care le-au reunit în Enel Energie.

În anul 2004, grupul italian Enel a plătit 36 de milioane de euro pentru pachetele de câte 24,6% din acțiunile Banat și Dobrogea achiziționate și 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru această tranzacție, astfel încât grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% în ambele filiale Electrica.

Mai puțin pentru Electrica, mai mult pentru Enel

Cele 76 de milioane de euro au intrat în conturile companiilor deținute de Enel, urmând să fie utilizate pentru investiții.

În 2008, Enel a achiziționat direct de la Electrica 50% din acțiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, și a subscris noi acțiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungâng să dețină 64,4% din titluri. Cele 425 milioane de euro au rămas în compania deținută de italieni urmând, de asemenea, să fie utilizate pentru investiții, ceea ce nu s-ar fi întâmplat.

Electrica a încasat, în urma vânzării pachetelor de acțiuni de la distribuțiile Banat, Dobrogea și Muntenia Sud, o sumă totală de 431 milioane de euro, restul banilor rămând în companiile deținute majoritar de Enel.

Italienii mai promiseseră să aducă în România 46 de milioane de euro pentru retehnologizarea instalaţiilor, dar în realitate banii pentru modernizări au venit din facturile la curent achitate de români, după cum arată un raport din 2012 al Curții de Conturi.

Sinuciderea lui Cassani

Omul cheie în aceste privatizări, Matteo Cassani, s-a sinucis în noiembrie 2014, aruncându-se de pe sediul central al Enel de pe bulevardul Ion Mihalache din Capitală.

La jumătatea lui 2014, izbucnise un mare scandal, Enel fiind implicat într-un dosar instrumentat de procurorii DNA privind umflarea artificială a facturilor plătite de 1,2 milioane de consumatori.

Potrivit datelor publicate de grup, în 2013 profitul operaţional al companiilor Enel din România fusese de 289 de milioane de euro, cu 25% mai mare decât cel din 2012.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.