România, promovată ca un loc de doliu la Los Angeles

România, promovată ca un loc de doliu la Los Angeles

România a fost promovată ca un loc de doliu la târgul internațional de turism de la Los Angeles, sub mândra organizare a Ministerul Turismului. 

Standul tapetat cu pânză neagră și fără suficiente pete de culoare ar fi fost potrivit pentru o expoziție dark/horror, dar nu și pentru un târg de turism unde experiență este cel mai important lucru, iar imaginea chiar spune mai mult decât 1000 de cuvinte.

Anual aproximativ 2,5 milioane de turiști străini vizitează România, un număr mic, atât prin comparație cu rezultatele țărilor vecine, cât și raportat la potențialul României. Imaginea României în străînătate este promovată în principal de Ministerul Turismului, în vreme ce agențiile de incoming promovează România în mod independent.

Asociația Incoming România a constatat o scădere dramatică a profesionalismului și a modului în care Ministerul Turismului înțelege să promoveze România. Un prim exemplu îl constituie participarea României la târgul din Los Angeles (Travel and Adventure Show), organizat în perioada 16-17 Februarie, eveniment la care standul României ar fi putut lua cu success titlul de cel mai sinistru colț al târgului.

România, loc de doliu la Los Angeles… și indiferență

În prima zi a evenimentului, standul putea fi găsit cu greu, doar 2 pagini cu numele Romanian Ministery of Tourism fiind lipite pe două copertine negre. Decorul întunecat era completat de 3 mese pe care se găseau aceeași broșură veche de 10 ani și hărți ale României și ale Bucureștiului.

România, promovată ca un loc de doliu la Los Angeles

Amenajarea standului revenea fiecărui expozant, lucru care nu a fost înțeles și de reprezentanții României. Aceștia nu au adus nici măcar un afiș sau o imagine reprezentativă pentru România. Situația era cunoscută cu o zi înainte, când reprezentanți ai ministerului au luat în primire standul.

De exemplu, Polonia sau Croația și-au adus materiale și bannere prin care să semnalizeze cât mai bine imaginea țării lor. În încercarea de a remedia cât de cât situația, a fost contactat Consulatul României în Los Angeles care le-a oferit steagul și i-au ajutat să printeze logo-ul « Explore the Carpathian Garden ».

România, promovată ca un loc de doliu la Los Angeles

Imaginile sunt mai mult decât grăitoare, mai ales în condițiile în care la stand au fost prezenți nu mai puțîn de 4 reprezentanți ai Ministerului Turismului și doar un singur coexpozant, membru al Asociației Incoming România. În mod normal, la un târg de turism sunt prezenți doar doi reprezentanți ai autorităților și cel puțîn zece agenții de turism. Și poate că și mai grăitoare ar fi o comparație cu standurile altor expozanți: vesele, pline de viață și cu informații relevante și diversificate.

Ministerul Turismului ar fi avut și posibilitatea să promoveze România într-un stand comun alături de Comisia Europeană, cum a făcut spre exemplu Slovenia, costurile fiind la mai puțîn de jumătate față de ceea ce a plătit România: 2750 Euro față de 7000 USD costurile de prezentare ale României.

Probabil acest incident ar fi rămas necunoscut iar reprezentanții ministerului ar fi mascat cu succes prezentarea penibilă a României, precum în imaginile postate pe Facebook.

Noi considerăm că prezentarea României pe piețele externe reprezintă în primul rând o onoare, dar și o oportunitate de a prezența cultură și locurile absolut fascinante din țară noastră. Activitatea de incoming este realizată de agenții de turism care dedică pasiune și resurse importante, astfel încât România să se poată prezența corect.

În schimb, prin toată activitatea să, Ministerul Turismului a ales să păteze imaginea țării trimițând reprezentanți oficiali care își manifestă incompetența, lipsa de profesionalism și mai ales dezinteresul față de modul în care este prezentată România. Această atitudine este întâlnită tot mai des la târgurile la care participa România prin intermediul Ministerului Turismului.

Deși programul târgurilor este cunoscut în fiecare an și se participa la aceleași târguri în mod constant, în fiecare an Ministerul Turismului este luat prin surprindere, astfel încât agențiile de turism participante nu își pot desfășura activitatea asemenea colegilor din alte țări. Orice târg se desfășoară după principii clare : întâlniri prestabilite cu parteneri din alte țări, de cele mai multe ori prin sistemul de networking la care au acces expozanți sau prin publicarea în catalogul târgului.

În fiecare an însă, indiferent că vorbim de Londra, Berlin, Madrid sau Barcelona, reprezentanții ministerului se încurcă în hărții, târgurile nu sunt confirmate decât cu 10-15 zile înainte de începere și astfel orice încercare de a stabili întâlniri este una fără succes. Dacă pentru reprezentanții ministerului târgurile sunt doar o acțiune bifată, în care nu se urmărește niciun obiectiv, pentru agenții devine o șansă ratată de a discuta cu noi parteneri și mai ales să atragă cât mai mulți turiști străini în România.

Pe această cale, Asociația Incoming România dorește să atragă atenția asupra deprofezionalizarii unui Minister responsabil cu imaginea țării, care nu își justifică activitatea decât prin eșecuri repetate și risipă de fonduri. Dezinteresul se manifestă atât prin lipsa oricărei campanii coerente de promovare a României pe piețele externe, dar mai ales prin sabotarea continuă a imaginii țării în față profesioniștilor din domeniu la nivel mondial.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here