A murit procurorul care dezgropa crimele comunismului

„VIOREL SISERMAN rămâne în memoria noastră ca un OM dedicat aflării adevărului despre crimele evenimentelor din decembrie 1989 și iunie 1990. Bunul Dumnezeu să îi odihnească sufletul în pace! Sincere condoleanțe familiei Siserman ! VIOREL, a făcut istorie! Membrii Asociației „21 Decembrie 1989” te vor păstra mereu în sufletele lor”, este postarea de pe contul de Facebook al Asociației „21 Decembrie 1989”.

Fostul procuror şef al Parchetului Militar Cluj, colonel în rezervă Viorel Siserman  a murit, duminică, 10 iulie, la vârsta de 65 de ani, în urma unui infarct.

Viorel Siserman s-a pensionat în 2020, după ce a lucrat la câteva dintre cele mai importante dosare instrumentate după căderea comunismului: dosarul Revoluţiei din 1989, dosarul Revoluţiei din 1989 de la Cluj, dosarele mineriadelor, dosarul furtului de cherosen de la Baza de Aviaţie de la Câmpia Turzii etc.

„Morții comunismului”

Siserman s-a implicat în activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, ajutându-i pe istorici să găsească partizanii ucişi în Transilvania.

Oprea, fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a transmis, pe Facebook, următorul mesaj:  „A murit un prieten drag. Viorel Siserman, fost procuror militar, cu gradul de colonel, a murit. Pentru noi, cei care îi căutăm pe morţii comunismului, n-a fost funcţie şi grad, ci un prieten adevărat. De fapt, printre puţinii care ne-a ajutat fără ezitare, deşi celelalte autorităţi din România ni s-au pus împotrivă. Viorel a continuat să ne acorde asistenţa judiciară, în căutarea partizanilor ucişi în Transilvania, atunci când la conducerea Parchetului General s-a decis că asta nu reprezintă nici o prioritate şi nici nu este de interes naţional, iar Laura Codruţa Kovesi a hotărât că morţii comunismului nu merită atenţie.

Şi-a riscat, pentru noi, gradul şi funcţia. A continuat să ne însoţească, pe drumurile deloc uşoare prin Apuseni, la Mesentea, la Dealul Capsei, la Bistra, la Răchiţele şi în câte alte locuri, pierzându-şi, în schimb, avansările, postul de conducere sau detaşarea la Parchetul General, cu alte cuvinte, avantaje pentru alţii deloc de neglijat. A fost un om dedicat şi mă bucur că apoi, colegii săi din Parchetul General i-au urmat exemplul şi şi-au făcut meseria, fără ezitare, alături de noi – chiar atunci când ”politicul” ar fi dorit altceva – să îngroape a doua oară victimele comunismului”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.