Predoiu anunţă desfiinţarea SIIJ: S-a fixat şi data!

Ministrul justitiei, Cătălin Predoiu, susține ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare, și că nu va exista un SIIJ 2.0, adică o alta secție care sa ii preia atribuțiile.

În prezent, a spus el, se lucrează la o formula care sa fie acceptata de coaliție si de către CSM. „Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare. Al doilea obstacol este CSM”, a declarat vineri Predoiu. El a spus ca nu va merge in Parlament cu un proiect care sa nu fie avizat pozitiv.

„Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a adăugat Predoiu.

CITEŞTE ŞI: Predoiu îl caută pe Rizea: A retrimis cererea de extrădare în Republica Moldova

El a mai spus ca proiectul la care lucrează acum Ministerul Justiției pentru desființarea Secției speciale va fi prezentat în guvern în luna februarie, pentru ca parlamentul sa il poată adopta în martie.

Termen limită – 31 martie

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și-a fixat termen 31 martie anul viitor pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cerință a Comisiei Europene, prin MCV. Potrivit programului de guvernare scris de PNL-PSD-UDMR, în locul SIIJ însă se va înființa o altă structură.

Desființarea Secției Speciale a constituit unul dintre punctele importante de blocaj în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, în condițiile în care fiecare formațiune susținea o poziție diferită.

Totodată, desființarea SIIJ a fost un motiv de dispută în fosta Coaliție, UDMR insistând la vremea respectivă că atribuțiile acesteia trebuie preluate de secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.

Desființarea SIIJ a fost unul dintre motivele invocate de Florin Cîțu atunci când l-a demis pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că nu a reușit să desființeze Secția după opt luni de mandat, în ciuda faptului că USR-istul a militat constant pentru desființarea Secției Speciale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here