vineri, iulie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principal420 de milioane, sustrase de la persoanele cu handicap din București. Primarul...

420 de milioane, sustrase de la persoanele cu handicap din București. Primarul Nicușor Dan: „Am tăiat cheltuielile inutile”

-

În doi ani și jumătate, primarul general al Capitalei Nicușor Dan a redirecționat peste 400 de milioane de lei de la plata indemnizațiilor pentru persoane cu handicap. Explicația halucinantă a lui Nicușor Dan, de un cinism fără margini: „Am tăiat cheltuieli inutile…”.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Nicușor Dan și-a bătut joc, literalmente, de legile Bucureștiului, dar mai ales de oamenii cu nevoi speciale. Mulți dintre aceștia depind de ajutorul de handicap pentru a putea face față cheltuielilor cu medicamentele și a altor nevoi.

500 lei/lună pentru adulții cu handicap e prea mult. „Aritmetica” lui Nicușor Dan

Ajutorul pentru adulții cu handicap (500 lei/lună) a fost introdus prin Hotărârea de Consiliu General al Capitalei nr. 330/2017.  

Din momentul în care a devenit primar general, Nicușor Dan a hotărât, cu de la sine putere, să înjumătățească ajutorul pentru adulții cu handicap la 250 de lei, deși legea Bucureștiului (HCMB 320/2017) îl obliga la plata sumelor către oamenii cu nevoi speciale.

Înjumătățirea nu a fost făcută legal, ci prin simpla diminuare a bugetului la jumătate, încălcându-se flagrant prevederile hotărârii consiliului general. Singura modalitate legală era modificarea hotărârii consiliului, altfel și astăzi în vigoare.

Și astăzi matematicianul Nicușor Dan susține cu nonșalanță că nu a înjumătățit ajutorul de 500 de lei/lună, ci doar că a acordat această sumă… la două luni! Curată aritmetică!

420 de milioane lei, deturnați de la plata ajutoarelor pentru persoanele cu handicap

La sfârșitul anului 2020, bugetul pentru plata ajutoarelor pentru adulții cu handicap era de 28 de milioane de lei. Un calcul simplu arată că înjumătățindu-l la 14 milioane lei, primarul Nicușor Dan „a tras” din banii destinați adulților cu handicap,  din 2021 până la jumătatea anului acesta, circa 420 de milioane de lei (14 milioane X 30 de luni).

În mai 2021, o bucureșteancă, Gabriela Șerban, l-a interpelat în Consiliul General pe Nicușor Dan despre înjumătățirea ajutorului: „Vin și vă întreb pe toți cei prezenți, indiferent de culoarea politică, dumneavoastră v-ați primit salariile jumătate?”.

Explicația oferită consilierilor de primarul Nicușor Dan a fost una extrem de cinică: „Aceasta este posibilitatea financiară a Bucureștiului în acest moment, în opinia mea (…) Este un buget al curățeniei în care scoatem cheltuieli inutile”.

Chiar dacă admitem că Nicușor Dan a eliminat „cheltuielile inutile cu adulții cu handicap”, este de neînțeles de ce la începutul lui 2023, când primarul general a anunțat că a repus pe picioare bugetul Bucureștiului, nu a revenit la plata legală a sumei de 500 lei/lună/adult cu handicap.

Este cel puțin o lipsă de solidaritate, de compasiune față de persoanele cu nevoi speciale, cât timp ajutorul pentru acestea rămâne pentru Nicușor Dan la capitolul „cheltuieli inutile”!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...