Pacienţii cu tuberculoză vor putea fi trataţi în ambulatoriu

INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE „MARIUS NASTA”, google

Pacienții cu tuberculoză vor putea fi tratați și în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect pilot pe care îl va derula Ministerul Sănătății. Sute persoane infectate cu tuberculoză din Bucureşti vor putea beneficia de tratamente în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” din sectoarele 4,5 și 6,

Ministerul Sănătății a publicat în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculoză din România.

Prin acest document este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculozădin România.

Proiectul pilot va fi derulat în București,  în perioada ianuarie –decembrie 2020 și face parte dintr-un proiect mai amplu ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei pe care MS îl derulează timp de 3 ani, în perioada 2018-2021.

Pacienţii cu tuberculoza vor fi trataţi în ambulatoriu

În cadrul proiectului este prevăzut ca pacienții cu tuberculoză să fie tratați în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 și 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare.

“Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. Deși rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne țare cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE. În sistemul medical românesc managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine,inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de OMS, care este partenerul nostru urmărim să inversăm acest concept și să începem tratarea pacienților și în dispensare, așa cum recomandă politicile OMS”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii cu tuberculoză pot fi diagnosticaţi mai rapid

Obiectivele operaționale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, a 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București, dar și asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă tratați exclusiv în ambulatoriu.

Rata de succes, a proiectuluii privind pacienţii cu tuberculoza trataţi în ambulatoriu, așteptată la tratament este de 85% (pacienți cu succes terapeutic –vindecați și tratament complet, conform definiției) și a unei rate de abandon și pierduți mai mică decât media pe țară de 4%.

Implementarea acestui proiect pilot, privind pacienţii cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu nu are ca obiective nu doar tratarea pacienților cu spută BK negativă în ambulator, pacienți care nu sunt contagioși, dar și diagnosticarea rapidă a suspecților, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boală.

Peste 12.000 de cazuri de TBC, în România, în 2018

În 2018, România a diagnosticat și notificat 12.205 cazuri de de tuberculoză, din care 11.586 cazuri noi și recidive, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 62,7 la 100.000 de persoane (59,5 la 100.000 persoane rata incidenței).

Astfel, țara noastră se situează pe locul 5 pe lista celor 18 țări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană a OMS, unde media notificării a fost de 26,4 la 100.000 de persoane și pe locul 1 în rândul țărilor UE/SEE, unde media notificării TB a fost de 10,2 la 100 000 de persoane.

Încă din 2009, OMS promovează tratarea pacienţilor cu tuberculoză exclusiv în ambulatoriu.

Citeşte şi:

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.